UZROK I POSLEDICA

Poznato je da manjak esencijalnih vitamina i minerala u našem telu ne doprinosi dobrom opštem zdravlju. Na taj način i nedostatak vitamina D, izuzetno važnog za funkcionisanje organizma, može da poveća faktore rizika za pojavu bolesti endokrinog sistema organa, sa posebnim izgledima za karcinom mokraćne bešike.

 

Većina zdravstvenih problema proističe iz jednostavnih nedostataka određenih minerala i vitamina u telu, koji dugo ostaju neotkriveni. Kada je konkretno reč o vitaminu D i njegovom niskom nivou u ljudskom organizmu, nije zgoreg upamtiti da je taj nizak nivo zapravo posledica nedostatka jedne od osnovnih životnih potreba.

nedostatak vitamina d

Ta potreba je sunčeva svetlost, u kojoj se nalazi ključ za proizvodnju vitamina D u koži. Kada se proizvodi vitamin D, on se pretvara u hormon kalcitriol, koji je vitalno važan za aktiviranje ljudskog imuniteta na ćelijskom nivou.

Sunce je najprirodniji izvor vitamina D

Nedostatak vitamina D doprinosi većem riziku od raka bešike, ustanovili su istraživači sa Univerziteta Vorvik u engleskom gradu Koventriju. Sedam sveobuhvatnih naučnih studija istraživalo je uzroke raka mokraćne bešike. Pet od njih, koje su obuhvatile na hiljade učesnika, ukazale su na jedan opšti zaključak: nizak nivo vitamina D povećava rizik od karcinoma mokraćne bešike.

Naučnici su u svojim istraživanjima otišli i dalje, testirajući određenu vrstu ćelija povezanih sa bešikom. Oni su otkrili da ove ćelije reaguju na vitamin D i aktiviraju odgovor imuniteta. Vitamin D pomaže ovim tzv. “prelaznim epitelnim ćelijama” da identifikuju abnormalne ćelije pre nego što one prerastu u karcinom. Ovo doslovno znači da kod osobe koja ima nedostatak vitamina D, dolazi do gušenja sposobnosti sopstvenog tela da otkrije maligne ćelije.

Vitamin D, osim sposobnosti ove kontrole, takođe kontroliše i nivoe fosfata i kalcijuma u ljudskom telu. Shodno ovome, osoba sa manjkom vitamina D sklonija je depresiji i kognitivnim oštećenjima. Nedostatak vitamina D dovodi i do kardiovaskularnih bolesti i autoimunih stanja, ali iznad svega omogućava kancerogenim ćelijama da zažive. U Velikoj Britaniji, jedno od petoro odraslih ima manjak vitamina D, a kod troje od pet se redovno pokazuju niski nivoi te vitalne materije. Vitamin D se najbolje proizvodi uz pomoć sunčeve svetlosti, ali se značajne zalihe mogu dobiti putem hrane kao što su riblje uljegljive.

Bioprostata kapi za prostatu

Bioprostata kapi za prostatu i bešiku – klikni na sliku i naruči

Nije sve stvar genetike

Deca koja pate od hronične bolesti bubrega gotovo uvek imaju nizak nivo vitamina D. Utvrđeno je da čak dve trećine dece sa hroničnim bolestima bubrega su u ozbiljnom deficitu ovog značajnog vitamina. Nepravilnost rada bubrega nazvana glomerulopatija povezana je sa najnižim mogućim nivoima vitamina D. Istraživanja su potvrdila da su nivoi vitamina D u ljudskom telu skloniji padu u zimskom periodu.

Ako neko u porodici već ima ili je nekad imao rak mokraćne bešike, genetska predispozicija treba se ozbiljno uzeti u obzir. Međutim, time ne treba da se ignoriše sve ono što nam omogućava sadašnji način života, kada kroz tako važan organ kao što je bešika, svakodnevno prolaze brojne toksične supstance, čime se znatno slabi imuni sistem pojedinca tokom vremena, a jača podložnost oboljevanju od kancera. Toksičnost iz okoline, koja neminovno utiče na nesavršen rad organa endokrinog sistema, može da odigra važnu ulogu u objašnjavanju načina nepravilne funkcije hormona u telu.

Proizvodnja vitamina D je suštinski epigenetski faktor koji takođe igra važnu ulogu u prevenciji raka mokraćne bešike. Zbog toga, optimizacija vitamina D u organizmu može biti ključ pomoći svim pacijentima obolelim od raka. Ovaj vitamin je suštinski bitan za imuni sistem i unutrašnje organe koje jača i brani od raznih vidova maligniteta.