IZ KUHINJE LEK

Nije nepoznato da postoje lekoviti začini, odnosno prirodni dodaci jelu koji osim toga što unapređuju ukus hrane, oni i leče, tako što ublažavaju simptome mnogih bolesti ili sprečavaju da se one razviju. Beli luk, ljuta paprika ili đumbir samo su deo lekovitog začinskog blaga.

 

Začini su važan deo kulinarskog umeća, jer se već vekovima koriste da poboljšaju ukus jelu, ali i da sačuvaju hranu od propadanja. U mnogim kulturama začini se smatraju svojevrsnim znakom bogatstva, jer što se više začina nalazi u kuhinji, to znači da je takvo domaćinstvo prosperitetnije.

lekoviti začini

Osim toga što začini doprinose da jelo bude ukusnije, oni mogu da se koriste i u medicinske svrhe. Ovih sedam začina pravo su lekovito blago, jer je medicina potvrdila njihova pozitivna dejstva u svrhe poboljšanja zdravlja i prevencije ozbiljnih bolesti.

Kurkuma

Aktivni sastojak kurkume je kurkumin, za šta je dokazano da sprečava pojavu raka, neuroloških oboljenja i raznih upala. Uvođenje kurkume u ishranu može pomoći u sprečavanju Alchajmerove bolesti, artritisa i kancera. Kurkumu možete posuti na kajganu, napraviti čaj od nje ili staviti u domaći kari! Takođe, ovaj začin se može uzimati u formi suplementa, kako bi telo dobijalo dovoljno ovog lekovitog začina.

Đumbir

Đumbir je poznat po svojim sposobnostima da smiri nervozni stomak, ali i mnogo više od toga. On takođe pomaže u prevenciji raka i bolesti upalnog tipa. Nedavna studija je pokazala da đumbir može biti i do 10.000 puta efikasniji od hemoterapije u lečenju pojedinih vrsta raka.

Origano

Ova začinska biljka ima najviši rejting vrednosti antioksidansa u odnosu na bilo koju drugu biljku. Origano sadrži i jedinjenja koja su efikasna u borbi protiv šećerne bolesti. Začin ima antimikrobno dejstvo i može da eliminiše parazite, alergije, prehladu, grip i umor.

Biocolon kapi za nervozna creva, kolitis i nervozan stomak

Najbolji prirodni preparat za nervozan stomak i nervozna creva – klikni na sliku i naruči!

BioColon biljne kapi su namenjene svima koji imaju nervozna creva, iritabilni kolon, akutni ili hronični kolitis, nadimanja, grčeve i bolove u stomaku, česte i vodnjikave stolice. Koriste se kod sindorma koji se naziva nervozan stomak kada analize pokažu da u crevima nema promena ali postoje gore navedeni problemi.

Ljuta paprika

Ljute papričice sadrže kapsaicin za koji je utvrđeno da ima brojne zdravstvene pogodnosti. Naučne studije su pokazale da oni koji jedu zaljućenu hranu šest do sedam puta nedeljno, imaju 14 odsto manji rizik od prerane smrti u odnosu na one koji jedu ljuto manje od jednom nedeljno. Oni koji često jedu ljutu hranu imaju manji rizik od smrti uzrokovane karcinomom, ishemijom srca ili usled bolesti respiratornih organa.

Beli luk

Beli luk je koristan za srce i imuni sistem. On je prirodni antibiotik i pomaže u eliminaciji parazita i regulisanju krvnog pritiska. Istraživanja su pokazala da ekstrakt belog luka sprečava napredak ateroskleroze tako što smanjuje krvni pritisak, poboljšava oksidativni stres i poboljšava cirkulaciju. Ovde se mogu pomenuti i antikancerogena svojstva belog luka.

Cimet

Utvrđeno je da da cimet reguliše nivo šećera u krvi, glukozu i lipide za one osobe koji se bore sa dijabetesom tipa 2. Pijenje čaja od cimeta posle jela ili uzimanja cimeta u vidu suplemenata nakon obroka, može pomoći u regulisanju glukoze. Kao i belom luku, i kod cimeta su pronađena antikancerogena svojstva.

Žalfija

Žalfija je jak antioksidans koji ima antiinflamatorna dejstva. Slično cimetu, i kod žalfije je potvrđeno da pomaže u poboljšanju glikoregulacije i lipida, posebno kod osoba sa sa dijabetesom tipa 2. Za žalfiju je takođe utvrđeno da smanjuje trigliceride i povećava nivo dobrog HDL holesterola.

Dodavanje više začina u svakodnevnu ishranu pomoći će da zdravlje bude bolje, pobudiće čulo ukusa i obnoviti energiju. Više je nego potrebno uključiti barem ovih sedam navedenih začina u svakodnevnu ishranu.

BioColon kapi možete naručiti putem FB strane, sajta www.prirodanadar.rs ili putem maila  [email protected] odnosno telefonom  065 970 7777