Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Ostalo

U BiH nikao prvi arapski grad, Bosancima zabranjen pristup (VIDEO)

„SARAJEVO RESORT“

U Bosni i Hercegovini sagrađen prvi, potpuno arapski grad, što znači da su vlasnici svih kuća Arapi. To je ujedno i prvo naselje zatvorenog tipa, potpuno ograđeno visokom ogradom i s privatnim osiguranjem.

 

Turističko-rezidencijalno naselje “Sarajevo Resort” Osenik u opštini Hadžići otvoreno je prošle godine, ali tada nije bilo govora o time da će tokom letnje sezone biti zabranjen ulaz građanima BiH.

arapski grad

U naselju u Tačinu, jugozapadno od Sarajeva, izgrađeno je 160 kuća, prateći sadržaji i veliko veštačko jezero u sredini. Kako su svi postojeći objekti rasprodati, grade se dodatne stambene jedinice. Kupci tih kuća takođe su Arapi.

U ovaj mali grad je ulazak i obilazak lokalnom stanovništvu dopušten samo van letne sezone, i to u određenom terminu.

„Vlasnici kuća su Arapi i oni se ne žele mešati s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je reč o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome nitko ne ometa i čudno ih prosmatra“, rekao je anonimni sagovornik „BiznisInfa“.

„Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovde provoditi letne mesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove“, rekao je on.

Kuće su prodavane po 150 do 160 hiljada evra, a da nisu ni bile ponuđene na tržištu Bosne i Hercegovine, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, „nisu silazile s TV-a“.

Mediji iz Bosne su tada pisali da je reč je o namenski projektovanom naselju koje će moći da pruži smeštaj za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara s veštačkim jezerom površine 12.000 kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata.

Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti.

„Sarajevo Resort“ je oaza za goste sa Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, pronaći mir i užitak u letnim mesecima.

Izgradnja ovog naselja počela je 2013. godine i cena troškova je iznosila 25 miliona evra. Otvoren je prošle godine, ali se njegova ekspanzija nastavlja.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter