FILM MADE IN CHINA

Najbolji kineski istorijski i ratni filmovi – ratni spektakli i istorijski kineski filmovi

 

Kineska kinematografija je u zadnjih 20 godina postala kolosalna u svakom pogledu. Kvalitet filmova i serija se dramatično popravio a ogromna sredstva imaju na raspolaganju počev od scenografije, hiljada statista, fantastičnih kostima i digitalne animacije koja je tik ispod holivudske.

S druge strane nije uvek baš lako napraviti listu Najbolji kineski istorijski i ratni filmovi, jer su kineski filmovi uvek neka mešavina različitih žanrova i filmskih stilova naracije. Kineski istorijski film je uvek mešavine epske fantastike, istorijskih činjenica, ljubavne drame, političke filosofije i životne mudrosti, uz niz triler zapleta i detektivskih misterija. Kineska kinematografija je počela da stiče svetsku popularnost prvo kao kineski kung fu film sa puno borilačkih akcija, da bi zatim kineski filmovi prešli na druge žanrove: istorijske drame, ratne spektakle i na kraju na epske fantazije i bajke.

kineski-filmovi-najbolji-kineski-istorijski-filmovi-i-ratni-spektakli

Danas najbolji kineski ratni filmovi prolaze kroz nekoliko istorijskih faza koje obradjuju: kineski filmovi koji obradjuju antičku i srednjovekovnu istoriju, kineski filmovi koji se bave bokserskim ustankom, gradjanskim ratom i prvim svetskim ratom, kao i kineski ratni filmovi iz doba drugog svetskog rata i komunističke revolucije. Ne moram napominjati da svaki ratni kineski film ima snažan patriotski naboj i da su u tom smislu nepogrešivi po pitanju političke poruke – samo ujedinjena Kine je dobra Kina. I država je uvek iznad pojedinca koji za nju treba i mora da se žrtvuje, za razliku od zapadnih filmova gde je obično pojedinac sam protiv svih a najčešće i protiv države.

S druge strane kineski istorijski filmovi su mahom ratni spektakli sa mnoštvom scena masovnih borbi i detektivskih zapleta, ali ima i psiholoških drama u kojima je ratni ambijent samo paravan za tople ljudske priče i ispričane životne mudrosti. Teme koje se u filmovima obradjuju su poznati istorijski dogadjaji koji su na poseban način ispričani. Kao i kod Holivudskih filmova i iza kineske filmske produkcije stoji moćna kineska država koja dizajnira opšti trend poruka koje kineski filmovi moraju da imaju. Tu se pre svega misli na poruku gledaocima da je Kina bila velika i moćna imperija, sada je takva i biće i ubuduće dok je njoj njenih ratnika. I svi su spremni da se žrtvuju za taj cilj.

Kineski filmovi imaju u sebi neka nepisana pravila u scenariju: uvek postoji neka zavera, junaci menjaju po nekoliko puta stranu u filmu, do kraja se ne zna rasplet zavere, svi su ubrzani u pokretima i živahni, ima puno izazivanja emocije i emotivnih scena, uvek je cilj svakog junaka dobrobit zemlje, nacije ili bliskog pojedinca, uvek se neko žrtvuje za nekoga ili zemlju, mora da postoji neka tužna ljubavna priča sa puno odricanja, ima puno epske fantastike i stripovski nadrealnog, junaci imaju supermen moći, lete, skaču po 20 metara u dalj, s lakoćom odbacuju strele, igle i bodeže od sebe, i kao što uvek postoji u filmu neka taoistička, budistička ili konfučijanska mudrost koja se prati, razvija i objašnjava gledaocu.

No sve je to ukomponovano u dinamičnu priču sa mnogo akcije i besprekorne scenografije. Kineski filmovi su vrlo zabavni za gledanje za prosečnog gledaoca. Često ima mnogo nasilja i krvi u filmu, ali još uvek ne tako bizarno i groteksno predstavljeno kako se to radi u savremenoj holivudskoj produkciji. Kod holivudskih filmova nasilje postaje glavna estetika i samo sebi značajno, dok je kod kineza pre svega fokus na brutalnosti borbe i ratovanja koje su deo neke šire priče.

Kineski istorijski filmovi se razlikuju po kvalitetu i često se bave istim dogadjajima, dobom i ličnostima ali sa drugim motivima i pričama. Najčešći motiv tih filmova je ujedinjenje Kine, to je moto svih scenarija – svi se u filmu žrtvuju za veliku i ujedinjenu Kinu. Mada posle nekoliko filmova to izgleda lako prepoznatljivo, ipak su oni toliko zabavni i drugačijeg narativa da je svaki kineski film zanimljiv na svoj način.

