ZNAK BOLESTI ILI ZDRAVLJA

Možda ste već primetili da je njuška psa bilo koje rase hladnija i vlažnija nego njegovo telo. Iako, pitanje zašto se to dešava deluje naivno, zapravo postoji više objašnjenja zbog čega je njuška kod pasa baš u takvom stanju.

 

Ako odabirate psa za kućnog ljubimca ili ste voljni da jedno slatko štene udomite i sklonite sa ulice ili iz azila, mnogi veterinari predložiće vam da proverite njegovu njušku. Osim toga što bi trebalo da budu čisti i relativno bez buva, zdravi psi takođe treba da imaju čist rektum i svetle oči bez ikakvih mrlja na njima. Naravno, sve ovo važi ukoliko se odlučite za psa kojem nije potreban poseban zdravstveni tretman odmah po preuzimanju.

njuška psa

Najpre, možda ste već primetili da se psi ne znoje. Njihov princip hlađenja je otvaranje vilice i glasno ubrzano disanje. Neki stručnjaci ukazuju na to da je upravo hladna i vlažna njuška posledica ovakvog načina ventilacije kod pasa. Ovlažena njuška čini psa rashlađenijim i pomaže mu da se izbori sa sparnim i vrelim danima. Suva njuška nikako nije dobar znak, jer već ukazuje na to da je pas dehidriran, dok je topla još lošiji znak, pošto može da znači da pas ima groznicu. Ako ovakvo stanje potraje duže od dan ili dva, trebalo bi ga odvesti veterinaru da ga pregleda.

Drugi razlog što je kod pasa njuška hladna i vlažna je i zbog toga što oni veoma vole da ližu svoje njuške. Mnogi psi imaju duge jezike kojima vrlo lako mogu da dosegnu do nje, što se tumači kao dodatno rashlađivanje i vlaženje same njuške. Osim toga, pas voli posebno da oliže sopstvenu njušku posle jela, naročito kada mu je obrok obilan i celom njuškom zagnjuri u posudu. Nema sumnje da i ovakve situacije dovode do hladnih i vlažnih njuški koje srećemo kod zdravih pasa.

Alternativno objašnjenje zašto je njuška kod psa hladna i vlažna može da ima veze i sa načinom njegovog preživljavanja. Ovo je tvrdnja nekih naučnika da dodatna vlažnost pasje njuške može da poveća kapacitet njegovog čula mirisa. Ovaj aspekt kod pasa uvek mora da bude istančan i dobro razvijen, jer je njima njuh jako koristan kako bi lakše pronašli ulov ili štetočine. Posebno je čulo mirisa važno kod specijalno opremljenih i istreniranih pasa, koji služe organima reda, a čiji je “zadatak” da nanjuše ilegalne supstance ili potraže nestale osobe i predmete.

Vlasnički pas koji često boravi napolju i tamo voli da istražuje, imaće hladniju i vlažniju njušku od onog koji stalno boravi u zatvorenoj prostoriji. Psi mogu pokupiti vlažnost iz zemlje ili trave, a ako je vreme napolju hladno, njuške će im obavezno biti veoma hladne.

Sve u svemu, hladna i vlažna njuška je siguran znak da je sa psom, bar kada je njegovo zdravlje u pitanju, sve u najboljem redu.