PRIZNANJE

Nakon finalne prezentacije projekta „Novi Sad 2021“, u Briselu je panel nezavisnih eksperata doneo odluku da evropska prestonica kulture, kao prvi grad van EU koji će poneti ovu laskavu titulu, bude upravo Novi Sad.

 

Odluka je doneta nakon posete panela eksperata Novom Sadu i detaljne analize finalne prijave. U završnoj fazi, danas je održana i „odbrana“ kandidature, kada je delegacija sastavljena od novosadskih umetnika, profesora, urbanista i kustosa više sati usmeno predstavljala prijavu.

evropska prestonica kulture

„Mislim da je ovog trenutka puno srce svakog Novosađanina, jer svi mi zajedno činimo Novi Sad onim što jeste, a od sada cela Evropa potvrđuje da smo centar kulture! Mnogo je truda, ideja, kreacija, ličnih impresija skrojenih u umetnička dela, satkano u duh Novog Sada i konačno je stigla potvrda naše izvanrednosti sa najvišeg nivoa u Evropi. Dobijanje titule Evropske prestonice kulture otvara nova velika vrata za dalji razvoj Novog Sada, ali i cele zemlje i ne samo u oblasti kulture. Ovo je nagrada za sinergiju, ujedinjenu i zajedničku akciju“, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Predsednik Organizacionog odbora kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture Nemanja Milenković izjavio je da ova titula ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada.

„Programski koncept projekta Novi Sad 2021 sastoji se iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom „Za nove mostove“. Osvajanjem prestižne titule izgradićemo nove mostove, i bukvalno, ali i u vidu standarda, metoda, principa, ali pre svega vrednosti koje ćemo podeliti sa svim žiteljima Evrope“, rekao je Milenković. On je kazao da je tokom prezentacije citirao reči Đorđa Balaševića da je „Novi Sad grad u kome oni koji vas mrze to ne znaju da sakriju, a oni koji vas vole to ne znaju da pokažu“.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić rekao je da je ovo izuzetno značajna stvar kako za Novi Sad, tako i za celu državu.

„Zahvaljujući ovoj tituli, moći ćemo bez problema kulturi da damo centralno mesto u politikama grada i da u budućnosti, ne samo kulturno, nego i ekonomski celokupni društveni razvoj sve više temeljimo na kulturi kao jednom od centralnih razvojnih područja“, rekao je Rožić.

Predsedavajući Panela nezavisnih eksperata, Stiv Grin rekao je da se titula evropske prestonice kulture ne dodeljuje za jednu godinu.

„Ona traje 30 godina. Kad se 2045. bude pričalo o Novom Sadu, on će biti istican kao Novi Sad, Evropska prestonica kulture 2021“, rekao je Grin.

Pored Novog Sada, u finalu je bio i Herceg Novi.

Izvor: 021.rs