KULTNI ROK SUPERSTAR

Američki gitarista, pevač, tekstopisac i kulturna ikona Džimi Hendriks smatra se jednim od najuticajnijh i najtalentovanijh umetnika na gitari u istoriji rok muzike. Rođen je na današnji dan pre 74 godine.

 

Rodio se 27. novembra 1972. godine u Sijetlu, a preminuo 18. septembra 1970. godine u Kensingtonu. Uz Dženis Džoplin, Džima Morisona i Kurta Kobejna, Džimi Hendriks pripada tzv. „Klubu 27“, u kome se nalazi priličan broj svetskih muzičara koji su u dvadeset sedmoj godini života napustili ovaj svet.

džimi hendriks

1) Rođen je kao Džoni Alen Hendriks. Kada mu se otac Al vratio iz vojske, preimenovao ga je u Džejms Maršal Hendriks. Majka mu je bila indijanka iz plemena Čiroki.

2) Prvi instrument koji je Džimi naučio da svira bio je jednožičani ukulele, koji mu je otac kupio pošto je pokazao entuzijazam „svirajući“ na metli.

3) Prvi muzičar kog je maleni Džimi bio svestan, bio je Madi Voters. „Čuo sam jedan od njegovih starih snimaka dok sam bio dečak i prepao se na smrt od svih zvukova“, objašnjavao je Hendriks.

hendriks zubi

Sviranje zubima na Vudstoku

4) Svirao je gitaru „naglavačke“, jer je bio levoruk.

5) Bio je potpuno samouk u sviranju. Nije umeo da čita note, pa je umesto toga, sa svojom muzičkom vizijom komunicirao kroz boje. „Različita osećanja povezana su sa različitim bojama. Ljubomora je ljubičasta. Recimo, ja sam ljubičast kad sam besan ili pozelenim od zavisti…“, govorio je Hendriks.

6) Svirajući sa grupom „The Rocking Kings“, prva svirka donela mu je zaradu od svega 35 centi.

7) Prvi bend oformio je 1965. godine. Zvao se „Jimmy James and the Blue Flames“ („Džimi Džejms i plavi plamenovi“).

8) Od 1963. do 1966. godine svirao je na „Chitlin’ Circuit“, performansima namenjenim afroameričkoj publici i izvođačima. Tada je naučio poznate majstorije poput sviranja gitare zubima i iza glave.

9) Od 1966. do 1970. godine svirao je na više od 600 nastupa.

10) Njegov drugi menadžer Majkl Džefri kidnapovao ga je jednom na dva dana, a onda ga „oslobodio“, sve u cilju jačanja uloge menadžera i kako bi ga Hendriks više poštovao.

11) Pošto je uhvaćen u krađi automobila, sudija je dao Hendriksu da bira da služi svojoj državi dve godine ili da toliko vremena provede u zatvoru. Odabrao je ovo prvo, pa je bio na listi služenja padobranskoj jedinici pre nego što je započeo Vijetnamski rat. Iako je govorio da je dobio poštedu posle nesreće tokom obuke, neki izvori tvrde da su ga iz jedinice otpustili zbog problema u ponašanju.

12) Uprkos divljem načinu života, Džimi je bio uredan čovek koji je uvek nameštao svoj krevet, što mu je bila navika iz vojničkih dana.

hendriks omot

Polovina dvodelnog omota albuma „Electric Ladyland“

13) Basista Noel Reding tvrdi da nikada ništa nije zaradio svirajući sa Džimijem, iako mu je odsvirao tri albuma.

14) Na omotu trećeg albuma „Electric Ladyland“ nalazi se fotografija 19 nagih devojaka, slučajno izabranih po engleskim pabovima. Hendriks nije voleo ovaj omot, jer je smatrao da ga ne približava njegovoj muzici. U SAD, ovaj omot zamenjen je „psihodeličnijom“ verzijom.

15) Kao zvezda Vudstok festivala, Hendriks je samo od jednog nastupa zaradio 125.000 dolara, što je najveća naknada nekom izvođaču kada je reč o tom renomiranom festivalu. Svojom svirkom ušao je u četvrti dan trodnevnog Vudstoka, time ga produživši za jedan dan, jer nije hteo da prekine koncert i izneveri prisutnu publiku koja je došla na njegov nastup.

16) Šveđanin Džejms Sundkvist tvrdi da je Hendriksov vanbračni sin. Ovu njegovu tvrdnju potvrdio je i švedski sud 1975. godine.

17) Džimi je umro 1970. godine u snu, ali pretpostavke o načinu smrti su i danas prava misterija. Pre spavanja, pomešao je vino i 9 tableta za spavanje (barbiturata), što je uzrokovalo povraćanje od kog se ugušio.

grob džimija hendriksa

Grob Džimija Hendriksa

18) Njegov otac upravljao je Džimijevim imanjem i vodio muzej posvećen njemu iz svog doma u Sijetlu. Kada je umro 2002. godine, prepustio je imanje svojoj ćerki Džejni, koju je usvojio 1966. godine. Njegov sin, a Džimijev brat Leon, borio se da preuzme kontrolu nad imanje, ali bez uspeha. Takođe, zbog čestih problema sa drogom, Leon nije naročito uspeo ni u muzici, što je njegovo osnovno zanimanje.

19) Muzej „The Experience Music Project“, koji se nalazi u Sijetlu, posvetio je najviše prostora Džimiju Hendriksu, više nego bilo kom drugom muzičaru. Razlog je taj što je ovaj muzej stvorio suosnivač Majkrosofta Pol Alen, inače veliki Hendriksov obožavalac.

20) 2002. godine njegovo telo prebačeno je u „Greenwood Memorial Cemetery“ u gradu Rentonu, država Vašington. Sahranjen je pod devet metara visokom granitnom kupolom.