MOCART TORTA

Idealna za praznike koji tek predstoje, Mocart torta je izuzetna i prilično luksuzna. Njeno ime kaže da je lepa kao i muzika onoga po kome se zove, a isto im je to da dotaknu dušu i srce svakog ko ih konzumira. Ukus čuvenih Mocart kugli u istoimenoj torti, pa ko voli pistaći i marcipan – neka izvoli!

mocart torta

Sastojci:

Za biskvit kore

4 jaja, razdvojena belanca i žumanca
100 grama kristal šećera
100 grama belog mekog brašna
25 grama kukuruznog skroba
pola paketića praška za pecivo

Za čokoladni krem

4 dl pavlake za šlag
200 grama mlečne čokolade
150 grama tamne čokolade
50 grama naseckanih pistaća

Za glazuru i ukras

200 grama marcipana
zelena boja za kolače
25 grama samlevenih pistaća
paketić vanilin šećera

Način pripreme:

Čvrsto ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera pazeći da sneg ne bude suv. U sneg dodati jedno po jedno žumance mešajući posle svakog dodavanja. Prosejati brašno s kukuruznim skrobom i praškom za pecivo. Dodati postepeno u jaja i umešati vodeći računa da se smesa ne slegne. Izliti smesu u pripremljen kalup obložen pek-papirom i peći u pećnici koja je prethodno zagrejana na 175 stepeni oko 30 minuta. Ohladiti oko 15 minuta u kalupu a zatim izvaditi biskvit i potpuno ohladiti na sobnoj temperaturi.

Krem se priprema tako što se zagreje 1 dl pavlake za šlag na umerenoj temperaturi, a zatim doda mlečna čokolada koju treba otopiti uz mešanje. Krem treba da bude gladak. Ohladiti oko sat vremena na sobnoj temperaturi. Sitno narendati tamnu čokoladu i podeliti je na dve polovine. U ohlađen krem od mlečne čokolade dodati i umešati pistaće i polovinu narendane tamne čokolade. Ulupati čvrst šlag od preostalih 2,5 dl pavlake pa ga lagano uz mešanje dodati u čokoladni krem. Hladiti u frižideru oko 1 sat.

Pečeni biskvit podeliti na tri kore. Postaviti prvu koru na veliki tanjir za torte. Premazati je sa 1/3 pripremljenog krema. Prekriti drugom korom koju treba premazati sa 1/3 krema i prekriti trećom korom. Preostalim kremom premazati celu tortu. Hladiti u frižideru najmanje dva sata.

Za glazuru je potrebno gnječiti marcipan oko 15-20 minuta i dodati mu zelenu boju. Postaviti pripremljenu marcipan-masu između dve masne hartije i tanko je raspljeskati. Iz ovako pripremljenog marcipana izrezati krug veličine kalupa za torte a zatim ga podeliti na 16 trouglova poput pice. Trouglove od marcipana spiralno zabosti u ohlađen kolač ostavljajući između njih uske proreze. Tortu sa strane ulepšati ostatkom narendane tamne čokolade ostavljajući 1 kašiku za posipanje po vrhu. Ulupati pavlaku za šlag s vanilin šećerom i napuniti poslastičarski špric pa ulepšati tortu. Po vrhu je posuti preostalom narendanom čokoladom.

Autorka: Selma, Sarajevo

Izvor: Krstarica.com

Priredio: Velibor Mihić