PEKMEZ OD JABUKA I ŠARGAREPE

Domaći slatki pekmez od jabuka i šargarepe priprema se brzo – za oko sat vremena imate sveži i lagani namaz koji možete naneti na hleb preko maslaca ili kao odličan nadev za palačinke. Kombinacija jabuke i šargarepe je interesantna, tako da će se sladokuscima ovaj spoj verovatno dopasti.

pekmez od jabuka

Sastojci:

3 kilograma kiselih jabuka
1 kilogram šargarepe
1,5 kilograma šećera
limunova korica ili cimet

Način pripreme:

Očistite šargarepu, isecite je na kolutove i kuvajte u malo vode dok ne omekša. Dodajte i oljuštene jabuke isečene na sitnije komade i nastavite kuvanje dok i one ne omekšaju. Tako dobijenu masu propasirajte (usitnite štapnim mikserom ili na neki drugi način) tako da se dobije kremasta masa. Nastaviti s kuvanjem uz stalno mešanje dok se ne zgusne (oko petnaestak minuta).

Kad je masa zgusnuta, dodati šećer i začine po ukusu – limunovu koricu ili cimet, mada može i bez toga, a zatim nastaviti s kuvanjem još 5 minuta.

Sipajte u tegle, povežite celofanom, uvijte u neko staro ćebe dok se sasvim ne ohladi. Ako ostavljate u tegle koje imaju metalne poklopce na navoj, obavezno ih izvrnite naopako da stoje oko 5 minuta, pa ih onda ispravite i ostavite pokrivene dok se sasvim ne ohlade.

Prijatno!

Izvor: krstarica.com

Priredio: pf Velibor Mihić, veb autor