ZDRAVLJE POČINJE ODLUKOM

Koliko ste puta poželeli da uložite u svoje zdravlje, a onda završili umesto ulažući u preventivu, ulažući iznova i iznova u saniranje posledica? Koliko puta sebi kažemo – pa dobro, to sad nije prioritet, ili sledeće nedelje ću ili sad mi treba ovo i ono i nešto preče?

 

Nažalost, za razliku od mnogo drugih stvari, kod zdravlja retko ima kompromisa. I pre no što toga i postanemo svesni, mali problem postane problem koji podrazumeva invazivnost, izaziva druge probleme, i konačno, mnogo nas više košta.

doktori

Postoji niz problema u poodmaklim stadijumima sa kojima se lekari susreću, a često i više u domenu stomatologije. Iako većina ljudi vezuje stomatologiju za probleme estetike, karijes ili vađenje zuba, savremena stomatologija je napredovala odavno i svojim pacijentima može obezbediti ne samo bolji izgled i osnovno higijensko zdravlje, već se može uhvatiti u koštac i sa mnogo kompleksnijim izazovima koji ultimativno pomažu boljitak čitavog organizma i zdravlja. Ne kaže se džabe da „zdravlje na usta ulazi“.

A higijena, tela prevashodno, a onda i usne duplje, zuba i dalje zdravlje respiratornih i digestivnih organa svakako potpada pod sam početak brige o zdravlju uopšte.

konac za zube

Nekada se vremenom, navikama, situacijama ili povredom nađemo u situaciji u kojoj više ne postoji odlaganje i moramo potražiti rešenje. Kada su zubi u pitanju teško se možemo osloniti na neki narodni lek ili savet prijatelja. Zubar odavno nije neka osoba kojom plašimo decu, već profesionalac kod kojeg čak i deca rado odlaze. Većina metoda i zahvata su bezbolni i brzi, a pored preventivnih i redovnih pregleda, bitno je i za svaki problem blagovremeno reagovati.

Šta onda čine beogradski stomatolozi kada se susretnu sa nekom od sledećih situacija: napuklim zubom, slomljenim zubom, istanjenom gleđi ili čak odsustvom zuba? Ili kada most popušta, zubi ne stoje na mestu ili su krivi, ne stoje dobro i onemogućavaju dobar zagrižaj?

Danas postoji mnoštvo opcija, kao što su bezmetalne, metalokeramičke krunice, porcelanske navlake i krunice, privremene ili trajne, kao i pregršt opcija po pitanju nijansi, oblika i veličina koje vešt stomatolog i zubni tehničar usklađuju sa prirodnom postavkom i onda još i malo bolje.

Kod estetskih zahvata i ukusi i potrebe pacijenata variraju. Od očuvanja izgleda, pojačavanja istog izbeljivanjem ili čišćenjem, do potpune transformacije kada je nophodno pristupiti radu na praktično celoj vilici, više nema nemogućih zadataka. Nekad doduše, do zahvata dolazi zdravstvenom neophodnošću, a onda se prvenstveno vodi računa o čuvanju funkcije usne duplje i zuba, a to je ishrana.

Ugradnja implantata je jednostavno rešenje, ali je važno javiti se na vreme i izbeći veće komplikacije kao što su oboljenja desni, koštana oboljenja i problemi sa vilicom. Mehaničke povrede takođe treba sanirati u najkraćem mogućem roku jer otvoren zub postaje stecište bakterija i samim tim može narušiti imunitet i opšte zdravlje organizma.

Više ni cena ugradnje implantata nije faktor, posebno ako se uzmu u obzir potencijalni dodatni troškovi koje rizikujemo ako problem ne sasečemo u korenu.

Naravno, najbolje je nemati problem, ali kao i u životu, postoje stvari koje su van naše kontrole i moći. S tim što bar kada je u pitanju stomatologija, vaš obližnji stomatolog u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, kao i bilo gde u Srbiji i na svetu, zapravo ima rešenje na koje možete uvek da računate.

Ne čekajte. Zdravlje počinje odlukom.