Razgovor sa prvom ženom direktorkom Osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku

Zahvaljujući sredstvima (35.000 evra) humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ osnivača Anrija Gijona, u Crepulji će za nekoliko dana biti renovirana stara škola. Direktorka Verica Vučetić dobrom organizacijom održava stabilan kolektiv, kvalitet obrazovanja, napredovanje u razvoju školstva i veliki broj vannastavnih aktivnosti.

 

Pedagog po struci, uspešna poslovna žena Verica Vučetić je prva žena direktor, koja od prošle godine u drugom mandatu rukovodi Osnovnom školom „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku.

verica vučetić

Posetili smo je radi razgovora o njenoj uzlaznoj karijeri ostvarenoj u ovoj školskoj ustanovi kao i o prilikama u školi koja je sačuvala ugled za 125 godina postojanja.

Od školskog pedagoga do direktora

Verica Vučetić (Avramović) rođena je 1952. godine u Prištini. Posle završene osnovne škole i Srednje učiteljske škole u rodnom gradu, diplomoirala je 1978. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini odsek – pedagogija. Rad sa učenicima njena je misija i sudbina.

Prvo je htela da upiše Srednju medicinsku školu u Prištini koja se nalazila neposredno pored porodičnog stana, ali se spontano predomislila i upisala Učiteljski fakultet koji se nalazio izvan grada u blizini izletišta Grmije, i ceo svoj radni vek posvetila je prosvetnom radu. Po završenim studijama zaposlila se kao profesor pedagogije u Gimnaziji u Zvečanu. Poslove pedagoga obavljala je od 1982. do 1986. u Osnovnoj školi „Meto Barjaktari“ u Kosovskoj Mitrovici. U tom periodu sledi i udaja i formiranje porodice, a potom Verica Vučetić prelazi u Zubin Potok i zapošljava se na mestu školskog pedagoga. Posvećena porodici, suprugu, kćeri i sinu, a danas i unučadima, Verica se ostvaruje veoma uspešno i na poslovnom planu. Uz podršku porodice ona napreduje u poslu ali i na svim drugim poljima. Aktivna je i kada su u pitanju politička dešavanja, kulturne i sportske manifestacije, izgrađuje dobre poslovne i kolegijalne odnose u kolektivu , uspostavlja i održava dobre komšijske odnose.

Za Vericu Vučetić prelazak iz grada u selo nije bio pogrešan potez jer svoje ambicije i kvalitete uspešno ostvaruje u Osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ u opštini Zubin Potok. Bez razmišljanja je prihvatila da se bavi svim poslovima koji se zahtevaju od žene na selu, jer je u to vreme ova opština bila mala i gotovo seoska sredina. Verica se nije libila da održava okućnicu, da se sa suprugom Veljkom bavi baštovanstvom, da gaji cveće…

Verica Vučetić je od prošle godine u drugom mandatu direktorka osnovne škole „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku. Kao školski pedagog pre pet godina konkurisala je za mesto direktora škole i imala ubedljivo najveći broj glasova, a takođe prethodno je imala odličnu pdršku kolektiva jer se to i u uslovima tražilo.

Koreni prosvetiteljstva u Kolašinu

Da podsetimo, koreni prosvetiteljstva u Starom Kolašinu (opština Zubin Potok) sežu do 14. veka kad je radila takozvana domaćička škola kraljice Jelene Anžujske (žene kralja Uroša i majke kraljeva Dragutina i Milutina) u Brnjaku. Posle pada Novog Brda 1455. godine pod tursku vlast pada i današnji Kolašin. Pored usmenog stvaralaštva, jedini centri razvoja pismenosti su dva manastira – Crna Reka i Duboki Potok. U njima se uče prva slova, prepisuju se liturgijske knjige i dela vizantijske i srpske crkvene svesti. U Dubokom Potoku je osnovana i prva škola u Starom Kolašinu 1891. godine, a njen đak bio je Grigorije Božović, jedan od najpoznatijih srpskih pisaca.

U porodičnu kuću Verice Vučetić u centru Zubinog Potoka, pored crkve Svete Trojice, stigli smo jedne nedelje dok ona unapred priprema porodičnu slavu Svetu Petku. Prima nas gostoprimljivo kao i svi Kolašinci, odmah bez čekanja jer ona radi paralelno više stvari. Uprkos tome što razgovaramo o njenoj karijeri Verica prvo priča o aktuelnim dešavanjima i obavezama u školi.

