BILJKE ZA SVE BOLJKE

Poznato je da su indijanske plemenske zajednice koristile određeno lekovito bilje kako bi lečile svoje pripadnike. Viševekovna tradicija lečenja Indijanaca potpuno se zasniva na prirodi i njenim darovima, gde se do isceljenja dolazi korišćenjem lišća, cvetova ili ploda lekovitih biljaka.

 

Čiroki Indijanci su autohtono pleme područja jugoistočnog dela Sjedinjenih Američkih Država. U njihovoj tradiciji, javlja se verovanje po kojem ih je Stvoritelj blagoslovio da čuvaju i razumeju značaj lekovitog bilja. Oni su verovali i koristili prednosti „apoteke“ iz prirode. Brojne biljke koje rastu na tim mestima pokazivale su se moćnim u izlečenju mnogih bolesti. Najpoznatija lekovita biljka većine plemena severnoameričkih indijanaca bila je Ehinacea.

tradicija lečenja indijanaca

Ovde ćemo navesti i drugih 7 biljaka koje su Čiroki Indijanci koristili za lečenje bukvalno svih bolesti – od obične prehlade do onih najtežih. Neke od njih moguće je naći i na našem podneblju, pa je korisno upoznati njihove lekovite strane.

Kupina

Lekovitost kupine dobro je poznata i široko primenjivana kada su u pitanju stomačni problemi. Ona je dobar izvor vitamina A, B6, C, E, K, tiamina, riboflavina, niacina i folata. Osim ovih materija, ona sadrži i određene količine kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma i cinka. Čiroki su koristili kupinu za pravljenje veoma jakog čaja od njenog korena, koji pomaže u smanjenju oticanja tkiva i zglobova. Ekstrakt iz korena kupine zaslađen medom predstavlja dobar sirup protiv kašlja. Čak i žvakanje lišća kupine može da umiri zubne desni ako krvare, a sprečava i rak, pa je bilo u upotrebi kod ovog indijanskog plemena.

Divlji đumbir

Čiroki pleme američkih Indijanaca verovalo je da blagi čaj, napravljen od korena divljeg đumbira, stimuliše bolju probavu i tretira probleme želuca, grčeve i crevne gasove. S druge strane, jak čaj od korena ove biljke može da očisti pluća izbacivanjem štetnih materija. Indijanci su divljim đumbirom lečili infekcije uha koristeći njegov prah.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za imunitet su sa Ehinaceom, najpoznatijom lekovitom biljkom indijanaca – klikni i naruči!

Nana

Nana je izuzetno popularna i veoma rasprostranjena lekovita biljka danas, koja se najčešće konzumira kao čaj. Ona ima jaka antioksidativna svojstva, kao i visok sadržaj vitamina A, C, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i fosfora. Plemena Indijanaca koristila su nanu da bi se poboljšalo varenje, dok su mast napravljenu od listova nane koristili kao hladne obloge. Osim u ovoj primeni, listovi i grančice nane korišćene su i za lečenje visokog krvnog pritiska. Vodu na bazi nane koristile su dojilje, ukoliko im se dešavalo da im bradavice pucaju, pa se preko njih nanosila ova tečnost.

Navaho čaj

Ova lekovita biljka ima nekoliko naziva, među kojima je i „kojot“. Vekovima su je Indijanci iz plemena Čiroki koristili kako bi se u najkraćem mogućem roku oslobodili najvećih iritirajućih infekcija, kao što je urinarna.

Divlja ruža

Divlja ruža ima sposobnost da pojača imuni sistem, najpre jer je bogat izvor vitamina C koji nam pomaže da se efikasno borimo protiv obične prehlade ili gripa. Čiroki Indijanci piju blagi čaj od divlje ruže kako bi stimulisali funkcije bubrega i bešike. Voda u kojoj su bile potopljene latice divlje ruže koristila im je za lečenje upale grla, dok je esencije njenog korena bila delotvorna kog prirodnog tretiranja dijareje.

Šarenolisni biserak

Domaće američko stanovništvo koristilo je ovo lekovito bilje kod problema usta i grla, upale i fibroidnih tumora, kao i za tretiranje visokog krvnog pritiska i lečenje limfne blokade. Čiroki su kuvali lišće i cvetove šarenolisnog biserka u vodi svega 5 minuta, a onda konzumirali topli napitak u cilju dobijanja najboljih rezultata.

Divizma

Umiriti astmu ili bolove u grudima moguće je uz ovu lekovitu biljku, jer prema Čirokima, udisanje dima sagorelog lišća i korenja divizme, efikasno se otvaraju disajnu putevi i umiruju pluća. Divizma ima umirujuće dejstvo kod upaljene sluzokože. U toplu vodu gde je potopljena ova biljka, Indijanci su potapali svoje noge kako bi umanjili bol u zglobovima i otok. Zbog svojih protivupalnih svojstava, ona ublažava bolna i iritirana tkiva na sasvim prirodan način.