MIRIS KOJI OZDRAVLJUJE

Sveži dah četinarske šume ostaje u pamćenju kao nešto što opušta i umiruje. Eterično kedrovo ulje su blagorodne kapi koje doprinose telu da se oslobodi stresa, smirujući napetost i tenziju, ali to nije jedina prednost ove magične tečnosti.

 

Svakako da postoji mnogo načina da se lakše podnese stres, ali trebalo bi da su nam najbliži oni koji su vezani za prirodu i efektniji od lekova, dugotrajnih tretmana ili fizičkog vežbanja. Da se razumemo – odlazak kod psihijatra ili trening je sjajna stvar u procesu oslobađanja od stresa, ali za njih je potrebno više novca, vremena, energije…

kedrovo ulje

Aromaterapija je sasvim prirodna stvar koja može da učini čuda za naš stres, jer eterična ulja koja se primenjuju u toj vrsti terapije imaju unikatna lekovita dejstva. Posebno snažno i efikasno eterično ulje za opuštanje i potpunu relaksaciju tela je kedrovo ulje. Ovo ulje dobija se iz kedrovog oraha putem presovanja i destilacije, a sadrži niz jedinjenja korisnih u antistres terapiji.

Kedar pripada rodu četinara iz familije borova. Obuhvata dve vrste, rasprostranjene u visokoplaninskim oblastima Mediterana i zapadnih padina Himalaja. Rod kedar je srodan rodu jela, što se može uočiti u građi šišarki.

Možda nećete moći da izbegnete stres u potpunosti, ali zahvaljujući esencijalnim uljima kao što je ulje kedra, mogu se ublažiti i fizičke i psihičke tegobe, bez rizika po zdravlje.

Umirujući i opuštajući efekat kedrovog ulja

Svež i sladak miris ovog ulja veoma brzo dovodi do sedativnog efekta na nervni sistem i potpune relaksacije uma i tela, što ga čini popularnim izborom kada se stvori osećaj “pucanja”. Bilo kakva napetost i nervoza umiruje se onog trenutka kada se nanese nekoliko kapi ulja u ruku ili maramicu, a zatim prinese nozdrvama. Udahnite ovaj miris duboko najmanje pola minuta. Takođe, moguće je ovo ulje staviti u difuzor ili ovlaživač vazduha koji će njegov miris proširiti po prostorijama, prenoseći svoje umirujuće dejstvo na sve one koji ulaze u dom ili kancelariju.

Ostale prednosti kedrovog ulja

Dejstva ovog ulja nisu samo mentalne prirode, već ulje kedra može dovesti i do nekoliko pozitivnih fizičkih efekata. Smatra se da kedrovo ulje može pomoći pri sprečavanju gubitka kose. Redovnim masiranjem kože glave ovim uljem može se povećati protok krvi u koži temena i stimulisati folikuli, kako bi kosa postala jača. Takođe, moguće je dodati samo nekoliko kapi ulja kedrovine u šampon ili balsam, pa naneti ravnomerno na kosu i ostaviti oko pola sata da odstoji, pa isprati. Ovaj postupak dovoljno je uraditi jednom nedeljno. Antiseboreična svojstva ulja kedra se dobro pokazuju u tretmanu svraba glave i kod peruti.

Neverovatne protivgljivične i protivupalne osobine koje ima kedrovo ulje čine ga idealnim za tretiranje problema kože koji se odnose na akne i ekceme, kao što su perutanje, crvenilo, upala ili svrab. Potrebno je dodati nekoliko kapi u uobičajenu kremu ili pomešati ga sa nekim drugim uljem, poput bademovog, jojoba ili avokada, pa primeniti na ugroženo područje. Oni koji imaju masnu kožu slobodno ga mogu dodati u standardno sredstvo za čišćenje koje koriste ili u kremu koja im već pomaže da problem drže pod kontrolom.

Ljudi koji pate od artritisa susreću se sa umirujućim dejstvom kedrovog ulja, koje utiče na simptome kao što su zapaljenja zglobova i bol u mišićima. Najbolji način da se koriste blagodeti eteričnog ulja kedrovine je da se pomeša nekoliko kapi sa nekim od ulja, npr. kokosovim, a onda to umasirati u bolno područje.

Kedrovo ulje pokazuje se i kao sjajno sredstvo protiv kašlja, pa se koristi i za ublažavanje postojećeg sekreta i simptoma bronhijalne infekcije.