ZLATNA ŽICA

Ruski naučnici otkrili su metodu po kojoj može da se proizvede zlato od uglja. Jedna tona ovog čvrstog goriva u stanju je da da jedan gram najdragocenijeg plemenitog metala. Višegodišnji trud naučnika se isplatio.

 

Naučnici Amurskog naučnog centra Ruske akademije nauka, odeljenje Dalekog istoka, pronašli su način za izvlačenje do jednog grama zlata iz svake tone iskorišćenog uglja.

zlato od uglja

Eksperimentalna oprema već postoji, i planirano je da bude postavljena na jednoj od kotlova ove godine, saopštila je pres-služba RAN Dalekog istoka. Ovi naučnici već 15 godina analiziraju sastav uglja sa različitih mesta u regionu i objasnili su da svaka tona čvrstog goriva iz Jerkoveckog basena sadrži oko gram tog dragocenog metala.

„Na filterima se talože kako korisne tako i štetne komponente. Ako priključak bude „hvatao“ makar polovinu — to je pola grama po toni, a onda je lako izračunati ekonomski efekat. Odnosno, izgaranjem tone uglja — dobili bismo 1.500 rubalja“, rekao je generalni direktor Amurskog naučnog centra za kompleksne inovacione tehnologije Oleg Agejev.

Priključak, čiji je eksperimentalni obrazac već gotov, radi na sledeći način: dim od iskorišćenog uglja prolazi kroz višestepeni sistem čišćenja. Primese se najpre peru, zatim ih „hvata“ filter, iz njih se izvlači koncentrat zlata, koji se zatim predaje radi rafinisanja.

Izvor: Sputniknews.com