LAGANE ŽIVOTNE NAVIKE

Ko god ima problema sa ustajanjem ujutru, a iz nekog razloga ne može da se bavi gimnastikom, ovo su jutarnje rutine koje nisu ni teške ni zahtevne. Uz njih se svako može osetiti energičnije, da bez nekog posebnog napora započne dan, čiji kvalitet mnogo zavisi od ranog jutra.

 

Ako se svako jutro budite pitajući se gde je otišla sva ona energija od prethodnog dana, vreme je da nešto preduzmete po tom pitanju. Ovde neće biti reči o tome da treba trčati od ranog jutra, ići na plivanje, jogu ili u teretanu, već o preporuci da se čine neke druge životne navike, veoma jednostavne, koje ne traže zavidan nivo samodiscipline i odgovornosti.

jutarnje rutine

Predlozi koji se tiču prikupljanja energije za savršen početak novog dana oslanjaće se na one sitne svakodnevne stvari, koje će vašoj životnoj energiji dati novi polet, a od vas neće zahtevati neko preterano angažovanje.

Sledi 6 jednostavnih navika koje mogu pospešiti vaš život, tako što će doprineti da budete vedriji i energičniji od ranog jutra.

Čitati pre spavanja

Imajte uvek na umu da šta god uradite neposredno pre spavanja, to će uticati na mozak tokom sna. Na primer, ako pre sna gledate neki horor film, vaša podsvest će obraditi tu informaciju tokom spavanja. Ako niste u stanju da kontrolišete svoju želju za gledanjem televizije u to vreme, onda sigurno možete da zamenite ovu naviku čitanjem knjiga. Te knjige uopšte ne moraju biti pretenciozne niti da imaju nekog dubokog smisla, već obične kratke priče, eseji ili romani koji će pomoći da se bolje naspavate tokom noći, a ujutru ustanete čili i odmorni.

Popiti jednu čašu vode posle ustajanja

Pijenje jedne čaše vode odmah nakon buđenja ujutru omogućiće hidrataciju vašeg tela. Dehidracija koja se desi tokom spavanja izaziva umor i lenjost, tako da ta loša osećanja treba odmah odstraniti i to upravo jednom čašom najzdravijeg pića. Možda sumnjate u njenu magiju, ali voda kao što spira prljavštinu sa površine tela ili odeće, isto tako može da “opere” i loša raspoloženja koje se jave odmah posle sna.

Izbegavati alkohol i cigarete pre spavanja

Mnogi ljudi piju alkohol da bi što brže zaspali. Ovaj metod može da “odradi posao”, ali je neefikasan, jer se dobije miran san tokom noći, ali kada se ujutru podigne iz kreveta, nivo energije potrebne za čitav dan biće očajno nizak. Zbog toga je preporučljivo da se izbegne konzumiranje cigareta i alkoholnih pića najmanje četiri sata pre spavanja. Ne zaboravite da su velike šanse da se probudite mamurni i sa teškom glavoboljom ukoliko ste previše popili prethodne noći, a to nikako ne može da pospeši energetske komponente organizma.

„Uhvatiti sunce“

Sećate se sigurno nekog od filmova starijeg datuma, u kojem majka ujutru ulazi u dečiju sobu, razmakne zavese, otvori prozor da uđe svež vazduh, a zatim probudi dete povikom: “Rise and shine!” Ta fraza nije bez razloga, jer je odavno poznato da Sunce kao izvor života pruža veliku količinu pozitivne energije ljudima. Čovek kada je izložen uticaju prirodnog svetla ne oseća se pospano kao što oseća umor pod sijalicom ili u mraku. Pod veštačkim svetlom naše telo očajava da zaspi što pre, dok to nije slučaj sa prirodnim osvetljenjem. Zato dozvolite odmah čim se probudite da jutarnji zraci uđu u sobu, jer to će automatski delovati da se osećate osveženo, a vaš unutarnji časovnik biće potpuno razbuđen i spreman za nove dnevne izazove.

Slušati omiljenu muziku

Medicina je utvrdila da kada slušamo naš omiljeni muzički bend ili određenu pesmu koja nam se dopada, naš mozak oslobađa dopamin, koji igra važnu ulogu u toku sna, utiče na raspoloženje, pospešuje pamćenje, koriguje ponašanje, popravlja sposobnost učenja i pažnje. Pustite na svom CD plejeru ili mobilnom telefonu pesmu koju jako volite i želite baš njom da započnete dan. Ona će vas pokrenuti na lakše ustajanje i držati pod naponom tokom doručka. Dešava se da savršeno započeto jutro bude pravi oslonac tokom celog dana, što je još jedan jak motiv da se omiljena pesma čuje sa zvučnika odmah po buđenju.

Odabrati pametno svoj doručak

Ne preskočiti doručak je već samo po sebi odlična navika. Međutim, postoji ogromna razlika kada taj obrok obiluje zdravim namirnicama, u odnosu na onaj gde sve vrvi od zasićenih masnih kiselina. Doručak prepun nezdravih namirnica učiniće da se osećate tromo, a sve ostale pozitivne napore koje ste uradili pre ovog “baciće pod noge”. Zato je za doručak potrebno odabrati namirnice bogate vlaknima i proteinima, jer su one savršene za postizanje odličnog bioritma od samog jutra.