TAJNE DVOTOČKAŠA

Šta već reći o automobilima što se ne zna ili nije već odavno otkrivena tajna! Ipak, postoje određene zanimljivosti o automobilima koje su za nevericu, a njih nikada nije na odmet poznavati, neke i zapamtiti… Evo o kakvim neviđenostima je reč!

zanimljivosti o automobilima

1. Poslednji automobil sa ugrađenim kasetofonom bio je Lexus CS 430 proizveden 2010 godine. Ko bi rekao da je ovaj skoro zaboravljeni audio uređaj poslednji put završio u nekim kolima pre samo 6 godina.

2. Klajd Berou, muška polovina razbojničkog dueta Boni i Klajd, napisao je pismo Henriju Fordu u kome mu se zahvaljuje na pouzdanim automobilima kao i njihovim performansama, posebno na novom V8 motoru, koji mu je više puta spasao zivot. Ako je i od razbojnika, mnogo je!

3. Al Kaponeov Kadilajk (Cadillac) otporan na metke i sa tzv. „run flat“ pneumaticima, zaplenjen od strane agenata, kasnije je završio kao limuzina američkog predsednika Teodora Ruzvelta. Neki bi rekli da nije čudno da automobili mafijaša na kraju završe u auto-parku nekog političara.

4. Najveću brzinu ikada koju je jedan automobil razvio na nemačkom autoputu iznosila je neverovatnih 432 kilometra na sat, a ono što je još zanimljivije je da se to dogodilo davne 1938. godine. Automobil koji je razvio tu brzinu bio je Mercedes-Benz W125.

5. Kada Vam automobil duže vremena ostane na Suncu, postoji način da ohladite automobil jednom vrlo zanimljivom tehnikom. Sve što je potrebno da uradite je sledeće: Otvorite prozor na suvozačevom mestu i zatim sa vozačeve strane brzo otvorite i zatvorite vrata 5 do 6 puta. Zvuči neverovatno, ali ovom tehnikom temperatura se spusti za čak 15 stepeni!

6. Daljinsko otključavanje automobila može prestati sa radom i izgubiti sinhronizaciju ako se dugme za otključavanje (ili zaključavanje) pritisne više od 256 puta van dometa vozila.

7. Verovali ili ne, ali u malenom Smartu može da se „spakuje“ čak 19 ljudi! Ovaj rekord postavili su Pakistanci 2010. godine.

8. Čak 80 odsto registrovanih vozila u Albaniji je Mercedes Benz. Pa i oni znaju šta valja!

9. U Južnoafričkoj republici, na BMW automobilima montiraju se bacači plamena zbog čestih pokušaja krađe.

10. Prva saobraćajna nesreća u svetu dogodila se davne 1769. godine. Auto koji je tada doživeo katastrofu na putu još uvek se čuva netaknut, u slupanom stanju.

Izvor: Autokucaholliday.co.rs