Moram priznati da je ova lista malo izmešana, jer neki filmovi nisu čisto istorijski ili pak ratni kineski spektakli, ali imaju svega u sebi, pa želim da skrenem pažnju na njih. Medju njima bi mogao da se nadje i serijal filmova Legenda o Ip Manu, filmski serijal o legendarnom kineskom učitelju kung fua izmedju dva svetska rata, kung fu Neustrašivi ili pak Džeki Čenov popularni i zabavni kung fu film Legenda o pijanom učitelju, ali ih ovde samo spominjem jer predstavljaju filmove novijeg doba istorije.

Moja Top lista najboljih kineskih istorijskih i ratnih filmova izgleda ovako:

—-

Remek dela i najbolji kineski istorijski filmovi koje morate pogledati

The Red cliff battle I i II (Bitka kod Crvene stene)

Možda najbolji ratni spektakl ikada napravljen. Režirao ga je čuveni Džon Vu. Ogromna kinesko-američka koprodukcija, sjajna glumačka postava i neverovatno dobar scenario uz majstorsku režiju. Film je iz dva nastavka i mora se neizostavno pogledati. Ovo je definitivno najbolji kineski ratni film svih vremena.

The Hero (Heroj)

Moj najomiljeniji film. Remek delo u svakom pogledu. Nezaboravne scene, tajanstvena i moćna priča, fantastični kostimi i kompleksan scenario vas od početka do kraja filma vode kroz neobične kineske predele, jaku dinamičnu akciju, sjajne zagonetke i zavere, fantastične borbe, žrtvovanja i ljubavi. Jet Li u glavnoj ulozi.

House of Flying Daggers (Kuća letećih bodeža)

Apsolutno remek delo. Izmedju filma Heroj i ovog filma se ne bih mogao odlučiti koji je bolji. Možda su Kuća letećih bodeža za nijansu kompleksniji film i za nijansu ima spektakularnije scene koje su nezaboravne. U svakom slučaju najbolji kineski istorijski film, borilački film i ljubavna drama. Sve u jednom ali kako uradjeno, to je čista fantazija.

Crouching Tiger, Hidden Dragon (Pritajeni tigar, skriveni zmaj)

Kineski film koji je pokupio najviše nagrada u zapadnom svetu je Pritajeni tigar, skriveni zmaj. Ovo je pre svega divna ljubavna drama sa mnogo kineske mudrosti, gde su scene borbe samo paravan za ljudsku priču, ali je sve to fantastično ukomponovano. Ovo je film koji nije ni istorijski a ni ratni, nije čak ni borilački, ali mora da se nadje na listi jer je remek delo. Ćou Jan Fat glumi i jedna od njegovih najboljih uloga.

—-

Najbolji kineski istorijski filmovi koji su vredni gledanja

Detective Dee and the Mystery of the Phantom Flame (Detektiv Di i misterija fantomskog plamena)

Meni vrlo drag kineski film uradjen kao detektivski triler o legendarnom srednjevekovnom detektivu koji istražuje misteriozna ubistva pri izgradnji ogromne statute imperatorke. U filmu ćete videti sve klišee kineske kinematografije, dosta nadrealnih elemenata ali odlično uklopljenih u zanimljivu i dinamičnu priču.

War Lords (Gospodari rata)

Odličan kineski ratni spektakl ali u nekim momentima težak film zbog prikaza surovosti rata u srednjovekovnoj Kini. Retko ozbiljan film bez mnogo fantastike, što nije svojstveno kinezima jer oni prave pre svega filmove za zabavu

Curse of the Golden Flower (Prokletstvo Zlatnog cveta)

Svojevremeno je ovo bio najskuplji kineski istorijski film. Raskošna kostimografija, čuveni glumci, mnogo boja i zlata, i par moćnih scena je ono što krase ovaj ambiciozno zamišljen film. Ozbiljna produkcija. I dobro prihvaćen film širom sveta.

Little Big Soldier (Mali veliki vojnik)

Džeki Čan se pojavio u nekoliko kineskih istorijskih filmova. Ovo je njegov najbolji kineski istorijski film, mada je ovo pre svega zabavna borilačka komedija i anti ratni film. Istorijski okvir je manje bitan koliko priča o vojniku i generalu koji zajedno prolaze kroz niz avantura dok ih neprijatelji gone. Zabavan film iako u njemu nema masovnih scena ratnih sukoba vojski.

