NEDOUMICE PRED SAJAM KNJIGA

Koliko ste samo puta poželeli da lični budžet u oktobru višestruko uvećate i konačno dočekate da sa punim džepovima i praznim koferom pohitate na sajam knjiga u Beogradu? Naravno,  uvek se baš tu, na početku jeseni, izvitoperi hiljadu stvari, ispreče nove obaveze, i onda kažete ono čuveno, ali ne baš omiljeno “pa ništa, sledeće godine ću“.

 

A sledeća godina nikako da dođe. Ko se barem jedanput našao u halama Beogradskog sajma, zna koliko je teško napraviti plan i selekciju knjiga koje zaista želi. Još veći problem, oduvek prisutan jeste i obezbediti novac za sve to.

sajam knjiga

Kako je Sajam knjiga na pragu, i evo već u nedelju startuje, krajnje je vreme da svoj akcioni plan sačinite, ako već niste. Lov na knjige iscrpan je posao, a dobra priprema poslužiće vam bilo da ste iz Beograda ili iz bilo kog drugog grada.

Usresredite se na potrebe

Ukoliko tragate za stručnom literaturom, najpraktičniji savet za vas je da se ne osvrćete previše na beletristiku i ne trošite energiju i novac na naslove zbog kojih niste tu. O, da, znamo da ovo zvuči gotovo nemoguće, ali zapamtite da je svaki dinar na sajmu značajan i ne odstupajte previše od primarnog plana. Stručna literatura čak i na sajmovima ume da bude poprilično skupa, pa stoga ne dajte da se pomamite. Potrebe za beletristikom možete zadovoljiti kupovinom jedne knjige koja će vam prošarati listu. Ukoliko pak tragate za žanrovski uskim naslovima, razmislite još koji put i upustite se u pretragu naslova koji vam možda i nisu bili u planu. To daje dodatnu čar samo onda kada nemate potpuno razrađen plan šta tačno želite.

Stripadžije, spremite se!

dylan dog

Ljubitelji stripa konačno su dočekali da naveliko mogu da pokupuju sve epizode koje im nedostaju. Iako su mnogi brojevi smešteni u striparnicama, sajamski popusti i preglednost izdanja odlično su rešenje da vaša kolekcionarska izdanja dopunite po jeftinijim cenama. Štandovi sa stripovima nude pregršt mogućnosti, a stripove možete naći još i na mestima gde ne miriše baš sve na novo. Kod onih starih zaljubljenika koji bi da se reše svojih duplikata.

Antikvarna knjiga

Odlično rešenje za sve librofile nalazi se i na odeljcima za antikvarnu knjigu. Brojne kolekcije velikih pesnika i pisaca možete naći po super jeftinim cenama na mestima gde se prodaju antikvarne knjige. Izdanja sa početka prethodnog veka nešto su skuplja i ređa, ali se takođe mogu naći. Na vama je da odlučite da li ćete u potragu za bestseler naslovima ili ćete se ipak odlučiti za nešto standardnije naslove.

Saveti za goste

Koliko god vam se činilo da je nekoliko sati dovoljno da svoj unapred razrađen plan ostvarite, zaboravite na to. Gužva na sajmu, lutanje od hale do hale i trčanje od izdavača do izdavača oduzima puno vremena. Ukoliko ste iz Beograda razmislite o nekoliko poseta sajmu. Za one koji u isto vreme žele da na sajmu pazare koju knjigu i prošetaju Beogradom, bolje je rešenje iznajmljivanje smeštaja i apartmana. Smeštaj u Beogradu je povoljnija opcija od uzaludnog traćenja živaca prilikom potrage u vansajamskim danima, za knjigama kojih nema uvek na lageru.

I na kraju, dobrodošli na Sajam knjiga koji počinje u nedelju 23. oktobra.