„TROUGAO OPASNOSTI“

Ceđenje bubuljica i mitesera mnogima deluje kao bezazlena zanimacija, kada ruke ne mogu da miruju, pa onda posegnu za čačkanjem akni po licu, vratu ili nogama. Postoje tvrdnje da istiskivanje bubuljica u određenoj zoni lica može da izazove ozbiljne posledice.

Kada je reč o bubuljicama, uvek je prisutan savet da se on ne diraju, najčešće iz estetskih razloga, kako ne bi ostajali ožiljci posle ceđenja. Međutim, rizik od ceđenja bubuljica može biti mnogo ozbiljniji od stvaranja kratera po telu.

ceđenje bubuljica

Sudeći prema mišljenju cenjenog engleskog dermatologa Višala Madana, ceđenje bubuljica koje se javljaju na određenom području našeg lica može da izazove potencijalno fatalne moždane infekcije.

Doktor Madan ovo područje naziva “trougao opasnosti”, a on obuhvata nos i usta, kao i regiju između ta dva dela lica (vidi sliku ispod). On upozorava da krvni sudovi koji se nalaze u ovoj regiji lica služe za dotok krvi u mozak.

“Ukoliko postoje infekcije u ovom delu lica koje se ne tretiraju pravilno ili brzo, one mogu dovesti do tromboze ili gnojne upale u mozgu, pa čak i do meningitisa”, kaže dr Madan.

Imuni sistem je u haosu

akne regija

„Trougao opasnosti“ po dr Madanu

Akne su jedno od najčešćih upalnih stanja kože, koje se javlja kod više od 80 odsto tinejdžera u jednom trenutku života, a koje utiče na ljude kasnije u životu. Obično, naučnici objašnjavaju pojavu bubuljica kao nakupljanje izumrlih ćelija u folikulima lojnih žlezda. Učestalost ovog problema kod adolescenata podstaknuta je prvenstveno promenama u nivou i lučenju polnih hormona.

Međutim, novija istraživanja pokazuju da su akne mnogo složeniji zdravstveni problem nego što se ranije mislilo. Dok stariji izvori kategorišu akne ili kao upalne (velike, crvene, gnojne bubuljice) ili neupalne (mitiseri), novije studije pokazuju da je upala ključna za pojavu svih tipova akni. U stvari, ćelije imunog sistema koje stvaraju upalu okružuju sve aknom pogođene folikule dlake znatno pre nego što bubuljica postane vidljiva.

Takođe, istraživanja su pokazala da su bubuljice delom uzrokovane i preteranim odgovorom imunog sistema na prisustvo bakterije koja se zove Proprionibacterium acnes. Čini se da je preterano revnosni odgovor dela imunog sistema projektovan tako da zaštiti kožu od prodora bakterija.

Menjanje načina ishrane

Doktor Madan priznaje da je šansa za moždane infekcije prilično niska, ali se ona može dogoditi, dok su prilike da ostanu ožiljci na mestima gde su nekada bile bubuljice, prilično velike. Oba ova sporedna efekta uzrokovana su istim osnovnim procesom – kad iskoči bubuljica, ceđenjem se izbacuju mast, bakterije i upalne supstance, koje završavaju na okolnom području. Kada se ovo uzme  u obzir, zaključak je da jedna bubuljica može da izazove ozbiljne infekcije i ožiljke.

“Svakodnevno se susrećem sa pacijentima koji imaju bubuljice, a na njihovim licima već postoje ožiljci. Prva stvar koju pitam je da li diraju akne ili ih istiskuju, na šta u najvećem broju slučajeva dobijem potvrdan odgovor, priča dr Madan.

Većina bubuljica će se smiriti same od sebe u roku od oko nedelju dana. Ozbiljne akne, međutim, morale bi da zahtevaju stručnu pomoć lekara specijaliste (dermatologa).

Savet svima koji vode borbu sa bubuljicama je da, umesto što im se posvete toliko da ih iscede kada iskoče, razmotre promenu određenih životnih navika. Dobra vest je da čokolada i masna hrana zapravo ne uzrokuju akne, ali da sveukupna loša ishrana može doprineti pojavi ovog problema. Dakle, da bi se smanjio rizik ili ozbiljnost pojave akni, potrebno je “očistiti” telo uravnoteženom ishranom koja podrazumeva mali unos šećera, a uključuje orahe, mahunarke, voće, povrće, ribu i crveno meso.

Neka istraživanja pokazuju da učestala konzumacija mleka može da poveća rizik od dobijanja akni, ali su rezultati po ovom pitanju polovični. Stručnjaci preporučuju vođenje dnevnika ishrane kako bi se lakše došlo do preciznih saznanja koja hrana pogoršava postojeće simptome.

Nečista koža lica, potvrđeno je, ne izaziva akne, ali intenzivno čišćenje lica može zapravo da iritira kožu i samo pogorša trenutno stanje. Kozmetika za lice koja sadrži iritirajuće hemikalije može da problem učini samo još većim i težim.