OZBILJNA PRIPREMA

Ministarstvo odbrane NR Kine zvanično je upozorilo narod da se pripremi za rat. Praktično je Kina naredila građanima da mobilišu sve njihove raspoložive snage, jer su ugroženi suverenitet i integritet države.

 

Kineski ministar odbrane Čang Vankvan upozorio je građane da se pripreme za nadolazeći treći svetski rat.

kina naredila

„Upozoravali smo vas mesecima unazad da će se nešto veliko desiti, ali sada je to izvesno i imamo potvrdu o tome“, rekao je kineski ministar.

Ministar odbrane Vankvan navodno je dao tu izjavu prilikom posete vojnom kompleksu u provniciji Žejiang, na istoku Kine. On je naveo da kinesku javnost treba edukovati o nacionalnim pitanjima odbrane, jer su „suverenitet i teritorijalni integritet zemlje u opasnosti“.

Ministar je upozorio i na spoljnje pretnje onih koji žele da ugroze nacionalnu stabilnost, a onda i zadužio celi državni aparat, uključujući vojsku i policiju, zajedno sa građanima, da pripreme mobilizaciju za odbranu državnog integriteta i suvereniteta.

Inače, kineski državni mediji preplavljeni su porukama na temu njihove vojske i suvereniteta. Kineske novine „Global Times“ su otišle toliko daleko da direktno izazivaju Australiju, navodeći da „ako Australija uđe u vode Južnog kineskog mora, to će biti idealna meta da Kina upozori i napadne“.

Na blog-sajtu „Veibo“, koji je regulisan od strane države, pojavila se izjava profesora sa kineskog Nacionalnog univerziteta Liana Fanga, koji je rekao da će se „kineska vojska značajno pojačati i da Kina nikada neće dozvoliti bilo kojoj državi da joj ugrozi suverenitet“.

Analitičari tvrde da je Kina uverena kako su Sjedinjene Američke Države podsticale Filipine u osporavanju ostrva u Južnom Kineskom moru, kako bi SAD preuzele kontrolu i eksploatisale područje u svoju korist.

Projekat pod nazivom „Slobodna misao“ potvrdio je da hiljade brodova i podmornica na sve tri flote kineske narodne oslobodilačke armije sprovode opsežne vežbe na istoku zemlje, kao i na obalama mora, koristeći bojevu municiju i pokazujući svoju napadačku i odbrambenu sposobnost.

Rat Kine i njenih komšija imao bi opasan uticaj na podelu u celom svetu. Sjedinjene Američke Države bi bez sumnje odmah pritekle da ponude svoju pomoć saveznicima, a Kina i Rusija bi ojačale međusobne vojne veze, što bi dodatno zakomplikovalo čitav scenario.