„Uskoro 12. oktobra proslavljamo Dan škole koji se ove godine slavi jubilarno 125 put. Osnovna škola „Jovan Cvijić“ u Zubinom Potoku osnovna je krajem 19. veka 1891. godine i od tada se neprekidno slavi taj svečani dan. Godine 1953. potekla je ideja da škola dobije ime po istaknutom srpskom naučniku, rodoljubu, humanisti i političaru koji je istraživao i u ovim krajevima. Od te godine do danas škola zvanično nosi ime „Jovan Cvijić“. No, trenutno sam najviše angažovana oko zbrinjavanja tehnoloških viškova iz Kosovskomitrovačkog okruga severnog dela što je određeno na nivou republičkog Ministrstva prosvete. Zbrinjavamo tehnološki višak samo onih lica koja imaju rešenje na neodređeno radno vreme. Drugi korak u organizovanju nastave, određen takođe od strane Ministarstva je ukrupnjavanje norme. Radimo takođe i na popunjavanju elektronskog obrasca sa svim potrebnim podacima o 82 zaposlena lica među kojima su i nastavnici sa nepunom normom“, kaže Verica Vučetić.

U toku obnova škole u Crepulji

Pored stare škole u Zubinom Potoku izgrađena je i nova koja je kružno spojena sa starom tako da ostavlja utisak veoma modernog zdanja. Od ove godine zahvaljujući potpunoj finalizaciji radova na novoj zgradi, školska nastava se odvija samo u prvoj smeni od 8 sati ujutru. To je veliko olakšanje za đake i nastavnike jer veliki broj njih putuje od mesta gde živi do škole. Prevoz je u zimskom periodu neredovan, a put do nekih sela nebezbedan, što otežava normalan rad škole pa je zato prepodnevna smena pogodna za povratak kući pre mraka.

stara škola u Crepulji

Stara škola u Crepulji

Pre nedelju dana krenula je obnova isturenog odeljenja Osnovne škole “Jovan Cvijić“ u brdskom selu Crepulji.

„Ta je škola stara i oronula a u obnovi nam je pomogao otac Goran Stanković iz Raško-prizrenske eparhije. Pisali smo pre godinu dana projekat koji nam je ove godine odobren. Od humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ na čelu sa Anrijem Gijonom dobili smo 35.000 evra za obnovu ove škole koja će za tri nedelje biti potpuno renovirana i funkcionalna. U školi u Crepulji ima četiri odeljenja, dva kombinovana sačinjavaju učenici od prvog do četvrtog razreda i dva odeljenja petog i šestog razreda. U Veljem Bregu nam je škola renovirana, nedostaje još ograda. Škola u Drenu je mnogo stara i oronula, i to je pitanje za rešavanje, a u Brnjaku imamo malo učenika u nastavi“, pominje direktorka Vučetić.

U osnovnoj školi „Jovan Cvijić“ nedostaje oprema za fiskulturnu salu kao i za neke kabinete. U školi je osnovan učenički parlament koji je nedavno organizovao humanitarnu akciju i sakupio sredstva koja su uložena u repariranje 15 školskih tabli, kupljena su dva CD –plejera i dva ormara za kabinete fizike i biologije. Učenički parlament će do kraja godine organizovati još jednu takvu akciju.

U novoj školskoj zgradi, u kojoj je nastava počela 2003. godine, ima 11 učionica od kojih je jedna za decu sa posebnim potrebama. Škola poseduje i veliko školsko dvorište sa izgrađenim terenima za mali fudbal, odbojku, košarku i rukomet. U školi su zapažene vannastavne aktivnosti koje se realizuju kroz kulturno-umetničke sekcije mladih tehničara sa 200 učenika, 6 sekcija mladih tehničara sa 66 učenika, 6 sekcija za sportske aktivnosti sa oko 100 učenika i 7 predmetnonaučnih grupa. Vredno je istaći da je iz ove škole izrastao veliki rukometni klub „Mokra Gora“ koji se takmiči u saveznoj, prvoj B ligi.

„Vredni osnovci naše škole pokazuju uspehe i u nastavnim i u vannastavnim aktivnostima. Učenici ove škole redovno svake godine učestvuju na takmičenjima i nastavnim i vannastavnim akcijama škole. Zapažen je uspeh u sportskim aktivnostima i akcijama škole. A za sve to zaslužni su naši nastavnici koji su kvalifikovani i samo nam nedostaje natavnik matematike. Naši učenici nemaju problema sa upisom u srednje škole i na fakultete jer ovde stiču dobru osnovu za dalje školovanje“, ističe direktorka.

Ona nam, na kraju kaže da će iduće godine ići u penziju i da nije sasvim spremna, za to ali da će se sa suprugom Veljkom imati vremena da se više posveti ćerki i sinu i njihovoj deci.

Autor: Slavica Đukić

Izvor: Jedinstvo