ŠKOLA ZA MLADE MUZIČARKE

Rok kamp za devojčice organizuje se u Skandinaviji već skoro dvadeset godina. Girls Rock Camp Aliance je popularan u Americi. Sličan projekat bi, zahvaljujući entuzijazmu Tatjane Nikolić i njenih saradnica, mogao zaživeti u Srbiji i regionu.

 

Sa koleginicama iz programa za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX, Tatjana je bila u studijskoj poseti Stokholmu 2014. godine i tada upoznala aktivistkinje organizacije Popkollo koje u Švedskoj vode mrežu kampova u 12 gradova.

rok kamp za devojčice

„Posle dve godine razmišljanja i premišljanja, uz veliku podršku saradnica u FEMIX-u, odlučila sam da iniciram kamp po prvi put u ovom regionu, obavestim javnost šta želim da uradimo, i počnem sa prikupljanjem finansijskih sredstava“, govori Tatjana.

Kamp će biti namenjen devojčicama iz različitih gradova u Srbiji, uzrasta od 10 do 14 godina. Plan je da se održi početkom jula 2017. godine i da traje 7 dana. Poput bubnjarskih radionica za devojčice koje je FEMIX uz podršku Rekonstrukcije ženskog fonda organizovao prošle godine u Beogradu, Pančevu i Smederevu, kamp će se završiti javnim događajem – mini nastupom devojčica kada će one imati priliku da svima zainteresovanima pokažu šta su naučile.

rok-kamp-1

„Kamp će omogućiti da se osnuju neki novi, mladi, ženski rok bendovi koje ćemo mi mesecima nakon kampa pratiti, podržavati i promovisati. Mentorke će biti mlade domaće muzičarke sa kojima FEMIX sarađuje: bubnjarke, gitaristkinje, bas gitaristkinje, klavijaturistkinje, pevačice i druge. One već sada jedva čekaju da se upoznaju sa devojčicama i da počnu da rade zajedno! Devojčice će tokom sedam dana učiti osnove sviranja jednog od četiri instrumenta: bubnja, gitare, bas gitare ili klavijatura. Osim toga, zainteresovane će moći da pohađaju radionice pevanja, osnove pisanja tekstova i muzike, upoznaće se sa tehnikom koja se na probama i nastupima koristi i slično. Očekujemo od njih da nakon kampa nastave da se aktivno bave muzikom u svojim gradovima i držimo im fige da za nekoliko godina za njih znaju mnogi i da muzika koju budu izvodile bude odlična!“, otkriva Tatjana.

Stereotipi i predrasude prema muzičarkama postoje, a pokazuju ih različiti akteri muzičke industrije, mediji i publika. Žene na sceni se povremeno vide kao „egzotične” i senzacionalne, što dalje koči njihovo veće i aktivnije učešće u muzičkoj sceni. Očekivanja prema mladim devojkama i mladićima jesu drugačija, sredina se na različite načine ponaša prema njima, postoje dvostruki standardi, a izostaje podrška i slobodan prostor, kako u porodici, obrazovanju, tako i među vršnjacima.

„U medijima se mnogo ređe vide muzičarke (koje nisu objektifikovane), kao i na festivalskim, koncertnim i klupskim repertoarima, te je manje ženskih uzora koji bi bili inspiracija i na koje bi se devojčice i devojke mogle ugledati. To su sve razlozi zbog kojih smo inicirali kamp i na koje se nadamo da ćemo makar delimično uticati. Sledeći korak bi mogao biti regionalni kamp, a o tome smo razgovarali sa saradnicama iz Regionalne mreže za kulturne rodne prakse, a posebno sa Prostorom rodne i medijske kulturu K zona iz Zagreba“, tvrdi naša sagovornica.

Prikupiti sredstva za ovaj, prvi po redu kamp nije lako, a organizatori se trude da kamp bude što pristupačniji devojčicama čiji roditelji nisu u posebno dobroj materijalnoj situaciji. Nadaju se da će većinu troškova pokriti iz donacija i sponzorstava, te pozivaju institucije, fondacije i kompanije da daju svoj doprinos.

U toku je glasanje za projekte koje će podržati ERSTE banka kroz svoj program finansiranja SUPERSTE.