STRUČNJAK ILI ŠARLATAN

U vreme aktuelne igračke krize prvog tenisera sveta, sve veću ulogu u životu Novaka Đokovića preuzima španski „životni trener“ Pepe Imaz. Da li ovaj „duhovni guru“ zaista pomaže Novaku da se vrati u pobednički ritam ili ga vodi u još dublju igračku krizu, ostaje da se vidi.

Ova Đokovićeva životna odluka naišla je na brojne negativne reakcije njegovih obožavalaca, dok pojedini svetski mediji otvoreno o Pepe Imazu govore kao o vođi sekte.

Otkad je počeo sa sve lošijim rezultatima posle osvajanja toliko željenog Rolan Garosa, koji su mu na kraju sezone čak ugrozili prvu poziciju, Đoković je u medijima krenuo da ističe kako mu titule, rekordi i prvo mesto na ATP listi više nisu prioritet, već da mu je sada najvažnija porodica, ljubav i duhovni mir.

pepe imaz

Pepe Imaz, novi član Đokovićevog tima

Uporedo sa ovom novom životnom filozofijom, u Novakovom timu se na trenutnom mastersu u Parizu može videti jedan novi član. U pitanju je njegov „životni trener“, Španac Pepe Imaz, nekadašnji teniser koji danas ima 42 godine. Imaz je prestao da se profesionalno bavi tenisom već sa 23 godine, jer je, kako kaže, pao u depresiju i „više nije bio srećan na terenu“.

„Ljubav i mir“

Upravo ovo što je bio razlog povlačenja Imaza iz profesionalnog sporta, u poslednje vreme sve češće čujemo i iz usta Novaka Đokovića. Zbog toga je prvi reket sveta i angažovao Imaza, kako bi mu svojom životnom filozofijom, koju naziva „ljubav i mir“, pomogao da se vrati uspesima na koje smo svi navikli. Imaz, kako tvrdi, samo želi da pomogne Novaku ako već nije sebi uspeo da pomogne pre dvadesetak godina.

Sam preokret u životnoj filozofiji kojom se rukovodi Novak Đoković, a koja sada preko Imaza uključuje jogu i meditaciju, naišao je na oštre, iznenađujuće i ne tako prijatne reakcije kod obožavalaca širom zemlje i sveta. Mnogi se pitaju čemu ovaj angažman bivšeg tenisera, a sada stručnjaka, za kojeg mnogi smatraju da je šarlatan i prodavac magle, koji je uhvatio priliku da zaradi i promoviše svoje „učenje“ uz ime Novaka Đokovića.

Ipak, bolji poznavaoci prilika u familiji Đoković kažu da je „španski guru“ već pokazao rezultate, kada je 2012. godine pomogao Novakovom mlađem bratu Marku da izađe iz dugog perioda depresije. Ostaje da vidimo kakvo čudo može da vrati Đokovića u pobednički kolosek.

Oštre reči za Imaza

Britanski tabloid „Daily Mail“ navodi da je Pepe Imaz „sve važniji i sve prisutniji u životu Srbina“ i da zbog toga trpi saradnja sa njegovim trenerima Marijanom Vajdom i Borisom Bekerom koja je „bila fenomenalno uspešna, a sada je pod znakom pitanja“.

„Prisutnost slatkorečivog Imaza u Đokovićevoj blizini traje znatno duže nego Novakove nedavne teniske poteškoće. Kada je Đoković pobedio Mareja u finalu Rolan Garosa, šampion je nacrtao srce na šljaci, a to je upravo simbol koji favorizuje Imaz. Novak je ove godine, takođe, počeo da slavi pobede tako što bi približio dlanove grudima, a onda ih pružao ka svim tribinama. To su neki kritikovali kao ne baš najbolji gest, ali da je na to bio podstaknut od strane svog spiritualnog mentora“, stoji u pisanju ovog tabloida.

Kao dokaz ovih tvrdnji, „Daily Mail“ uzima za primer video snimak koji je nastao na predavanju u Imazovoj kući u Marbelji, nedugo pošto je Novak šokantno izgubio na poslednjem Vimbldonu. Na tom snimku, Imaz zajedno sa braćom Đoković govori o tome kako bi svi trebalo da uspostave konekciju sa božanskom svetlošću, a sam Novak ističe kako je tokom predavanja „proveo dosta vremena žmureći i kontemplirajući„, a da su svi oni neposredno pre ovog nastupa uživali u zajedničkoj, dubokoj meditaciji.

„Na momente sve je ovo izgledalo kao sastanak neke sekte. Sve to se događalo dok je Srbija gubila na svom terenu od Velike Britanije u četvrtfinalu Dejvis kupa. Đoković je tada bio odsutan sa susreta, dok je Marej putovao u Beograd kao netakmičarski član ekipe, kako bi pružio podršku“, pojašnjava „Daily Mail“.

U istom tonu, britanski tabloid u celu ovu neobičnu priču oko Đokovića mešaju i nikada potvrđene spekulacije o navodnoj ljubavnoj krizi između Novaka i Jelene, za koju opet mnogi obožavaoci Novaka Đokovića kažu da je zaslužna za ovaj iznenadni zaokret Đokovića.