DONALD TRAMP KAO VINAR

Vinarija Tramp (Trump Winery) nalazi se u saveznoj državi Virdžiniji. Donald Tramp je ovo imanje platio čak 30 puta manje od očekivane cene. Formalno, vinarija pripada njegovom sinu Eriku. Novi predsednik SAD kaže da su ova vina najbolja na svetu.

 

Donald Tramp je pre pet godina došao u posed velike vinarije u saveznoj državi Virdžiniji. Ona i dalje proizvodi vina koja nose ime tek izabranog predsednika SAD.

vinarija tramp

Vino koje nosi ime „Tramp“ ove godine je hit u onlajn vinotekama u SAD!

Vinarija Tramp (Trump Winery) nalazi se u saveznoj državi Virdžiniji, koja sa sobom nosi trinaest elektorskih glasova. Svi oni su u nedavnom glasanju za predsednika SAD dodeljeni kandidatu Republikanske partije Donaldu Trampu, iako u delu Virdžinije u kome se nalazi ta vinarija porodica Tramp nema mnogo prijatelja. Razlog za to je način na koji je novi predsednik Amerike došao do ovog poseda.

Vinarija je pre Trampa pripadala Patriši Kluge, zvezdi duplerica i bivšoj supruzi milijardera Džona Klugea. Nakon razvoda 1990. godine Patriša Kluge je dve decenije radila na razvoju vinarije, usput se zaduživši u banci u iznosu od 65 miliona dolara. Pre pet godina bogatašica je prijavila da nije u stanju da vrati ovaj dug. Banka je aktivirala hipoteku na kuću na posedu, ali je sam vinograd ostao u delimičnom posedu Patriše Kluge i njenog novog muža, sa klauzulom da će banka aktivirati i ovu hipoteku kada imanje postigne povoljnu cenu.

Donald Tramp, tadašnji, ali ne zadugo, porodični prijatelj Patriše Kluge kupio je kuću od banke i u naletu špekulantske ingenioznosti zabranio da se kosi trava oko vile i postavio znake „Zabranjen pristup“ kako bi obeshrabrio potencijalne kupce vinograda. Kada su zakonski rokovi u kojima je banka trebala da proda imanje počeli da ističu, banka je prodala imanje Trampu za 3.6 miliona dolara, čak trideset puta manje od očekivane cene!

Imanje trenutno formalno pripada Eriku Trampu, sinu Donalda Trampa, ali se magnat pre nekoliko meseci pohvalio da poseduje „najveći vinski posed na istočnoj obali„.

Vinarija proizvodi penušava, bela, roze i crvena vina, za koja je Tramp tvrdio da su „najbolja na svetu„. Penušavi Blanc de Blanc 2009, Šardone 2014 i New World Reserve 2013, koji je najpoznatije vino sa Trampovog poseda, ove godine su se našli na degustatorskom stolu Lize Karli, vinskog eksperta iz Njujorka. Ona je ocenila da vina, koja koštaju od 15 do 30 dolara, ispunjavaju očekivanja za taj cenovni opseg.

„Kad se sve uzme u obzir, ta vina nisu uopšte loša. To su sasvim tipična kvalitetna iz Virdžinije“, rekla je Karli.

Donald Tramp tvrdi da uopšte ne pije vino niti bilo koji drugi alkohol. Njegova dojučerašnja suparnica Hilari Klinton uživa u crvenom vinu. Nije puno poznato o njenom ukusu, ali se zna za podatak da jako voli gruzijsko crveno vino „kvareli“.

Barak Obama takođe je ljubitelj crvenog vina, a jedan od njegovih favorita je Chaos Theory 2009 vinarije Brown Estate iz doline Napa.

Džordž Buš mlađi je sa 40 godina prestao da pije alkohol, a priča se da je to odlučio nakon vrlo burne rođendanske zabave na kojoj se mahom pio kaberne sovinjon Silver Oak.

Ronald Regan bio je daleko od alkoholičara, ali nije mogao da odoli crvenom vinu. Njegov savetnik Majkl K. Diver pričao je da je Regan izbegavao šminkanje pred javne nastupe. Diver je osmislio mali trik da Regana, čoveka veoma bledog tena, natera malo krvi u lice: ostavljao mu je u garderobi flaše dobrog crvenog vina, sa poznatim i privlačnim etiketama.

Ričard Nikson je jako voleo preskupi Lafit Rotšild 1959. Nije voleo da ovo vino deli sa ljudima, pa je gostima u Beloj kući služeno drugo, jeftinije vino, a etiketa je prekrivana belom tkaninom.

Džon F. Kenedi je, u skladu sa svojim bonvivanskim navikama, najviše voleo šampanjac, koji je, kako je opisao Bil Bredli, urednik „Vašington posta“, u Beloj kući služen kao da je poslednja noć na svetu.

„Šampanjac je tekao kao reka Potomak tokom poplave, a predsednik je otvarao flašu za flašom na takav način da je pena prskala po nameštaju“, naveo je Bredli.

Treći predsednik SAD Tomas Džeferson vodi nas, posredno, do priče o Trampu. Vinarija Tramp nalazi se samo nekoliko kilometara od Montičela, istorijskog doma Džefersona, jednog od očeva američke nacije.

Tomas Džeferson bio je veliki ljubitelj vina, mada je prava reč možda – fanatik. Putovanja u Pijemont i južnu Francusku u njega su usadila strasnu ljubav prema vinu. Jako je voleo vina iz Bordoa i Burgundije. Cenio je i mađarska vina, kao i maderu. Vina je uvozio u ogromnim količinama, po astronomskoj ceni, što ga je pred kraj života dovelo do ivice bankrota.

Mnogi citati Tomasa Džefersona o vinu nalazi se i na sajtu Trampove vinarije.

„Vino je mleko za starije ljude i lek koji obnavlja telo i dušu“, glasi jedan od njih.

Izvor: Vinoifino.rs/Bašta Balkana