VAŽNO JE ODABRATI

Tamni krugovi, uporne akne, suvi i hrapavi slojevi kože samo su neki od iritantnih problema koji se mogu javiti u određenom periodu života. Nedostatak vitamina – avitaminoza i problemi s kožom mogu biti uzročno-poslednično vezani, kada se preparati pokazuju kao sredstva koja ne mogu mnogo da pomognu.

 

Mnogi ljudi pate od raznoraznih problema s kožom. Iako su medicina i kozmetika usavršile brojne preparate koji su nam na raspolaganju da se rešimo neprijatnih pojava na koži, često se dešava da se one vraćaju kada se tretman završi.

avitaminoza i problemi s kožom

I šta onda? Šta ako svim ovim problemima kože ne trebaju ni masti ni kreme, već regulacija ishrane?! Ne treba sumnjati da poboljšan unos hranljivih materija zaista može da pomogne kako bi se sanirali ovi problemi, a ujedno se povrate prethodni sjaj i lepota kože.

Vitamini su ključni kada je u pitanju zdravlje kože, isto koliko su važni i za bilo koji drugi vitalni organ ljudskog tela. Nedostatak esencijalnih vitamina može svakako dovesti do problema sa kožom. Iako su svi vitamini važni, neki su za zdravu kožu još važniji.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A može izazvati da koža izgubi sjaj, odnosno da postane suva i da se ljuspa. Deficit ovog vitamina može da doprinese pojavljivanju psorijaze i bubuljica, pa se usled javljanja ovakvih kožnih problema preporučuju odlični izvori vitamina A kao što su šargarepa, krompir, sirovo mleko i zeleniš.

B vitamini

Suva koža je uobičajena karakteristika nedostatka vitamina B u celini. Postoji osam različitih B vitamina koji doprinose celokupnom zdravlju tela. Oni mu pomažu da se metaboliše energija dobijena iz hrane. Vitamin B7 (biotin) doprinosi pospešenju metabolizma aminokiselina i sinteze masti. Nedostatak biotina može izazvati bledilo ili sivilo lica, suvu kožu i njeno ljuspanje. Manjak vitamina B12 može da uzrokuje tamne krugove ispod očiju. U sjajne izvore vitamina B spadaju gljive, žitarice i pasulj. Biotin se u velikoj meri nalazi u žumancu, kikirikiju, karfiolu, piletini i džigerici.

Vitamin C

Deficit vitamina C prepoznaje se onda kada je koža osetljivija na efekte starenja, pa se pojavljuju bore ili dolazi do pigmentacije određenih regija kože. Vitamin C je neophodan za sintezu kolagena, koji je glavna komponenta kože. Skorbut je jedna od najvažnijih posledica manjka vitamina C, a njegova dermatološka slika je rezultat pogrešno oblikovanog kolagena. Nedostatak vitamina C neminovno slabi kožu, koja postaje osetljivija na bakterije koje izazivaju akne. Osim toga, odsustvo vitamina C ugrožava telo i sposobnost kože da dođe do izlečenja akni. Kao bogat izvor ovog esencijalnog vitamina navodi se citrusno voće, ali u odlične namirnice pune vitanima C spadaju i paprike, paradajz, kupus i kivi.

Vitamin E

Ovaj vitamin je moćna antioksidantna hranljiva materija koja pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala i toksina. Nedostatak vitamina E je prilično retka pojava, ali postoji nekoliko namirnica koje se preporučuju za konzumiranje kako bi se osigurale dovoljne zalihe ovog vitamina. Avokado, lisnato povrće, orašasti plodovi i semenke su odlične opcije za sve one kojima je stalo da unos vitamina E održavaju na zavidnom nivou.

Vitamin K

Neadekvatan unos vitamina K može da doprinese razvoju tamnih podočnjaka, a takođe i prouzrokuje brže starenje kod odraslih osoba u srednjim godinama. Kao što je slučaj i sa vitaminom E, nedostatak ovog vitamina je redak, ali dovoljan unos zeleniša na dnevnoj bazi može biti odlična odbrana od eventualnog deficita. Kelj, brokoli, kupus i belanca su značajni izvori vitamina K.