„THE DOORS“

Prošlo je 25 godina od filma Olivera Stouna o američkoj grupi Dors, ali filmska publika još pamti ulogu koju je tumačio Val Kilmer, igrajući frontmena legendarnog benda. Uloga Džima Morisona je jedna od najupečatljivijih glumačkih transformacija svih vremena, koja je holivudskog glumca mogla skupo da košta.

 

Postoje glumci koji su spremni da žrtvuju svoje telo i sasvim promene način života kako bi što uverljivije odigrali neku ulogu koja iziskuje poseban stav, izgled ili ponašanje.

val kilmer

Jedna od najzapaženijih glumačkih bravura u ovom smislu dogodila se kada je američki glumac Val Kilmer do perfekcije „proučio“ lik Džima Morisona za potrebe filma „Dors“ (The Doors) reditelja Olivera Stouna.

Želja za ulogom

„Dors“ je biografski film, snimljen 1991. godine, o poznatom istoimenom bendu. U filmu je fokus bio na popularnosti ove grupe, ali i na životu njenog pevača Džima Morisona. On verno prikazuje američku muzičku rok scenu 60-ih godina prošlog veka, sa svim posledicama koje donosi rokenrol i hipi stil kao način života. Neizostavni deo imidža samog benda činio je kontroverzni frontmen, koji je umro u 27. godini. Iako je film dobijao različite kritike, svi kritičari su bili saglasni u oceni da je Val Kilmer briljantno odigrao ulogu Morisona, koja je dugo posle završetka snimanja filma mučila ovog glumca i iz koje je „jedva izašao“.

Odmah pošto je izabran da igra mladog rokera, popularni holivudski glumac želeo je da na filmskom platnu što autentičnije dočara ovaj lik. Za početak, Val Kilmer je odlučio da nauči 50 pesama iz repertoara grupe „Dors“. On je provodio mnogo vremena u studiju slušajući Dorse i ozbiljno pristupao svakoj pesmi koju je otpevao Morison. Naučio je napamet svih 50 numera!

Kilmer je priznao da nikada nije bio obožavalac grupe „Dors“, ali je ipak želeo da dobije ovu ulogu. Pre susreta sa rediteljem filma, Val je imao želju da impresionira velikog Stouna. I to mu je uspelo, jer je Stoun odlučio da je Kilmer pravi izbor, smatrajući da glumac likom veoma podseća na legendarnog Džima.

Savršena priprema

Pre audicije, Val Kilmer je potrošio hiljade dolara kako bi napravio sopstveni video, koji je snimio u jednoj iznajmljenoj kući uz stručnu pomoć profesionalnih asistenata, sve u nameri da bude angažovan u filmu o Dorsima. Na tom videu, koji traje osam minuta, glumac peva pesme ove grupe. Istina je da ovim autorskim filmom reditelj Oliver Stoun nije bio naročito impresioniran, ali je producent benda Pol Rotšild pronašao jedan Valov kućni video, koji je smatrao intrigantnijim, pa ubedio Stouna da je Kilmer prava osoba za ovu ulogu.

Pre nego što se otpočelo sa snimanjem, glavni glumac je godinu dana živeo kao Džim Morison, oblačio se u njegovu odeću, stalno slušao muziku Dorsa i izlazio na mesta koja je ovaj posećivao. Za vreme istraživanja života popularnog pevača, glumac je čak iskopirao i način na koji je hodao, stav, glas i celokupno ponašanje. Kilmer je proveo stotine sati u razgovorima sa producentom Rotšildom, koji je bio angažovan i kao stručni konsultant u toku rada na filmu. Na kraju, Val je do detalja spremio ulogu Džima Morisona, toliko dobro da je o njegovom životu znao više od bilo kog člana filmske ekipe.

Godinu dana ozbiljnih priprema uticalo je na to da je Val postao skoro opsednut likom i delom Džima Morisona, da je sve na setu zamolio da mu se do kraja snimanja obraćaju imenom slavnog muzičara.

Stručna pomoć

Kada su članovi grupe Dors čuli kako Kilmer peva njihove pesme, njegov glas nisu mogli da razlikuju od originalnog Džimovog glasa. Val je toliko dobro „skinuo“ manir Morisonovog pevanja da mu se nije mogla dati zamerka. Producent Rotšild je u jednom intervjuu priznao da je „Val upoznao Džima mnogo bolje nego što je Džim poznavao sebe“.

„Razvalio je! Jednom sam članove benda doveo u studio i puštao im snimke pesama koje su snimili obojica. Oni nisu imali pojma na kom snimku peva Val, a na kom Džim. Pogrešili su u čak 80 odsto slučajeva!“, rekao je Rotšild tom prilikom.

Kilmera su i posle ove uloge čekale nove role, ali je teret ovakve pripreme za ulogu počeo da uzima svoj danak. Zbog ovog „ulaženja u lik“, Val Kilmer je morao da potraži pomoć psihoterapeuta, jer mu je bilo veoma teško da „izađe iz lika“ jednog Džima Morisona. Toliko je daleko otišao u pripremanju jedne filmske uloge da je pomislio da više ne živi sopstveni život i da se obavezno mora obratiti stručnjaku za pomoć. Jednostavno, tehnika glume je u ovom slučaju otišla predaleko, ali je Kilmerova preterana angažovanost stvorila film dostojan benda i njegovog legendarnog lidera.