KAZNA ZBOG BREGZITA

Proizvođač švajcarske čokolade Toblerone povećao je razmake između dobro poznatih trouglova na ovoj čokoladi da bi smanjio težinu i zadržao niže cene u nekim diskontima u Velikoj Britaniji, što je naišlo na negodovanje ljubitelja ovog slatkiša.

 

Agencija „Blumberg“ javila je da se ovo desilo zbog rasta troškova u Velikoj Britaniji, gde je posrnula valuta te zemlje zbog „bregzita”, pritisla trgovce i vlasnike brendiranih proizvoda.

toblerone

„Šrinkflacija“: Toblerone za britansko tržište – nekad i sad

Vlasnik Toblerona, multinacionalna kompanija „Mondelez international“, saopštila je da je cilj ove mere da se ispune zahtevi za cene britanskih diskontnih maloprodajnih kuća i da ova odluka nema nikakve veze s glasanjem Britanije da napusti Evropsku uniju. Ova kompanija je svoje potrošače o smanjenju težine pojedinih čokolada u Velikoj Britaniji obavestila putem oficijelne „Fejsbuk“ stranice.

„Kao i mnoge druge kompanije, i mi beležimo veće troškove nabavke brojnih sastojaka“, precizirano je u saopštenju u kojem je navedeno i sledeće:

„Snosimo te troškove što duže možemo, a kako bismo obezbedili da „toblerone“ ostanu dostupne na rafovima prodavnica i da zadrže prepoznatljiv trouglasti oblik, morali smo da smanjimo težinu kod dva tipa naših čokolada u Velikoj Britaniji.“

Iako je navedeno da mera nema veze s glasanjem o Bregzitu, britanski prehrambeni maloprodajni lanci se, međutim, suočavaju sa povećanjem cena uvoznih proizvoda zbog slabljenja britanske funte posle referenduma u junu.

Umesto povećanja cena proizvoda, „Mondelez“ se odlučio za pristup nazvan „šrinkflacija“, odnosno za smanjenje težine i promenu izgleda proizvoda. Iako se ova promena ne odnosi na sve varijante „toblerona”, neke od ovih čokolada koje su sada u prodaji u Velikoj Britaniji manje su za oko 10 odsto od originalne verzije, potvrdila je  Hajde Hauer, portparolka „Mondeleza”.

Hauer je rekla je da ćečokolada od 170 grama, koja se prodaje u diskontnim radnjama u Britaniji, biti smanjena na 150 grama. Poznata čokolada Toblerone od 100 grama i druge obične prodavnice nisu pogođene ovom promenom.

Ova najava je izazvala brojne žalbe potrošača preko društvenih mreža.

„Odvratno je, treba da vidite. Znate kako Toblerone izgleda, kao red malih čokoladnih piramida jedna do druge. E pa sad su je promenili, to je niz malo manjih piramida sa velikim rupama između njih“, napisao je jedan potrošač, dok je drugi tvitnuo da ga sadašnji izgled Toblerona podseća na „parking za bicikle“.

Drugi su rekli da je multinacionalna kompanija, vlasnik Toblerona, „zlo lice kapitalizma koji služi samom sebi“.

Izvor: Agencije