„SARAJEVO RESORT“

U Bosni i Hercegovini sagrađen prvi, potpuno arapski grad, što znači da su vlasnici svih kuća Arapi. To je ujedno i prvo naselje zatvorenog tipa, potpuno ograđeno visokom ogradom i s privatnim osiguranjem.

 

Turističko-rezidencijalno naselje “Sarajevo Resort” Osenik u opštini Hadžići otvoreno je prošle godine, ali tada nije bilo govora o time da će tokom letnje sezone biti zabranjen ulaz građanima BiH.

arapski grad

U naselju u Tačinu, jugozapadno od Sarajeva, izgrađeno je 160 kuća, prateći sadržaji i veliko veštačko jezero u sredini. Kako su svi postojeći objekti rasprodati, grade se dodatne stambene jedinice. Kupci tih kuća takođe su Arapi.

U ovaj mali grad je ulazak i obilazak lokalnom stanovništvu dopušten samo van letne sezone, i to u određenom terminu.

„Vlasnici kuća su Arapi i oni se ne žele mešati s lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je reč o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome nitko ne ometa i čudno ih prosmatra“, rekao je anonimni sagovornik „BiznisInfa“.

„Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovde provoditi letne mesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove“, rekao je on.

Kuće su prodavane po 150 do 160 hiljada evra, a da nisu ni bile ponuđene na tržištu Bosne i Hercegovine, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, „nisu silazile s TV-a“.

Mediji iz Bosne su tada pisali da je reč je o namenski projektovanom naselju koje će moći da pruži smeštaj za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara s veštačkim jezerom površine 12.000 kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata.

Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti.

„Sarajevo Resort“ je oaza za goste sa Bliskog istoka koji će u blizini olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana, kao i glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva, pronaći mir i užitak u letnim mesecima.

Izgradnja ovog naselja počela je 2013. godine i cena troškova je iznosila 25 miliona evra. Otvoren je prošle godine, ali se njegova ekspanzija nastavlja.