UMETNOST POD PRSTIMA

Požarevac je domaćin događaja namenjenog Svetskom danu slepih i slabovidih. Taktilna izložba koja se organizuje u petak ima cilj da se sve što je izloženo oseti “na dodir” i ukaže na nepostojanje adekvatnog sadržaja za slepa i slabovida lica u institucijama kulture.

 

Povodom Svetskog dana slepih i slabovidih – Dana Belog štapa, u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu, u petak 21. oktobra u 19 sati biće svečano otvorena taktilna izložba, na kojoj su svi eksponati dostupni na dodir).

taktilna izložba

Ilustracija

Izložba je namenjena pre svega slepim i slabovidim licima ali isto tako i videćim. Na postavci će biti prikazano preko 50 radova u 3D modelima, reljefu i na fuser papiru, gde će biti uključene replike originalnih muzejskih eksponata i najnoviji radovi umetnika koji su za potrebe slepih lica kreirali nove sadržaje. Svi izloženi predmeti izrađeni su posebno za ovu priliku.

Više od polovine radova biće donirano institucijama kulture grada Požarevca i Međuopštinskom savezu slepih u Požarevcu.

Njima će se pridružiti i najuspeliji radovi dece nastali na kreativnim radionicama projekta „DIZAJN ZA SLEPE“, gde je sama Taktilna izložba njen krajnji rezultat.

Kako bi posetioci bar za trenutak osetili svakodnevnicu slepih i slabovidih lica na samom otvaranju biće u mogućnosti da sa povezima preko očiju i uz asistenciju vodiča osete umetnost i „u mraku“ dodirnu postavku. Svi predmeti biće ispraćeni legendama na Brajevom pismu i na crnom tisku.

Cilj taktilne izložbe jeste da se sve što je izloženo oseti “na dodir” i ukaže na nepostojanje adekvatnog sadržaja za slepa i slabovida lica u institucijama kulture kod nas.

Izložba se sprovodi u okviru omladinskog volonterskog projekta „DIZAJN ZA SLEPE“ koji realizuje „ART HUB“ uz podršku Resurs centra „Omladina JAZAS-a Požarevac” u okviru projekta „MLADI SU ZAKON – Braničevski i Podunavski okrug“, koje finansira Ministarstvo omladine i sporta, u partnerstvu sa udruženjem građana Art Distrikt, Međuopštinskim savezom slepih i slabovidih u Požarevcu i Narodnim muzejom u Požarevcu i donatora.

U sklopu trajanja izložbe biće organizovani javni časovi, stručna vođenja kroz izložbu i kreativne radionice za mlade.
Kustos izložbe je istoričar umetnosti Julija Bašić.

Izložba je otvorena do 2. novembra. Ulaz je slobodan.

Sve informacije o aktivnostima projekta možete pratiti na zvaničnoj stranici Art Distrikta www.artdistrict.rs i na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/artdistrict.rs/?fref=ts