PREGOVORI ZA POVOLJNIJE USLOVE

Dobiti nižu kamatu, odnosno isposlovati otplatu kredita pod najpovoljnijim uslovima, ostvarivo je ukoliko se od banke zatraži potvrda o ostatku duga. U tom slučaju, kamata na taj ostatak može da se spusti toliko da uštedite za jedan novi auto!

 

Sve više građana koji imaju stambene kredite uspeva da u svojoj banci izboksuje nižu kamatu na ostatak duga.

dobiti nižu kamatu

Koliko takav dil može biti značajan, pokazuje podatak da ako vam banka spusti kamatu za jedan odsto na kredit od 50.000 evra, od ušteđenog novca možete kupiti novi automobil.

Cenkanje sa bankama, naravno, važi i za sve druge kredite, gotovinske i refinansirajuće, koji su teški više hiljada evra.

U svakom slučaju, savet stručnjaka je da budete uporni i da insistirate da vam vaša banka kod koje ste uzeli kredit da povoljnije uslove.

Tako je postupio i Beograđanin I. Milovanović koji je pre pet godina uzeo pozajmicu od 50.000 evra za stan, sa rokom otplate od 25 godina i godišnjom kamatnom stopom od 4,8 odsto.

„Kako su kamate dramatično pale, otišao sam letos kod svog bankara da vidim da li je moguće da dobijem povoljniju ponudu za ostatak duga. Nakon nekoliko nedelja pregovaranja, pristali su da mi spuste kamatu za 0,8 odsto“, priča Milovanović.

Prema savetu upućenih, „magična reč“ koju treba da izgovorite i koja će vam olakšati pregovore sa bankarima je da tražite potvrdu o ostatku duga.

„Za to su bankarima bukvalno potrebna tri klika da bi izvukli podatke. Ali, oni vam uglavnom kažu da dođete za sedam dana jer računaju da ćete se možda predomisliti. Nemojte odustajati, budite uporni. I raspitajte se u drugim bankama kakvi su uslovi da kod njih refinansirate svoj stambeni kredit. I kada to kažete u banci u kojoj imate kredit, dobro će razmisliti da li im se isplati da izgube klijenta“, objašnjava urednik sajta „Kamatica“ Dušan Uzelac.

Zanimljiva je računica po kojoj se za smanjenje kamate od jedan odsto može uštedeti dosta novca. Primera radi, za stambeni kredit od 50.000 evra na 300 meseci i kamatnom stopom od četiri odsto, otplata pri kojoj se računa samo plaćanje kamate, za ceo period, iznosi 29.175 evra. U slučaju da se korisniku kredita umesto četiri, odobri kamata od tri odsto, otplaćivaće, takođe samo na ime kamate, 21.131 evro. To je razlika od 8.044 evra, pa ispada da za jedan procentni poen koji ste uštedeli možete kupiti novi automobil.

Bankari, inače, nerado pričaju o ovom trendu koji je poslednjih meseci uzeo maha. Tako da juče nijedna banka koju smo kontaktirali nije htela zvanično za „Blic“ da daje izjave na ovu temu.

Izvor: Blic.rs