ODLIČAN MIKS

Svima su dobro poznate prednosti meda, dok je susam biljka koja se u ishrani koristi već veoma dugo. Zajedno, med i susam čine prave blagodeti za naš organizam, tako što mnoge boljke efikasno umiruju ili leče. Toliko je zdrava ova mešavina da svaki novi dan treba započeti kašičicom meda i susama.

 

Seme susama uzgaja se već više od pet hiljada godina. Drevna oblast Mesopotamije bila je prvo mesto gde je naveliko gajena ova moćna biljka, a zatim se njena kultivacija proširila i na ostatak sveta.

med i susam

S druge strane, med kao najvažniji pčelinji proizvod, poznat je u ljudskoj ishrani još od praistorijskog doba. Mešavinom ova dva sastojka dobija se nešto veoma korisno za zdravlje čoveka.

U davna vremena, ova kombinacija je korišćena da pomogne ženama kako bi poboljšale funkcije svojih reproduktivnih organa, kao i libido. Sada je sasvim jasno da med i susam daleko prevazilaze ova dejstva.

Med i susam, udruženi u jedinstvenu smesu, predstavljaju odličan izvor: gvožđa, mangana, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, natrijuma i fosfata, omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Kada je reč o vitaminima, susam sadrži one iz grupe A, B i E.

Konzumiranjem ova dva sastojka zajedno, mogu se ublažiti bolovi u stomaku, a odličan je i najefikasniji lek kod menstrualnih bolova. Zbog značajnog sadržaja gvožđa, susam se preporučuje ženama za bolje cikluse.

Med i susam imaju u sebi jednak procenat kalcijuma koji utiče na zdravlje kostiju. Redovna upotreba ove smese u ishrani može da pomogne pri očuvanju kostiju kako organizam stari.

Seme susama pokazuje rezultate i u održavanju nivoa holesterola na donjim granicama. Susam se, osim u mešavini s medom, može posuti po salati ili desertima, kao što se može jesti i sirov.

Med i susam imaju moć da jačaju koštanu srž, stimulišu mentalne aktivnosti, povećavaju fizičku izdržljivost, utiču na lepotu i sjaj kose i kože.

Kada bi pobrojali sve nelagode, tegobe ili bolesti koje efikasno ublažava ili otklanja kombinacija meda i susama, to bi bili:

  • Slab imuni sistem
  • Ekstremna želja za slatkišima
  • Bol u stomaku
  • Gastrointestinalni poremećaji, uključujući kolitis, gastritis i čireve
  • Slabe kosti
  • Nizak nivo telesne snage i izdržljivosti
  • Slaba mentalna aktivnost ili dekoncentracija
  • Loš kvalitet kože
  • Opadanje kose
  • Gojaznost

Za kraj ćemo pomenuti da, iako postoji veliki broj načina na koji se mogu iskoristiti med i susam u kombinaciji, onima koji tek počinju da koriste blagodeti ove sjajne mešavine, dovoljno je preporučiti da jednu kašiku susama i jednu kašiku meda umute i konzumiraju jednom dnevno, ujutru pre doručka.