SVE KAO PRE

Neobično velika rupa otvorila se pre nedelju dana nasred prometne ulice u japanskom gradu Fukuoka. Rupu su Japanci zakrpili tako da taj deo grada sada izgleda kao da ona tamo nikada nije ni postojala. Iako je bila širine skoro 30 metara u prečniku, potpuno je sanirana nakon 48 sati.

 

Radovi obavljeni za svega dva dana podrazumevali su popravku kanalizacione cevi i podzemnih kablova i vodova, punjenje rupe peskom i cementom i, konačno, presvlačenje površine asfaltom.

japanci zakrpili

Da bi se sve ovo postiglo u neverovatno kratkom roku, japanske službe radile su danonoćno od 9. novembra i završile posao 11. novembra. Na početku se smatralo da puštanje u rad saobraćajnice bude odložen još par dana zbog bezbednosnih provera, ali su i tu Japanci bili preduzimljiviji i vredniji od ogromnog ostatka sveta. Put kome se isprečila gigantska rupa koja se odjednom otvorila, a koja je sasvim “nestala posle” dva dana, otvoren je za saobraćaj pre roka. Već rano jutros ulica je postala prohodna za pešake, a kasnije tokom dana otvorili su je i za motorni saobraćaj, pošto su geolozi i inženjeri dali zeleno svetlo i utvrdili da je ulica bezbedna za korišćenje.

Odmah nakon otvaranja rupe u ranim jutarnjim satima 8. novembra, ona je počela da se puni vodom i da se širi, pa je sa prvobitnih dimenzija od 20 sa 20 metara narasla na 30 sa 27 metara. Osim toga, impozantna je bila i njena dubina od čak 15 metara!

Vredni građevinari su za samo 48 sati napunili rupu sa 6.200 kubnih metara peska i cementa, upravo onako brzo kao što su u martu 2011. godine sanirali posledice katastrofe koja je zadesila Japan nakon zemljotresa.

Gradonačelnik Fukuoke Soićiro Takašima kaže da je taj deo puta sada 30 puta jači nego ranije, ali da panel stručnjaka i dalje radi na utvrđivanju uzroka otvaranja rupe. Pretpostavlja se da su pojavu ove zjapeće izvaline izazvali radovi na iskopavanju metro-stanice u blizini.

https://www.youtube.com/watch?v=b5FnrwalVAo&t=25s