DOBITAK PLUS

Samo zato što se neka hrana smatra zdravom, to nije garancija da se njene glavne komponente lako vare i pravilno koriste. Uspostavljanjem zdravog sistema za varenje i kombinovanjem pravih hranljivih materija, vrlo lako može se desiti da zdrave namirnice budu još zdravije i u telu ostvare svoj potpuni učinak.

 

Sinergija je saradnja i interakcija dve ili više supstanci kako bi se dobio njihov kombinovani efekat koji je veći od prostog zbira njihovih pojedinačnih dejstava. Na ovaj način se dve materije nadopunjuju, kako bi što efikasnije obavljale određene procese.

zdrave namirnice budu još zdravije

Ovako se pojedine zdrave namirnice mogu kombinovati da bi poboljšale svoje sinergističko delovanje u organizmu. Hrana bogata probioticima i prebioticima može da pomogne crevnu floru zarad poboljšane iskorišćenosti hranljivih materija.

Prava kombinacija zdrave hrane čini najbolje za organizam. Ovo je sedam jednostavnih trikova koje možete koristiti u ishrani kako bi zdrave namirnice bile još zdravije i blagotvornije.

Kurkuma i crni biber

Kada dodajete kurkumu kao začin jelu, ne zaboravite da uz nju dodate i prstohvat crnog bibera. Moćni antioksidans kurkumin, koji se nalazi u žutom začinskom prahu, ne apsorbuje se tako lako u telu. Pokazalo se da čak jedan dvadeseti deo kašičice bibera može da poveća apsorpciju kurkumina za neverovatnih 2.000 odsto. Svaki prirodni lek na bazi kurkume treba da zadrži i prstohvat bibera za što optimalnije rezultate.

Šargarepa i paradajz

Većinu voća i povrća je najbolje jesti sirovo, da bi bili sačuvani važni enzimi potrebni telu. Međutim, kada je reč o šargarepi i paradajzu, kuvanje ovih namirnica može zapravo povećati dostupnost ključnih antioksidanata. Barena šargarepa oslobađa više beta karotena, isto kao što i lagano kuvani paradajz oslobađa više likopena. Zato, zbog najbolje koristi ove dve hranljive supstance, treba obariti šargarepu i paradajz i zajedno ih konzumrati.

Spanać i namirnice bogate vitaminom C

Spanać je izuzetno cenjen zbog svog visokog sadržaja gvožđa. Ovaj element se još efikasnije koristi u prisustvu vitamina C, a blokira ga prisustvo kalcijuma. Na primer, kada se 300 miligrama kalcijuma pojede u roku od 30 minuta od unosa gvožđa, apsorpcija gvožđa se znatno smanjuje. S druge strane, vitamin C dokazano poboljšava apsorpciju gvožđa, jer samo 100 miligrama ovog vitamina povećava dostupnost gvožđa u jednom obroku za više od 400 odsto.

Ne guliti jabuku

Prirodni molekul koji pomaže u sprečavanju napada alergija prisutan je u kori jabuke, ali ne i u njenom plodu. Taj molekul je bioflavonoid, koji se stručno zove kvercetin. U kori jabuke je smeštena veća koncentracija vlakana, antioksidanata, vitamina i kvercetina, pa je preporučljivije da se jabuka uvek pojede sa korom.

Dodati zdrave masti u salate

Salate su prepune neiskorišćenog potencijala koji čeka da bude upotrebljen. Na primer, antioksidanti u šargarepi se mnogo lakše apsorbuju u prisustvu zdravih masti. Ulje masline, avokada, oraha ili semenki uvek treba dodati salatama da bi se povećalo korišćenje beta karotena i drugih vitamina.

Ostaviti beli luk da odstoji

Beli luk sadrži snažno antibakterijsko i protivgljivično jedinjenje koje se naziva alicin. Ovaj sastojak pokazuje se još moćnijim kada se beli luk isecka i ostavi se da odstoji 10 minuta pre upotrebe ili kuvanja. Ovo omogućava da enzim u belom luku katalizuje alicin u formaciju koja daje mnogo više blagodeti za organizam.

Zeleni čaj i citrusi

Zeleni čaj sadrži antioksidante koji se zovu katehini. Šolja zelenog čaja dnevno je pametna preventivna mera protiv srčanih bolesti, raka i Alchajmerove bolesti. Studije pokazuju da se katehini lakše vare u prisustvu citrusnog voća. Limun ili pomorandža mogu povećati iskorišćenost katehina za skoro 100 procenata.