OPTIČKA VARKA

Ako je suditi prema istraživanjima, ništa nismo manje žedni ako pijemo mineralnu vodu, jer je utvrđeno da mehurići u gaziranoj vodi mogu da nas prevare i navodno utole našu žeđ, iako nam se pije još tečnosti.

 

Portal “Nauka dnevno“ prenosi rezultate istraživanja Centra Montreal u Filadelfiji u kojima su merili da li gazirana voda može da utoli žeđ više od obične.

mehurići u gaziranoj vodi

Oni su zaključili da mehurići u gaziranoj vodi mogu da vas „prevare“ i utole vašu žeđ.

“U stvarnosti, žeđ je oslobođena i čin ispijanja prestaje, mnogo pre nego što telo apsorbuje konzumiranu tečnost“, kako navode.

Istraživači iz Montreal centra u Filadelfiji idenditfikovali su dva senzorna signala u ustima koji oslobađaju žeđ, što znači da ljudi imaju osećaj da su više utolili žeđ ako popiju hladnu vodu, a karbonizacija pojačava taj efekat.

Istraživači su za ovaj portal napisali da je u studiji učestvovalo 98 zdravih osoba, koji imaju između 20 i 50 godina, koji su se uzdržavali od uzimanja bilo koje hrane ili tečnosti preko noći, pre nego što su jeli tost i žele.

Učesnici su ocenili nivo žeđi koju su osećali kao “jak“ i dato im je pet minuta da popiju 0,4 litara vode, koja je bila ili hladna ili na nivou sobne temperature, bez mehurića i s mehurićima.

Pet minuta kasnije mogli su da piju koliko god vode su želeli. Ispostavilo se da su oni koji su pili hladnu gaziranu vodu više utolili svoju žeđ i nisu mnogo vode tražili kasnije.

Tako da, iako mehurići ne vrše veću hidrataciju, ovo istraživanje pokazalo je da mogu poslužiti u hitnim situacijama kada je dostupna ograničena količina tečnosti.

Izvor: B92.net