LEPEZA OD PATLIDžANA

Za sve ljubitelje plavog patlidžana, a i za one koji tek treba da ga zavole, ovo je prava poslastica! Lepeza od patlidžana podseća na Mediteran, jer između njegovih listova ide peršun, bosiljak, beli luk, paradajz i feta sir. Ispečena lepeza sa ovim navedenim sastojcima ukusnija je od bilo kakvog italijanskog specijaliteta!

lepeza-od-patlidzana

Sastojci:

1 veći patlidžan (oko 800 g)
3-4 paradajza (oko 800 g)
250 g fete
4-5 čena belog luka
peršun
svež bosiljak
so
maslinovo ulje

Način pripreme:

Patlidžan isecite uzduž na što tanje listove, negde oko 5 mm (debljine), ali tako da svaki list jednim krajem ostane pričvršćen za peteljku. Posolite i pouljite svaki list patlidžana. Stavite patlidžan u pleh koji ste obložili papirom za pečenje. Patlidžan punite između listova paradajzom, sirom, belim lukom, peršunom i bosiljkom. Punjen patlidžan položite da leži kao lepeza na plehu i dodatno ga pritisnite odozgo dlanom da se još malo razlista. Prelijte ga maslinovim uljem.

Pecite na 200 stepeni oko 60 minuta, a ukoliko tečnost koju pušta patlidžan nije isparila iz pleha, nastavite s pečenjem dok se to ne desi na nešto nižoj temperaturi. Dužina pečenja zavisi od veličine patlidžana.

Servirajte toplo ili hladno. Može vam poslužiti kao glavno jelo ili prilog uz nego drugo glavno jelo. Takođe, nekoliko šnita možete staviti u hleb i napraviti sendvič.

Prijatno!

Izvor: Foodforthought-jelena.blogspot.rs

Priredio: Velibor Mihić