ŠKOLA EKONOMIČNOSTI

Među važnim lekcijama koje roditelji treba da poduče svoju decu jeste i ona koja se tiče ekonomske sfere života. Lekcije o novcu važne su u vaspitanju dece jednako kao i sve druge, jer budući zreo čovek odmalena mora da shvati svrhu i značaj zarade.

 

Preduzetnici su primer iz kojeg treba da učimo svi, pa i deca. Važno je da roditelji ne stvore deci ideju da je novac sve u životu, koji treba provesti večito radeći za druge.

lekcije o novcu

Iako deluje da priča o novcu nije za decu, savet je da ih ne potcenjujete, već ih na vreme uvedite u život nekim od ovih vrednih lekcija o novcu:

Budžetiranje

Većina dece će od roditelja tražiti da im kupe slatkiše ili igračke. Ukoliko vaša deca postanu zahtevna u tom pogledu, upoznajte ih sa tim da je novac ograničen. Objasnite im da roditelji moraju da prvo rade kako bi zaradili novac kojim će kupovati. Ukoliko vaš budžet to dozvoljava kažite im da trenutno moraju da se odluče samo za jednu od svih pobrojanih stvari. Takođe, objasnite im posledice kupovine nečega što ne možete da priuštite koje vode do toga da ne možete da kupite nešto što je mnogo važnije u životu. Na taj način deca će naučiti kako da prioritetizuju. Čak iako imate mnogo novca ovo je važna lekcija za vaše dete.

Ideja: Dajte detetu određenu količinu novca i pošaljite ga u prodavnicu slatkiša ili grickalica. Neka sami odluče šta žele najviše, jer nemaju dovoljno novca za sve, i neka sami upravljaju malim budžetom.

Isplati se kupovati

Generalno, deca se zalepe za prvu atraktivnu igračku koju vide u prodavnici igračaka. Ovo je dobra prilika da ih naučite o odlaganju kupovine i kako da odvojite više vremena da uporedite sa drugim prodavnicama ili nađete alternativu. Objasnite im zašto im odmah ne kupujete ono što žele kako ne biste dobili napade besa u prodavnici. Tako ćete naučiti dete da bude strpljivo, da ne brza i da se malo uloženog truda može mnogostruko isplatiti.

Ideja: Povedite decu u mesečnu kupovinu i ponesite spisak. Neka i sami odlučuju šta vam je potrebno u kući. Dajte deci listu i neka sami odlučuju koje će brendove kupiti. Ipak vi vodite finalnu reč o tome šta ulazi u korpu, objašnjavajući im zašto.

Vreme je zlato

Deca moraju da shvate da nekada imaju samo 24 časa da obave produktivne stvari inače je „prošao voz“. Isto je i sa raspustom. Mogu da rade šta hoće, da idu na prakse, odmore, da volontiraju, da imaju honorarni posao, da ne rade ništa ili da unapred uče gradivo za sledeću godinu. Važno je da shvate da njihove odluke utiču na njihovu budućnost.

Ideja: Tražite od deteta da napiše listu stvari koje želi da uradi za vikend ili tokom raspusta. Sedite sa njima i dopustite da vam predoče kakve to posledice na njihovu skoriju budućnost može imati. Neka razumeju koncept upravljanja vremenom i samounapređenja.

Izvor: BIZlife.rs