FATALNA MM

Životni put Merilin Monro mogao bi se opisati kao put „od radnice do zavodnice“ – od obične devojke koja radi u fabrici aviona do najizazovnije glumice Holivuda.

 

Tokom Drugog svetskog rata, bila je uobičajena praksa da vojni fotografi obilaze fabrike širom Sjedinjenih Američkih Država kako bi fotografisali žene-radnice, čijim bi fotosima dizali opšti vojni moral. Sasvim neočekivano, ovakva praksa je otkrila jedan od najvećih seks simbola 20. veka, neprevaziđenu ikonu Holivuda, platinastu filmsku zvezdu Merilin Monro!

od radnice do zavodnice

Dve godine nakon Perl Harbura, u SAD je oko 475.000 žena bilo zaposleno u fabrikama vojne industrije. Među tim mladim ženama koje su radile tokom rata, bila je i jedna simpatična brineta po imenu Norma Džin Doerti.

Norma je bila mlada žena, u to vreme već supruga Džejmsa „Džima“ Doertija, koji se pridružio marincima, ostavivši tihu i sramežljivu dragu da živi sa njegovim roditeljima, kada je u aprilu 1944. godine isplovio na Pacifik. Ispostavilo se da je nemirni duh mlade žene izbio na površinu onda kada joj je data prilika da se fotografiše za potrebe dizanja vojnog morala na ratištima.

Naime, 26. juna 1945. godine, vojni fotograf Dejvid Konover poslat je od strane jedinice vazdušnih snaga američke vojske da poseti jednu fabriku i napravi snimke tamošnjih radnica dok vredno rade. Kada je tokom obilaska, Konover primetio jednu ljupku brinetu dok je vešto nameštala propelere na letilicama, on je u njoj odmah prepoznao potencijal jedne manekenke i modela pogodnog za fotografisanje. Nekoliko poza koje je načinila Norma Džin Doerti bile su dovoljne da Konover u njoj vidi buduću zvezdu. Ovo je bio dovoljan razlog da ona prestane da radi u fabrici već u januaru naredne godine i otpočne da se bavi poziranjem za Konovera i njegove prijatelje.

Norma Džin iselila se iz kuće svog svekra i svekrve i, prkoseći njima i svom suprugu, potpisala je ugovor sa manekenskom agencijom „Blue Book“ u avgustu 1945. godine. Njen suprug Džejms bio je protiv toga da njegova žena gradi ovakvu karijeru, pa su se njih dvoje razveli već sledećeg meseca. Ona je povremeno počela da koristi ime Džin Norman kada je radila kao model, a svoju kovrdžavu smeđu kosu ispravila je i obojila u plavo, kako bi imala više posla, jer su plavuše fotografima bile privlačnije za poziranje i slikanje.

Kako je njena figura bila pogodnija za slikanje tzv. pin-ap modela, nego za modne editorijale, ona je najčešće pozirala za reklame i muške časopise, jer se više uklapala u izgled obične čedne devojke nego prave manekenke.

Norma Džin je veoma brzo postala jedan od najambicioznijih i najvrednijih modela agencije „Blue Book“, čija je vlasnica bila Emelin Sniveli. Već do početka 1946. godine, Norma se pojavila na naslovnim stranama čak 33 časopisa!

Impresionirana njenim uspehom, Sniveli joj je „sredila“ angažman sa jednom agencijom za glumce, sa kojom je Norma Džin potpisala ugovor u junu 1946. godine.

Na ovaj način, potpuno izvučena iz anonimnosti Norma Džin Doerti je načinila veliki iskorak ka onome što je postala u godinama posle toga – jedna od najvećih zvezda Holivuda svih vremena, Merilin Monro.

https://www.youtube.com/watch?v=IUK2vw2Bqv8