PLATI DANAS, UMRI BILO KAD

U Sloveniji je osnovan prvi servis za pogrebne usluge kod koga svoju buduću sahranu naručuju još uvek žive osobe. Preduzeće za planiranje sahrane nudi mogućnost da se budući pogreb odmah plati u gotovini ili u ratama, kako bi se porodica pokojnika oslobodila budućih briga u najtežim trenucima.

 

Preduzeće „Moj pogrebni plan“ osnovala je i vodi tamošnja istaknuta menadžerka Alenka Žnidaršič Kranjc, najpoznatija kao utemeljiteljka i direktorka prvog slovenskog privatnog penzionog fonda.

preduzeće za planiranje sahrane

Ideju za organizovanje i planiranje sahrane unapred, kako kaže, dobila je od jednog stranog finansijskog konsultanta koji je član upravnog odbora njenog penziono-investicionog fonda „Prva group“.

Iako je u delu slovenačke javnosti njena preduzetnička inovacija dočekana sa dozom sarkazma, preduzeće je već registrovano i dobilo poreski broj, pa oglasima već traži prve klijente.

U oglasnim porukama i na svojoj veb stranici, novi pogrebni servis upozorava da su pogrebni troškovi sve veći, dok oni garantuju da će uplaćena sredstva osoba koji o svom odlasku s ovog sveta razmišljaju odgovorno i ne misle time da opterećuju porodicu, pametno ulagati u investicijske fondove i tako ih uvećavati do dana njihove smrti.

Zato već sada oni koji s novim pogrebnim servisom sklope ugovor, mogu da planiraju i plate vlastitu sahranu po trenutnim cenama na tržištu i uz pogrebnu ceremoniju koju unapred zažele i zapišu.

Za početak, ovo preduzimljivo preduzeće nudi tri paketa pogrebnih usluga – više, srednje i niže kategorije.

„Za izvedbu i plaćanje pogreba brinemo mi. U slučaju smrti, dovoljan je telefonski poziv rodbine ili porodice. Izbor usluge, a time i cene je racionalan, jer se ne odvija pod pritiskom teškog trenutka“, navode u preduzeću „Moj pogrebni plan“.

Prema rečima osnivačice fonda, predzetnice Alenke Žnidaršič Krajnc koja se bavi i poslovima osiguranja, kao i domovina za starije osobe, svoju inicijativu je pokrenula na osnovi iskustva iz drugih razvijenih zemalja, gde se, kako tvrdi, za praksu angažovanja planera za vlastitu sahranu odlučuje svaki dvadeseti čovek stariji od 65 godina.

Izvor: Tportal.hr