HOT DISCO EVERGREEN

Ultimativni hit „Love To Love You Baby“ u interpretaciji kraljice disko muzike Done Samer traje 17 minuta, a u njemu se čuju uzdasi koji aludiraju na seksualni čin. Kontroverzna od samog lansiranja, pesma je i do danas ostala veliki disko hit.

 

Pesma „Love To Love You Baby“ (Volim da te volim, dušo) bila je prvi pravi hit Done Samer i jedan od prvih disko hitova uopšte.

love to love you baby

Dona Samer (1948-2012) je u vreme nastanka ove pesme već bila poznata kao „kraljica diska“, ali pre nego što je izbacila „Love To Love You Baby“, ona je više nastupala po mjuziklima i snimljenim TV emisijama.

Ova pesma lansirala ju je među zvezde, učinivši je onakvom kakva je u istoriji disko muzike ostala da se pamti.

Po ugledu na „Je t’aime“

Pesma „Love To Love You Baby“ nastala je 1975. godine, posle jednog razgovora sa njenim producentom Đorđom Moroderom. On je u tom razgovoru sa Donom pomenuo da su Džejn Birkin i Serž Gensbur ponovo snimili svoj čuveni ultimativni hit iz 60-ih godina „Je t’aime“. Pitao je Donu šta ona misli o snimanju slične pesme (koja ima specijalne glasovne efekte pored osnovne vokalne linije) i ona je pristala da pokušaju da naprave sličan hit.

Podsećajući se dana kada je pesma nastala, u intervjuu iz 2003. godine Samerova je rekla: „Jednog dana, sinula mi je ideja kod kuće. Otrčala sam do studija i rekla Đorđu da imam ideju za pesmu o kojoj smo pričali. Da li bi mogao da zabeležiš? Krenula sam da mu pevušim, a on je ponavljao reči koje sam izgovarala… „I love to love you…“ Počeo je da se gladi po bradi i da slaže grimase kao nekakav ludi naučnik, ali je onda ušao u studio i završio pesmu“.

Bilo je sasvim neobično da Dona Samer, koja je odgajana u strogo hrišćanskoj porodici, napiše tekst za pesmu ovako prenaglašene seksualne konotacije. U intervjuu časopisu „Tajm“ decembra 1975. godine, ona je objasnila kako je došlo do toga. „Dozvolila sam sebi da kroz pesmu pokažem sve one stvari za koje su mi tokom detinjstva govorili da ih treba prećutati i držati kao tajnu“, navela je Samerova.

Stenjanje s poda

Govorilo se da je Dona vrlo ubedljivo „otpevala“ uzdahe orgazma u studiju, kojima je simulirala seksualni čin. Nakon što je pokušao da joj snimi vokal „regularno“, producent Moroder „uhvatio“ je ove njene zvukove na sledeći način: Dona je legla na studijski pod i pod reflektorima „odstenjala“ problematične delove pesme. Ona nije htela da je drugi saradnici koji su radili na tom albumu gledaju dok to „peva“.

Kasnije, Dona je objašnjavala da se zaista dodirivala dok je pevala ove delove, ili preciznije: „mazila se rukom po kolenu, dok joj je njen zgodni dečko Piter služio kao inspiracija“.

Ispočetka, Dona nije želela da preslušava ovu pesmu preterano često. Bila je zabrinuta šta bi pesma „Love To Love You Baby“ učinila njenom već stečenom imidžu, ali je vremenom naučila da je prihvati. I ne samo to, ova pesma je postala neizbežni scenski deo njene naknadne turneje, za koju je bio osmišljen poseban nastup u vidu plesača koji su sa Donom simulirali seksualne poze, dok je ona čučala okružena njima.

Ahhhhh… x 22

Sudeći prema belešci magazina „Tajm“, Samer je u ovoj pesmi „izdahtala“ orgazam čak 22 puta! Upravo zbog ove prenaglašene seksualne sugestivnosti, sve je više bilo onih koji su pesmu zabranjivali.

Britanski BBC zabranio je „Love To Love You Baby“, dok je u SAD-u velečasni Džesi Džekson otvoreno ustao protiv ovakve i sličnih pesama, za koje je tvrdio da su dovodile do povećanja tinejdžerskih trudnoća.

Samerova je u intervjuu magazinu „Telegraf“ ovako gledala na to: „Oni su se plašili šta će ova pesma učiniti od mladih ljudi. Ne slažem sa njima, jer ne bih izabrala baš ovakvu pesmu da započnem svoju karijeru, ali prihvatam sve posledice. Dala sam sve od sebe da taj muzički zapis pretvorim u uspeh i pobegnem od imidža koji je ona mogla da mi odredi“.

Ona se istom listu poverila i zašto je vremenom prestala da izvodi ovu pesmu na svojim koncertima.

„Kada bih tu pesmu izvodila i danas kao nekada, morali bi na koncertima biti angažovani vatrogasci. Ozbiljno. Izbijali su neredi, u Argentini ili Italiji, na primer… U Italiji sam nastupala pred oko 5 hiljada muškaraca, žena na tom koncertu gotovo da nije bilo. Nastupila sam sa „Love To Love You Baby“ i bila prilično oskudno odevena. Naravno, bila sam mlada, a mnogo muškaraca bilo je oko mene i moje plesne grupe da su se tiskali i počeli da guraju binu unazad. Morala sam da pobegnem sa scene u svoju prikolicu pozadi. Zamislite, pet hiljada momaka u jednom malom italijanskom mestu! Samo sam mislila da ću umreti tada i da se živa neću izbaviti odande. To jednostavno nije bila pesma koja bi mogla da se izvede na jednom takvom mestu„.

Duža verzija zbog žurke

Radijska verzija pesme traje nešto kraće od 5 minuta, dok je ona cela (sa 22 Donina uzdaha) koja se nalazi na albumu, duga 16 minuta i 50 sekundi.

Ova dugačka verzija nastala je dve nedelje kasnije i to na osnovu ideje jednog prijatelja Doninog producenta. On mu se poverio da je imao žurku u svojoj kući i puštao ovu osnovnu verziju, ali da ona traje „prekratko“, jer su ljudi hteli da pesmu slušaju ponovo i ponovo… Producent je pomislio da je to odlična ideja, što je takođe bio jedan od ključnih elemenata da pesma postane mega hit.

Status ogromnog hita, pesma „Love To Love You Baby“ ima od svog nastanka i već se s punim pravom može nazvati evergrinom disko muzike. Kao i druge Donine pesme, poput „Hot Stuff“, „Last Dance“, „She Works Hard For The Money“, ova kontroverzna pesma, snažno nabijena seksualnim fantazijama, neumanjeno je popularna danas kao i polovinom sedamdesetih kada je nastala.