SPECIFIČNI NUTRIJENT

Inozitol je deo kompleksa vitamina B, čije zdravstvene prednosti nisu dovoljno istaknute. On se nalazi u nama i oko nas, a ima određene preventivne sposobnosti za mnoge oblike raka, što ga svrstava u moćne hranljive materije.

 

U svetu se sve više traže načini kako ishrana može da pomogne sprečavanju i nastajanju mnogih bolesti. Odavno je već poznato da je pravilna ishrana zapravo ključ boljeg zdravlja.

inozitol

Upravo ovo stanovište primorava istraživače da se bave zdravstvenim prednostima onih hranljivih materija koje nisu tako poznate niti široko rasprostranjene. Stručnjake interesuje kako one mogu da doprinesu opštem zdravlju čoveka i da se o njihovim dejstvima više zna.

Jedna od takvih supstanci je inozitol, koja nije tako nepoznata hranljiva materija, ali su njena snažna prirodna svojstva prilično zapostavljena. Naučnici koji su se bavili dejstvom inozitola kažu da je ovo jedinjenje oduvek bilo oko nas i u nama, tj. može da se nađe u prirodi ili generisano u našem telu.

Inozitol ima pozitivne efekte na neurotransmitere mozga i konverziju masti, a osim toga, pokazuje se odličnim u sprečavanju niza različitih kancera, prevashodno raka pluća i debelog creva.

Inozitol i njegova svojstva

Inozitol se proizvodi na nekoliko načina. On je kategorisan kao deo vitamina B-8, a isto kao što je to slučaj sa vitaminima iz B grupe, on je rastvorljiv u vodi i ne ostaje dugo u telu, nakon što se proizvode i potroši.

U stvari, inozitol je ugljeni hidrat i mnogi ljudi, posebno oni koji treniraju, uzimaju ga u obliku praha i od njega prave šejkove, jer ima sladak ukus i njegova tekstura je kremasta. On nema negativne efekte koji su karakteristični za šećer, što je prava korist za svakoga ko želi da izbegne dodatni unos saharoze.

Istraživači napominju da zdravi ljudi proizvedu oko 4 grama inozitola dnevno putem svojih bubrega. Njegov najčešći oblik je tzv. mioinozitol, a može se naći u nekim od ovih namirnica: citrusi, dinja, kikiriki, ovas, kupus, suvo grožđe, pasulj, kukuruz, pivski kvasac, smeđi pirinač, džigerica i lecitin.

Na hemijskom nivou, mioinozitol je koristan u formiranju eukariotskih ćelija, strukturnih lipida i fosfata. Međutim, njegova primarna funkcija je da pomogne ćelijama masti da se kreću kroz jetru i da se ne akumuliraju u organizmu. Osim toga, mioinozitol je odličan pretvarač hranljivih materija u energiju.

Ono što je još zanimljivo u vezi sa ovom supstancom jeste da je ona efikasna u održavanju pravilnog zdravlja mozga, pomažući zdravlju neurotransmitera, što nadalje znači da je generator osećaja smirenosti. Istraživači su takođe otkrili da mioinozitol može biti od koristi u poremećajima ishrane, pospešivanju dobrog sna, smanjenju anksioznosti, redukciji telesne težine, borbi protiv depresije, detoksikaciji jetre i jačanju cirkulacije.

Studije su pokazale da hranljivost ove materije može da reguliše retinopatiju, neuropatiju i gubitak kose koji je izazvan dijabetesom, zadržavajući nivoe holesterola i triglicerida niskim.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biljne kapi za bolju cirkulaciju koje deluju odmah – klikni na sliku i naruči!

Hemoprevencija

Najbolja stvar oko inozitola je ona koju su obelodanile naučne studije još iz 70-ih godina prošlog veka, a tiče se njegove preventivne sposobnosti za mnoge oblike raka.

Istorija samog otkrivanja inozitola je zanimljiva i povezana je sa jednim od velikih pobornika prirodnog tretmana kod raka. Doktor Li Vatenberg, često nazivan “ocem hemoprevencije”, prvi je detektovao lekovita dejstva inozitola na rak pluća.

Naravno, ovo je bilo ogromno otkriće tog doba, jer je istraživanje posebno pokazalo koliko obične hranljive materije, generalno mogu biti od koristi u cilju sprečavanja i izlečenja nekih slučajeva raka. Tih godina, dok je dr Vatenberg predvodio svoja istraživanja, tek su postojale neke naznake da ishrana generalno igra značajnu ulogu u borbi protiv bolesti i održavanju opšteg zdravlja, uključujući i prevenciju raka.

Pronalaženje specifičnih prirodnih materija kao što je to bio slučaj sa inozitolom, još uvek deluje kao relativno novo u većini istraživanja, čak i danas kada je sve jasnije da ishrana igra značajnu ulogu u poboljšanju zdravlja, uključujući i borbu protiv raka.