DA OTOK SPLASNE

Blefaritis (blepharitis) je upala očnog kapka, koja se kod određenog broja ljudi javlja povremeno, ali je mnogi osećaju veoma često, skoro svakodnevno. Priroda nam je omogućila da iritacije upaljenih očnih kapaka rešavamo uz njenu pomoć, pa zato predstavljamo 7 načina otklanjanja otoka.

 

U medicini su zabeležena akutna i hronična stanja upaljene ivice očnog kapka. Akutni blefaritis predstavlja upalu nastalu usled delovanja bakterije ili virusa. Ono što treba posebno naglasiti je da blefaritis nije uzrokovan lošom higijenom.

upala očnog kapka

Navešćemo glavne razloge, znake, simptome i komplikacije koji nastaju usled upale očnog kapka, kao i potpuno prirodne načine, uz čiju pomoć je može osloboditi se ove bolne neprijatnosti.

Uzroci upale očnog kapka

Medicina do sada nije precizno utvrdila koji su razlozi važni za pojavu blefaritisa, iako su mnogi stručnjaci pokušavali da ih detektuju. Međutim, kod upale očnog kapka moguće je utvrditi određene povezanosti sa nekim od faktora, a to su:

  • Bakterijska infekcija
  • Rozacea (crvenilo kože lica)
  • Grinje na trepavicama
  • Reakcije na šminku
  • Zastoj u radu lojnih žlezda

Znaci i simptomi blefaritisa

  • Suzne oči
  • Crvenilo
  • Svrab
  • Natekli kapci
  • Često treptanje oka
  • Peckanje u očima
  • Ljuštenje kože na ugroženim područjima oka

Komplikacije kao posledica upale očnog kapka

Ukoliko se očigledne zapaljenske promene na očnom kapku medicinski ne tretiraju, može doći do određenih komplikacija.

To su: čmičak, hronično crvenilo oka, povreda rožnjače, problemi sa trepavicama i tegobe izazvane suvoćom očiju.

Prirodni tretmani za blefaritis

Sledi SEDAM potpuno prirodnih načina za otklanjanje bolne i neprijatne upale očnog kapka.

Kokosovo ulje

Ukoliko je došlo do otoka očnog kapka dovoljno je utapkati pamučni tufer u kokosovo ulje, naneti ga na upaljeno mesto i ostaviti da stoji oko 20 minuta. Trebalo bi ponoviti nekoliko puta dnevno ovaj isti postupak, kako bi tretman bio efikasniji. Kokosovo ulje pomaže da se umanje simptomi upale, kao što su bol, iritacija ili svrab.

Topla obloga

Natečene oči i druge simptome blefaritisa efektno uklanja topla obloga, koja se pokazuje izuzetno dobrom u sprečavanju teških komplikacija upale. Parče čiste tkanine potrebno je pokvasiti toplom vodom, njom pritisnuti iritirano područje i ostaviti da stoji nekoliko minuta.

Beli luk

Ova zdrava biljka veoma je funkcionalna i efikasna kod raznih medicinskih stanja kao što su hematom, infekcija bubrega, bakterijske vaginoze ili bol u grlu. Beli luk sadrži protivzapaljenska i protivbakterijska svojstva, pa se tako može na najbolji način boriti protiv simptoma upale kapka. U tom slučaju, preporuka je da se uzme nekoliko čena belog luka koji se samelju, a zatim uzeti tufer od vate (ili štapić za uši) i u njega utrljati sok koji se dobio posle mlevenja. Tečnost iz belog luka treba oprezno naneti preko upaljenog kapka.

Biobalsam biljna krema za opekotine Priroda na Dar

BioBalsam je delotvorna biljna krema za fisure, čireve i rane koja će smiriti i upalu kapka – klikni na sliku i naruči!

Krompir

Krompir se ne pokazuje samo kao odlično sredstvo za izvlačenje temperature, već i u ovom slučaju. On ima sposobnost da umiri peckanje i spreči ozbiljne komplikacije. Osim toga, krompir može i da zaustavi prekomeran rast bakterija u oku. Potrebno je očistiti krompir, a zatim ga iseći na kriške koje treba naneti direktno na obolelo mesto i zadržati ih tu oko 15 minuta. Takođe, moguće je ponoviti ovaj metod redukcije simptoma blefaritisa nekoliko puta dnevno.

Ulje čajevca

Način na koji se upotrebljava ulje čajevca je odličan za skraćenje procesa ozdravljenja i smanjenje simptoma upale. Princip po kome se primenjuje ovo sredstvo na iritirani očni kapak identičan je kao i kod kokosovog ulja. Moguće je i kombinovati ove dve vrste ulja kako bi se postigli efektniji i brži rezultati.

So

Obična kuhinjska so je savršena kod smanjenja upale. Ovo je možda jedan od najboljih sredstava u oslobađanju od blefaritisa. Nekoliko kašika soli dodati u čašu tople vode, a zatim u nju umočiti parče tkanine i staviti je na upaljeno mesto dok se ne ohladi. Takođe, ovaj postupak je moguće ponoviti nekoliko puta dnevno.

Med

Poznata nam je efikasnost prirodnog meda kod mnogih zdravstvenih tegoba. Konkretno, kod upale očnog kapka med smanjuje rizik od mogućih komplikacija i čini sve da otok na oku što pre splasne. Potrebno je staviti malo organskog meda na kapke, ali treba izbegavati otvaranje očiju, pa tako zatvorene ih držati neko vreme. Vrlo brzo će se javiti olakšanje, posle čega oči treba isprati i ponoviti ovaj metod još koji put.

BioBalsam kreme je moćno sredstvo koje smiruje upale kože, opekotine, fisure, fistule, čireve i apscese. Deluje već posle nekoliko utrljavanja. Naručite BioBalsam kremu pouzećem direktno na vašu adresu:

Telefon za naručivanje: 065 970 7777

E mail za naručivanje:  [email protected]