Reign of assassins (Bratstvo ubica)

Iako ne volim naslove gde su ubice u prvom planu, ovo je moram reći sjajan film u kome ima najmanje mrtvih od svih ovde navedenih filmova. Moćna priča filma koju nosi sjajna glumačka postava uz poznatog režisera ni jednog trenutka vas ne ostavljaju bez uzbudjenja i zaintrigiranosti šta će biti dalje. Iako su ubice jednog tajnog klana u prvom planu, iza svega provejava budistička filosofija o grehu, kazni i karmi. Neobično zanimljiv i kompleksno uradjen film sa sjajnom dinamikom. Očekuje vas perfektna zabava.

Flying Swords of Dragon Gate (Leteći mačevi Kapije zmaja)

Glumi Jet Li pa je većini to dovoljno da ga pogleda. Kung fu, mačevanje, akcija i potraga za legendarnim Zlatnim gradom.

The three kingdoms – Resurrection of the dragon (Tri kraljevstva – Vaskrsenje zmaja)

Ratni srednjovekovni i istorijski spektakl. Herojska priča sa dosta dinamike i zapleta. Vredi gledanja.

https://www.youtube.com/watch?v=lAzQ3M6Lpt4

New Dragon Gate Inn (Novi prolaz Zmajeve kapije)

Iako je ovo film iz 1992 godine bolji je od mnogih ovde navedenih filmova iako na prvi pogled izgleda naivno u početku. Ali neka vas to ne zavara, očekuje vas odlična zabava. Zapravo je ovaj film Hong Kong produkcija, ne kineska, da budemo precizni. Crna komedija sa akcionim elementima i rimejk poznatog kineskog akcionog filma Dragon Gate Inn.

—-

Ostali kineski ratni filmovi koje možete pogledati

Dragon blade (Zmajeva oštrica)

Navodno je ovo najskuplji kineski ratni film ikada. Džeki Čan igra u njemu glavnog junaka. To je priča o sukobu kineske vojske i rimskih legija na Putu svile. Podatak o postojanju rimskog grada na putu svile je istinita istorijska činjenica i na osnovu toga je napravljen ambiciozan scenario koji spaja rimske legionare i kineske ratnike koji štite Put svile i vode računa o 36 nacija koje prolaze tuda. Mnogo je uloženo u film i dobili smo ratni spektakl, ali mu fali mnogo toga da bi bio nezaboravan. Džeki Čen je napravio film za Ujedinjene nacije, pogledajte i zašto. Meni je ostala upamćena scena u kome legionari pevaju himnu Rimske republike  – Svetlost Rima, kao nešto najbolje iz filma. Pogledajte i poslušajte!

The young detective Dee: Rise of the sea dragon (Mladi detektiv Di: Uspon morskog zmaja)

Nastavak prvog filma o detektivu Diju. Ovo je u stvari priča koja prethodi prvom filmu, iako nisu tematski povezani. U ovom filmu detektiv Di je mladji nego u prvom filmu. Po meni, prvi film je daleko bolji i zanimljiviji, iako je ovaj drugi film ambicioznije zamišljen i ima više digitalnih efekata i dinamične akcije.

The Warring States (Zaraćene zemlje)

Ovo je zanimljiv film neodredjenog žanra (ratni spektakl, drama, na momente i komedija) o životu ratnog stratega Sun Bin-a koji je napisao knjigu Umetnost ratovanja. Da ne bude zabune postoji poznatija knjiga koju je napisao Sun Ce i koja se isto tako zove. Film je radjen na osnovu Sun Binove knjige koja je nadjena tek 1972 godine i na osnovu istorijskih zapisa o periodu Zaraćenih zemalja u Kini.

Mongol: The Rise and Fall of Genghis Khan (Mongol: Uspon i pad Džingis Kana)

Istorijski film o životu i padu najvećeg vojskovodje u istoriji sveta. Vrlo dobro ocenjen na Zapadu ali ne tako dinamičan kao ostali kineski ratni i istorijski filmovi.

I tu su još neki zanimljivi filmovi, kao što je istorijska drama o padu dinastije Ming (Fall of Ming) koja više govori o epidemiji i lečenju bolesti u vojsci, kako je nastao jedan legendarni lek za epidemije, nego što govori o samoj dinastiji i njenim problemima. Da napomenem da u filmu Pad Minga uopšete nema scena masovnih borbi vojski. Tu je još i Šekspir na kineski način – The banquet, pa opet Džeki Čen u The Myth, legenda o kineskoj ratnici Mulan (naša virdžina), i mnogo ratnika u različitim izdanjima.

Pogledajte i sledeće kineske filmove:

Battle of the Warriors

Imperial bodyguard

Fall of Ming

Game of assassins

Last Supper

Legend of the swordsman

Mulan: Rise of a Warrior

Sacrifice

Shadowless sword

The assassin

The banquet

The Emperor and the Assassin

The four I i II

The Lost Bladesman

The Myth

The Warrior

Warriors of heaven and earth

*

Zlatko Šćepanović