ALELUJA

Poznati kanadski kantautor Leonard Koen autor je pesme „Hallelujah“, koja je od objavljivanja doživela oko 300 različitih studijskih i live verzija, što ju je učinilo jednom od najpopularnijih pesama današnjice. Specifični spoj rokenrola i gospel muzike u ovoj kompoziciji dočarava duševni spokoj kojim je živeo ovaj fascinantni Kanađanin.

 

Kanadski muzičar i književnik Leonard Koen preminuo je 7. novembra u snu, u svom domu u Los Anđelesu. Smrt osamdesetdvogodišnjeg kantautora objavljena je tri dana kasnije, a svom životu u čast, ili smrti koju je predosetio, samo mesec dana ranije objavio je poslednji album “You Want It Darker”.

hallelujah

Leonard Koen (1934-2016)

U umetnički kofer ovog vanvremenskog šmekera stalo je 14 muzičkih albuma i 2 romana. Među najpopularnijim pesmama za koje će trajno biti vezano ime Leonarda Koena je “Hallelujah”, jedna istinska gromada od kompozicije, vanvremenska fuzija rokenrola i duhovne gospel muzike.

80 stihova

Da li se sećate kada ste prvi put čuli pesmu “Hallelujah”? Vrlo je moguće da je to bilo u filmu “Šrek” ili možda tokom nekog TV takmičenja muzičkih talenata ili je usput “pokupili” od nekog uličnog muzikanta. Bez obzira na to, sigurno ste pomislili kako je to jedna moćna pesma!

Ono što je skoro sigurno je da pesmu “Hallelujah” premijerno u svom životu niste čuli u izvođenju njenog interpretatora Leonarda Koena. Ova pesma kanadskog kantautora postala je jedan od onih retkih primera kada jedna pesma potpuno zaseni svog tvorca i nekako sama prokrči put do šire publike i obožavalaca.

Ono što je očigledno, uzgred i vrlo objektivno, jeste da je “Hallelujah” neverovatna pesma. Zapanjujuće je Koenovo priznanje da je pesma nastala u jednoj sobi njujorškog hotela “Royalton” dok je sedeo u donjem vešu na podu, bukvalno udarajući glavom u taj pod. Takvo stanje proizvelo je čak 80 stihova ove pesme, koliko ih je imala prva verzija, kojom perfekcionista Koen nije bio zadovoljan. Izbacivanjem većeg dela pesme, ostala je integralna verzija onakva kakvu je sada svi prepoznajemo.

Planetarni uspeh

“Hallelujah” se prvi put pojavila na Koenovom LP albumu iz 1984. godine, uobličena melodijski i tekstualno u zvuk sintisajzera i podrške pratećih vokala. Među njenim prvim obožavaocima javio se Bob Dilan, koji je počeo i da je izvodi uživo na svojim koncertima već od 1988. godine. Dilan je ujedno i pokrenuo lavinu ove pesme, koju su posle njega izvodili brojni muzičari na svojim nastupima ili snimali na audio materijalima. I sam Koen je pesmu obradio kasnije, završavajući je nešto sumornijim stihom koji nije postojao u originalnoj verziji.

Moderniju verziju pesme „Hallelujah“ snimio je multiinstrumentalista Džon Kejl, koja je prvo izašla 1991. godine na albumu “I’m Your Fan”, koji je ovaj muzičar i posvetio Koenu. Drugi put, ova verzija pesme izašla je posle godinu dana na Kejlovom lajv albumu “Fragments of a Rainy Season”. Kada je odlučio da presnimi pesmu, Kejl je pitao Koena da mu dostavi tekst pesme. Iz svoje faks mašine, Kejl je izvukao kopiju teksta koji je sadržao 80 stihova i zauzimao 15 stranica. Bio je zabezeknut!

Nema sumnje da je “Hallelujah” napravila takav uspeh i dosegla toliku popularnost zahvaljujući činjenici da ju je oživeo i tragično nastradali mladi američki muzičar Džef Bakli (preminuo 1997. godine). Inspirisan Kejlovom verzijom, Bakli je snimio svoju verziju “Aleluje” i stavio je na svoj prvi (i jedini) album iz 1994. godine, kog je nazvao “Grace”. Ova “Hallelujah” napravila je planetarni uspeh, kada je konačno bila prepoznata i prihvaćena od najšire grupe muzičkih sladokusaca. Zvuk električne gitare u pesmi koju je odsvirao Bakli i njegov neverovatni falset (visok glas), dao je onaj potrebni “začin” koji je Koenovoj sjajnoj pesmi nedostajao kako ne bi ostala zauvek utamničena. Muzički kritičari tog doba sjajno su prihvatili ovu obradu, nazvavši je “jednom od najlepših studijskih pesama ikada”.

300 verzija

U međuvremenu, kako pesma ne bi ponovo pala u zaborav, “Hallelujah” se pojavila na dvostrukom CD muzike iz filma “Šrek” 2001. godine. Novi milenijum udahnuo joj je novi život, čime je stekla simpatije nekih novih klinaca širom sveta.

Još većoj popularizaciji ove pesme doprinelo je izvođenje 2008. godine, tokom sedme sezone popularnog muzičkog TV šou programa “American Idol”. Džejson Kastro je tada otpevao Baklijevu verziju pesme, koja je oduševila prisutnu publiku, a muziku pokojnog Baklija ponovo dovela u žižu interesovanja.

U brojnim drugim aranžmanima i izvođenjima, otkad se pojavila po prvi put pre 32 godine, pesma “Hallelujah” doživela je neverovatnih 300 verzija, što studijskih, uživo ili popularnih “cover” varijanti. Sve one doprinele su da ova umetnost od pesme živi za sva vremena, a ime Leonarda Koena ostane nezaboravljeno.