POSLE 25 GODINA

Vest da dugogodišnji premijer Crne Gore Milo Đukanović podnosi ostavku na tu funkciju odjeknula je u regionu, ali i u svetu. Ostavka Đukanovića je tema kojom su se bavile i vodeće svetske novinske agencije, koje su već dale svoje viđenje aktuelne političke situacije u Crnoj Gori.

 

Ostavka Mila Đukanovića na mesto premijera Crne Gore posledica je sednice Predsedništva DPS-a, kojom je predsedavao Đukanović kao lider partije, na kojoj je odlučeno da stranka Glavnom odboru predloži Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

ostavka Đukanovića

Agencija „Asošijeted Pres“ navodi da Đukanović sprema ostavku „posle više od 25 godina neosporne vlasti“, ali napominje da je on u prošlosti dvaput podnosio ostavku, ali da se vraćao na vlast bilo kao premijer, bilo kao predsednik.

Ova američka agencija podseća i da je Đukanović 1991. godine sa samo 29 godina postao najmlađi premijer u Evropi i ističe da je on među balkanskim liderima najduže na vlasti.

Dugogodišnju vlast Đukanovića na mestu premijera ili predsednika naglašava i Rojters, koji dodaje da ga opozicija optužuje za autoritarizam i korupciju.

Britanska agencija primećuje da Đukanović nije rekao da li će izaći iz politike, ili će ostati predsednik DPS-a.

I AFP navodi da je Đukanović dvaput podneo ostavku na funkciju premijera, ali ističe da je on ostao predsednik stranke, podsetivši da se on povukao sa čela vlade 2006. i 2010. godine, ali da se oba puta vratio na vlast posle dvogodišnje pauze.

Agencije podsećaju da je Đukanovićev DPS na parlamentarnim izborima održanim 16. oktobra osvojio 36 od 81 mesta u parlamentu, uz zaključak da su neophodni koalicioni pregovori kako bi se oformila vlada.

Predsedništvo DPS-a održalo je sednicu, kojom je predsedavao predsednik Milo Đukanović, na kojoj je odlučeno da Glavnom odboru predloži Duška Markovića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.

Pored izbora mandatara, GO DPS-a bira tim za pregovore sa manjinskim strankama i SD o formiranju 41. crnogorske vlade, javili su crnogorski mediji. Očekuje se da pregovori teku ubrzano i sav posao bude okončan do 10. ili 11. novembra, pošto bi prethodno bio konstituisan i novi saziv parlamenta.

Duško Marković, mandatar za sastav nove crnogorske vlade, široj javnosti je postao poznat kada je 2005. godine imenovan za direktora Agencije za nacionalnu bezbednost, iako je s početka 1990-ih obavljao najviše funkcije u Vladi Crne Gore.

Izvor: Tanjug.rs