USREĆIO SIROTINJU

U malenom selu Serezales del Kondado živi svega 80 ljudi. Svi meštani španskog sela, koje se nalazi u severozapadnoj provinciji Leon, podeliće 200 miliona evra vrednu zaostavštinu jednog čoveka, koji nikada nije zaboravio odakle potiče.

 

Niko od seljana nije ni sanjao da će preko noći postati milioner, a upravo to im se dogodilo. Svaki građanin ovog mesta dobiće oko dva miliona dolara, jer je tako u svom ekscentričnom testamentu odlučio njihov bivši komšija Antonino Fernandez, čovek koji je osmislio popularno pivo „Korona“ i na njemu se obogatio.

meštani španskog sela

Antonino Fernandez, milijarder i izumitelj čuvenog piva „Corona“

Zaostavština vredna 200 miliona evra ostavljena je stanovnicima sela u kojem je odrastao, što znači da će svakom meštaninu pripasti nešto više od 2,3 miliona evra.

Milijarder i filantrop umro je u avgustu ove godine u 99. godini života, a od svoje trideset i druge živeo je u Meksiku. Tamo se doselio posle teškog detinjstva i mladosti, koje je u Serezalesu del Kondadu proživeo u velikom siromaštvu i nemaštini sa još 12 braće i sestara.

Antoninova porodica je, kažu prijatelji, bila više gladna nego sita. Rođen je 1917. godine, a sa samo 14 godina morao je da prekine školovanje. Bio je jedno od trinaestoro dece u velikoj porodici, pa mu nastavak škole roditelji jednostavno nisu mogli da priušte.

Nešto kasnije oženio se Sinijom Gonzalez Dijaz, a sa 32 godine emigrirao u Meksiko, gde je počeo da radi u firmi „Grupo Modelo“, koja je bila u vlasništvu strica njegove supruge, a proizvodila je pivo. Upravo je Fernandez, nakon što je postao direktor 1971. godine, od brenda „Korona“ stvorio svetsko ime.

„Nikad nismo imali novca. Snalazili smo se. Antonino nam je iz korena promenio živote. Ponosni smo i srećni što nije zaboravio rodni kraj. Danas su ljudi poput njega retkost. Neka mu je laka zemlja i večna slava“, rekao je seljanin Maksimino Sančez za lokalne novine „Diario de Leon“.

Fernandez nikad nije zaboravio svoju rodnu grudu, a zbog ljubavi prema domovini i humanitarnog rada cenio ga je i bivši španski kralj Huan Karlos.

Od ostavštine takozvanog kralja piva, zaselak Serezales del Kondado dobiće i novi kulturni centar kao i lokalnu neprofitnu fondaciju, koja će zaposliti oko 300 ljudi. Tek nakon njegove smrti, stanovnici sela u kojem je odrastao su zapravo shvatili koliko je Antonino Fernandez voleo svoj zavičaj.