POKAZATELJI DEFICITA

Čak i kada se hranimo zdravo, to ne znači da u sebe unosimo sve telu potrebne hranljive materije. Ako već ne znamo gde grešimo, znaci nedostatka proteina, kao važnog elementa u ishrani, pokazatelji su da nešto činimo kako ne treba.

 

Jednostavan odgovor na pitanje manjka proteina je da telo ne može normalno da funkcioniše bez te hranljive materije i njenih esencijalnih aminokiselina.

znaci nedostatka proteina

Dugoročni nedostatak proteina može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, ali taj deficit može da potraje i do godinu dana pre nego što simptomi manjka belančevina u organizmu počnu da se ispoljavaju. Do tada, osoba koja ima nedostatak proteina možda neće biti u stanju ni da “poveže” sve simptome koji joj se dešavaju, a prouzrokovani su niskim unosom proteina.

Može se navesti nekoliko sigurnih pokazatelja da telo ne dobija dovoljnu količinu proteina koja mu je potrebna da bi nesmetano funkcionisalo.

Nokti

Protljajte prstom preko noktiju i vidite da li su hrapavi. Ukoliko jesu, ovo može da indukuje nedostatak proteina. Što su brazde pod prstima dublje, to znači da je manjak esencijalnih belančevina veći. Pogledajte i beličasti deo na početku nokta, pa ako ih vidite na svim noktima onda je sa unosom proteima kod vas u najboljem redu. Ukoliko se ovi beli polukrugovi nalaze samo na nekim noktima, onda ovo ukazuje na proteinski deficit.

Žudnja za nekom vrstom hrane

Ako je ishrana zasnovana na visokom unosu ugljenih hidrata, a niskom unosu proteina, onda ona može da izazove povećanje šećera u krvi, što opet dovodi do žudnje za više ugljenih hidrata. Rešenje je da se doda protein u svaki obrok, kako bi se obezbedila ravnoteža šećera u krvi.

Oticanje stopala i gležnjeva

Proteini igraju veliku ulogu u zadržavanju tečnosti kako se ne bi gomilala u tkivima, posebno kada je reč o stopalima i člancima kod nogu. Ako dolazi do oticanja ovih delova tela, sigurno je reč o manjku proteina.

Gubitak kose

Osim što opadanje kose može da bude posledica poremećene funkcije štitne žlezde, sve češće ostajanje dlaka na jastuku ili češlju takođe je i znak koji upućuje na to da se više proteina mora uzimati kroz ishranu.

Zaboravnost

Iako sve veća nemogućnost sećanja može imati svoje razloge različite prirode, čest je slučaj da je zaboravnost uzrokovana neregulacijom šećera u krvi, koja je izazvana unosom previše ugljenih hidrata i šećera, a malim konzumiranjem proteina.

Sporo zarastanje rana i loš libido

Oba ova stanja spadaju u prepoznatljive znake nedostatka proteina u telu, pa je preporučljiva ishrana bogata ovim hranljivim materijama, kako bi rane brže zarastale, a seksualna energija dostigla zavidan nivo.

Gubitak mišićnog tonusa

Najbolji znak da nešto nije u redu sa nivoom proteina u nečijem organizmu je taj kada on redovno trenira i vežba, ali nema nikakvih vidljivih rezultata. Savet je da se unosi više proteina kroz ishranu ili suplemente, kako trening ne bi bio uzaludan.

Razdražljivost i depresija

Ovo su česti znaci nedostatka proteina, gde razdražljivost predstavlja loše raspoloženje i nervozu koja se stvara svakodnevno. Depresija je već ozbiljno hronično stanje anksioznosti i neraspoloženja, a ukoliko je iznenadna i bez nekog naročitog opravdanja, može se smatrati da je prouzrokovana manjkom belančevina u organizmu.

Biomind plus kapi za depresiju i anaksioznost

Potpuno prirodne Biomind plus biljne kapi protiv depresije i anaksioznost – klikni na sliku i naruči!

Podložnost bolesti

Pokazatelj na nedostatak proteina je i često oboljevanje, bilo da je reč o prehladama, infekcijama ili fizičkim povredama. Opšta slabost organizma kojoj prethodi slab imunitet je garantovan znak da mu fale proteini.

Nemogućnost gubljenja na težini

Protein je poznat po tome da ubrzava metabolizam, pa se njegov manjak može dovesti u vezu i sa osećanjem nemogućnosti da se izgubi na kilaži i pored velikog truda i zalaganja. Konzumiranjem obroka koji sadrže umerene količine proteina poslužiće da ne dolazi do prejedanja.

Na kraju, osvrnućemo se na one namirnice koje su bogate proteinima. Preporučljivo je da se neke od njih uvrste u svakodnevne obroke, čime se nivo proteina u organizmu može vidno povećati.

  • Govedina, svinjetina, živina, jaja, riba, školjke
  • Proteini iz surutke u prahu, tzv. “whey protein”
  • Orašasti plodovi i semenke (samo sirovo)
  • Mahunarke (pasulj, grašak, soja)
  • Integralne žitarice
  • Mlečni proizvodi, među kojima su najkvalitetniji oni od koze ili ovce
  • Propolis, alge i pivski kvasac
  • Čorba od goveđih kostiju
  • Proteinske štanglice
  • Konzervirana tunjevina ili sardine