KILOMETARSKE ŠINE

Rusija kao velika država ima i najveću na svetu železničku prugu. Transsibirska pruga je ujedno i svetski najpoznatija, kojoj se svi dive, jer spaja krajnji istok Rusije sa prestonicom, dugačka je više od 9 hiljada kilometara i tu trasu voz pređe za 6 dana!

 

Kada je 15. maja 1891. godine, tada budući ruski car Nikolaj II simbolično započeo izgradnju pruge u Vladivostoku, verovatno nije ni sanjao da je položio „temelje“ pruzi koja će postati ne samo najveća, već i najpoznatija na svetu.

transsibirska pruga

Pune 22 godine kasnije, Vladivostok tj. Daleki istok Rusije povezan je s Moskovom prugom dugom 9,289 kilometara.

Ukoliko sednete na voz u Moskvi i krenete prema Vladivostoku, čeka vas put koji će potrajati punih osam dana i kojim ćete proći kroz sedam vremenskih zona te stotine gradova i gradića. Zahvaljujući pruzi, Rusija je uspela oživeti svoj Daleki istok, a danas se Transsibirskom prugom odvija čak 30 odsto celokupnog ruskog robnog izvoza.

Istorija Transsibirske pruge i njene izgradnje prepuna je fascinantnih činjenica, a ovo su samo neke od njih.

  • Izgradnja pruge koštala je 1913. godine 1,455 milijardi rublja u zlatu. Poređenja radi, ruski policajac je u to vreme zarađivao 50 rubalja mesečno.
  • Za vreme najintenzivnije izgradnje, na pruzi je radilo čak 90 hiljada ljudi – seljaka, vojnika i osuđenika. Prvih 7,500 kilometara sagrađenih u 12 godina radnici su gradili bez gotovo ikakvih mašina. Osuđenicima koji su radili na izgradnji ublažene su kazne.
  • Modernim vozovima potrebno je šest dana i dva sata da iz Moskve dođu u Vladivostok – ili obrnuto. Udaljenost među njima je 9,298.2 kilometara, dvostruko više nego između Njujorka i Londona.
  • Na slavnoj ruti nalaze se 64 stanice, a među njima je i Slidianka-1, jedina železnička stanica u potpunosti igrađena od mermera.
  • Deonica od Mogoča do Skovordina najhladnija je na ruti – temperature zimi na njoj padaju sve do – 62°C.
  • Most Amur koji je dug 2,600 metara dovršen je 1916. godine. Bila je to poslednja građevina sagrađena za potrebe putovanja Transsibirskom rutom.
  • Uprkos na mestimično veoma teškom terenu i negostoljubivoj klimi, godišnje se gradilo između 500 i 700 novih kilometara pruge.
  • Na trasi je izgrađeno 15 tunela. Najduži tunel koji je još u funkciji je Tarmančukanski – dug je dva kilometra. Najduži tunel, koji više nije u funkciji, bio je dug čak sedam kilometara.
  • Pruga ide preko 16 velikih Evropskih i Azijskih reka. Među njima su i Volga, Kama, Jenisej, Amur i Irtiš.
  • Godine 2000. pruga je napokon postala dvokolosečna, a dve godine kasnije je elektrifikovana celom dužinom.

Izvor: Newsweek.rs/24sata.hr