VIRUS JAČA NOĆU

Svi simptomi prehlade, od curenja i začepljenja nosa pa do kašlja, kao po pravilu pogoršavaju se kako Sunce zađe. Možda ste već i primetili da noć čini prehladu gorom. Postoje tri glavna razloga zbog kojih se to dešava.

 

Simptomi koji prate prehladu previše iznuruju organizam. Zimsko vreme donosi viruse i prehlade, pa provesti dane ležeći u krevetu pod temperaturom nikako ne može biti zabavno.

simptomi prehlade

Tri su glavna razloga zbog kojih simptomi prehlade postaju nepodnošljiviji ujutru odmah posle spavanja, a za to je odgovorna noć.

Gravitacija nije od pomoći

U toku dana, stojimo ili sedimo u uspravnom položaju, tako da nam gravitacija pomaže u pražnjenju nakupljene sluzi iz nosa i grla. Međutim, noću obično većinu vremena provodimo odmarajući ili ležeći. Jednostavna promena položaja našeg tela rezultira u promeni protoka sluzi u organizmu. Umesto njenog pražnjenja, dolazi do prikupljanja sluzi u grlu pa se ona zaglavljuje u disajnim putevima, izazivajući noćna začepljenja nosa. Onda kada se nos sasvim zapuši, dolazi do disanja kroz usta. Ovo uzrokuje da se grlo brže suši, a kašalj postaje sve napadniji i češći.

Imuni sistem radi “prekovremeno”

Odgovor na pitanje zašto prehlada biva sve gora tokom noći može se naći i u tome što se imuni sistem svake osobe više opterećuje kada je telo manje aktivno. Ipak, ovo je dobra stvar, jer to pomaže da se telo izbori sa svim lošim što ga je napalo. Povećan odgovor imunog sistema čini gorima simptome prehlade, pa tako zapaljenska reakcija pogoršava zapušenje nosa i glavobolju. U slučaju postojanja virusa, imuni sistem će podići temperaturu tela tokom noći u pokušaju da ga eliminiše. Ovo može dovesti do groznice i jeze, ali je sve to u službi ozdravljenja.

BioImunitet kapi za imunitet i jačanje

BioImunitet kapi za bolji imunitet i jačanje organizma – klikni na sliku i naruči!

Više vremena – više brige

Tokom dana, svako od nas je zauzet nekim svojim običnim svakodnevnim aktivnostima. Noću se sve to smiruje, jer tada radimo mnogo manje – i fizički i psihički. Ovo nam daje više vremena da razmišljamo i brinemo o tome koliko smo se razboleli, kako nam se već danima pogoršavaju simptomi, kada ćemo skinuti visoku temperaturu i slično. Što više brinemo o tome koliko smo prehlađeni, sve ćemo teže zaspati i odmoriti se, a to za rezulatat ima manjak sna i pogoršanje ukupnog zdravstvenog stanja. Prehlada je ciklus koji mora da prođe svoja najteža stanja, individualno različita od osobe do osobe, kako bi došlo do njenog nestanka i potpunog izlečenja. Zaključak je da se ne treba zamarati svojim zdravljem tokom prehlade, jer to nikako ne može biti od pomoći. Najbolje je umiriti se i pokušati ne misliti o trenutno narušenom zdravlju.