Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Kultura

Podržite projekat „Rok kamp za devojčice u Srbiji“

ŠKOLA ZA MLADE MUZIČARKE

Rok kamp za devojčice organizuje se u Skandinaviji već skoro dvadeset godina. Girls Rock Camp Aliance je popularan u Americi. Sličan projekat bi, zahvaljujući entuzijazmu Tatjane Nikolić i njenih saradnica, mogao zaživeti u Srbiji i regionu.

 

Sa koleginicama iz programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, Tatjana je bila u studijskoj poseti Stokholmu 2014. godine i tada upoznala aktivistkinje organizacije Popkollo koje u Švedskoj vode mrežu kampova u 12 gradova.

rok kamp za devojčice

„Posle dve godine razmišljanja i premišljanja, uz veliku podršku saradnica u FEMIX-u, odlučila sam da iniciram kamp po prvi put u ovom regionu, obavestim javnost šta želim da uradimo, i počnem sa prikupljanjem finansijskih sredstava“, govori Tatjana.

Kamp će biti namenjen devojčicama iz različitih gradova u Srbiji, uzrasta od 10 do 14 godina. Plan je da se održi početkom jula 2017. godine i da traje 7 dana. Poput bubnjarskih radionica za devojčice koje je FEMIX uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda organizovao prošle godine u Beogradu, Pančevu i Smederevu, kamp će se završiti javnim događajem – mini nastupom devojčica kada će one imati priliku da svima zainteresovanima pokažu šta su naučile.

rok-kamp-1

„Kamp će omogućiti da se osnuju neki novi, mladi, ženski rok bendovi koje ćemo mi mesecima nakon kampa pratiti, podržavati i promovisati. Mentorke će biti mlade domaće muzičarke sa kojima FEMIX sarađuje: bubnjarke, gitaristkinje, bas gitaristkinje, klavijaturistkinje, pevačice i druge. One već sada jedva čekaju da se upoznaju sa devojčicama i da počnu da rade zajedno! Devojčice će tokom sedam dana učiti osnove sviranja jednog od četiri instrumenta: bubnja, gitare, bas gitare ili klavijatura. Osim toga, zainteresovane će moći da pohađaju radionice pevanja, osnove pisanja tekstova i muzike, upoznaće se sa tehnikom koja se na probama i nastupima koristi i slično. Očekujemo od njih da nakon kampa nastave da se aktivno bave muzikom u svojim gradovima i držimo im fige da za nekoliko godina za njih znaju mnogi i da muzika koju budu izvodile bude odlična!“, otkriva Tatjana.

Stereotipi i predrasude prema muzičarkama postoje, a pokazuju ih različiti akteri muzičke industrije, mediji i publika. Žene na sceni se povremeno vide kao „egzotične” i senzacionalne, što dalje koči njihovo veće i aktivnije učešće u muzičkoj sceni. Očekivanja prema mladim devojkama i mladićima jesu drugačija, sredina se na različite načine ponaša prema njima, postoje dvostruki standardi, a izostaje podrška i slobodan prostor, kako u porodici, obrazovanju, tako i među vršnjacima.

„U medijima se mnogo ređe vide muzičarke (koje nisu objektifikovane), kao i na festivalskim, koncertnim i klupskim repertoarima, te je manje ženskih uzora koji bi bili inspiracija i na koje bi se devojčice i devojke mogle ugledati. To su sve razlozi zbog kojih smo inicirali kamp i na koje se nadamo da ćemo makar delimično uticati. Sledeći korak bi mogao biti regionalni kamp, a o tome smo razgovarali sa saradnicama iz Regionalne mreže za kulturne rodne prakse, a posebno sa Prostorom rodne i medijske kulturu K zona iz Zagreba“, tvrdi naša sagovornica.

Prikupiti sredstva za ovaj, prvi po redu kamp nije lako, a organizatori se trude da kamp bude što pristupačniji devojčicama čiji roditelji nisu u posebno dobroj materijalnoj situaciji. Nadaju se da će većinu troškova pokriti iz donacija i sponzorstava, te pozivaju institucije, fondacije i kompanije da daju svoj doprinos.

U toku je glasanje za projekte koje će podržati ERSTE banka kroz svoj program finansiranja SUPERSTE.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Proktomed Dr Milena Šćepanović oglas sideba baner
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter