KAKO JE RADOSAV „POSTAO“ MATIJA?

Neki bi rekli na Dan Republike, ali Matija Bećković rodio se na Svetog Mateja 1939. godine. Majka nije želela da ga nazove drugim imenom, jer joj je tako, dok je bila trudna, u snu kazao njen pokojni brat. „Rodićeš sina i daćeš mu ime Matija“, bio je glas koji je Zorka Bećković poslušala.

 

Gostujući jednom prilikom u jednoj radio emisiji, naš poznati pesnik i pisac, akademik Matija Bećković govorio je o svojoj majci Zorki i dragocenim uspomenama vezanim za odrastanje pod njenim okriljem. Tada je otkrio i kako je dobio ovo retko ime.

rodio se na svetog mateja

Zorka i Matija Bećković

„Moj deda Miladin Taušan otišao je iz Bezuja u Pivi u Ameriku, u pečalbu. Kad se zaratilo, kao dobrovoljac stigao je na Solunski front. Posle rata je dobio zemlju u Vojvodini. Moja majka se rodila u Bezuju i kao dete je stigla u Kanjižu. U Senti je moj otac službovao kao oficir… A pošto su i u Senti i u Kanjiži, Srbi i tada, a i sada manjina, oni su se gotovo svi poznavali. Devojke koje su tamo stasavale nisu se udavale za tamošnje Srbe koji su im postali gotovo najbliža rodbina, nego najčešće za nekog ko bi došao sa strane. Tako je i mog oca neko doveo u Kanjižu gde je sreo svoju buduću ženu 1939. godine. Te godine sam se ja rodio u Senti. Ona je s njim provela u braku od 1939. do 1945. godine. Znači, bila je 6 godina udata, a 50 godina udovica“, istakao je pisac.

Uz brata Ljuba i sestru Ljubicu, Matija je bio najstarije dete Bećkovića – oca Vuka i majke Zorke. Trebalo je da se zove Radosav, ali je neobično ime tog doba, pogotovo za Crnogorce, dobio na krajnje nesvakidašnji način.

„Majka je imala brata koji se zvao Milan i koji je izvršio samoubistvo u svojoj dvadesetoj godini. To se dogodilo baš u vreme njene trudnoće koja je posle porodične tragedije proticala u košmarima i traumama. Svaku noć je sanjala. Jednom je usnila kako neki Mađar (tako je govorila) hoće da je udari nožem u stomak. U tom trenutku ispred njega bi stao tada već pokojni njen brat, a moj ujak, i stavio ruku na njen stomak, govoreći: „Nemoj, tu je Matija!“ A onda bi se obratio sestri, rečima: „Rodićeš sina i daćeš mu ime Matija, govorio je književnik.

Tako je Matija Bećković ime dobio pre svog rođenja, a da bi misterija oko imena bila veća, rodio se 29. novembra, baš na dan Svetog apostola Mateja.

Njegov kum Jovan Vuković došao je iz Beograda s idejom da mu nadene ime Radosav, kako se zvao jedan od njegovih predaka od koga nije ostalo poroda. Međutim, njegova majka Zorka nije htela ni da čuje – Matija, ili menjamo kuma.

Ime Matija nije postojalo u rodoslovu Bećkovića u Crnoj Gori. Postojalo je Matije ili Mato, a Matija nikako. U Dalmaciji i još ponegde, Matija je bilo žensko ime. To ime ga je, kako i sam kaže, obeležilo za ceo život.