PRAVOSLAVNI UNIKAT

U zabačenom rudarskom gradiću po imenu Kuber Pidi, 800 kilometara udaljenom od Adelaida, u južnoj Australiji, nalazi se crkva u podzemlju pustinje, posvećena Svetom proroku Iliji. Ovo je najneobičnija srpska svetinja iz mnogo razloga.

 

Crkva Svetog Ilije proroka je srpska pravoslavna crkva koju su 1993. godine sagradili Srbi koji su u Kuber Pidi došli kako bi se bavili rudarstvom. Ovi domišljati ljudi uspeli su da u pustinji izgrade bogomolju dugačku 30 metara, široku 5,3 metara i visoku 7 metara.

crkva u podzemlju

Crkva se nalazi na 17 metara ispod nivoa zemlje, u najdubljoj tački, a 3 metara ispod njega u najplićoj tački.

Celokupni crkveni kompleks obuhvata ne samo crkvu, već i crkveni dvor, parohijski dom i crkvenu školu. A ono što ovu crkvu čini zaista posebnom što je ona u svojoj celosti isklesana od peščara (vrsta sedimentne stene).

crkva australija

Međutim, jedinstvenost ovog podzemnog svetilišta ne svodi se samo na njegove dimenzije i dubinu na kojoj se nalazi. Plafon crkve čini vitraž, a ikonostas je takođe izrađen od oslikanog stakla iza koga isijava svetlost dajući ovoj bogomolji posebnu draž.

Ova srpska crkva takođe ima jedinstvene freske – one nisu naslikane na zidovima, već urezane u njih. Kao da virtraži na prozorima i detaljno izrezbarene freske nisu bile dovoljne, u katedrali postoje i isklesane statue svetaca zadivljujuće lepote.

Pored toga što je očigledan primer neverovatne arhitekture, ljudske domišljatosti i umešnosti, crkva svetog Ilije proroka stekla je svetsku slavu najpre zbog činjenice da se nalazi u sred pustinje i to ispod zemlje.

Zašto je izgrađena ispod zemlje?

Kao što smo već pomenuli, crkva svetog Ilije sagradili su Srbi koji su naselili Kuber Pidi kako bi kopali opal. Iako im je prvobitna namera bila da iskopaju ovaj poludragi kamen, oni su iskopali još jedan sasvim poseban dragulj. U dubini zemlje našli su biser ne samo srpskog pravoslavlja, već i sveukupnog hrišćanstva.

Ako je pitanje zbog čega su ga baš pod zemljom izgradili, odgovor je poprilično jednostavan. Kuber Pidi se nalazi u pustinjskoj oblasti gde temperatura doseže iznad 40 stepeni. Na sve to, ovi rudari imali su potrebu i za duhovnim utočištem. Te dve činjenice bile su dovoljne da se stvori crkva ispod površine zemlje.