4 MILIONA PČELICA

Samo tokom 2016 godine broj poseta na Bašti Balkana je skoro 4 miliona pčelica, bumbara, osa, stršljenova i bubamara ljudi

 

…došla je tiho, nezvana, sama, za sva vremena skrila se tu negde, duboko u nama …

Imam razlog da se kao osnivač Bašte Balkana pohvalim i da prenesem svim našim posetiocima, svojim prijateljima i poznanicima da je sajt i web magazin Bašta Balkana ovu godinu završio sa skoro 4 miliona jedinstvenih posetilaca (unique visitors). Tako veliki broj poseta Bašte Balkana nas svrtava u krug Top 50 najposećenijih srpskih sajtova.

Bašta Balkana posete tokom 2012-2016

Bašta Balkana broj poseta po mesecima tokom 2012-2016

Broj poseta na dnevnom nivu nam je zadnjih meseci od 15 do 20.000 jedinstvenih posetilaca. I rastemo polako i dalje, iz godine u godinu. U dnu posta je i grafikon da se vidi kako smo rasli po mesecima od kraja 2011 godine do danas.

Srećan sam da smo to postigli tiho i nenametljivo, nismo se bavili tvitovanjem, socijalnim mrežama, nismo se oglašavali, nismo deo internet zajednica, nismo deo reklamnih mreža, niti deo većih medijskih grupacija. Nismo imali ničiju podršku i niko ne stoji iza nas, osim autora koji to rade zato što vole i uredjivačke politike koja je bila uvek odmerena, nenametljiva i težila kvalitetnijim sadržajima nego što to mediji u regionu nude.

Publike je negde to prepoznala, kako ova naša u Srbiji, tako i ona u regionu i svetu. Pola naših posetilaca dolazi van Srbije, uglavnom iz regiona i sve je veći procenat onih koji nas stalno i redovno prate.

Svi koji pišu na Bašti rade to volonterski, jer to vole. Bašta im se na svoj način odužila jer ih je učinila prepoznatljivima na internetu u regionu. Naše tekstove prenose na desetine internet portala širom ex Jugoslavije, a prenose nas često renomirani portali poput Blic žene, Stil Kurira, BK News…

Najstariji autor na Bašti Balkana gosn Velibor Mihić koji ima 80+ godina i najaktivniji je autor od svih. Najmladji autor je bila mala Marija koja je imala 10 godina kada je objavljen njen prvi rad. Najpopularnije kategorije na sajtu su Zdravlje, Duhovnost, Društvo i Gastronomija.

Postali smo respektabilan medij. Bez novinara, bez redakcije, bez sredstava, samo pc i internet veza su bili dovoljni da od ničega postanemo nešto. Zasluga je to svih koji su se pojavili na Bašti Balkana i ostavili svoj veći ili manji trag, a pre svega autori Velibor Mihić, Veselinka Stojković, Djordje Popović, Aleksandra Popović, Gluvo doba, Slavica Djukić, Branislav Makljenović, Aleksandar Zlatar, Goran Mitrović, Milka Kresoja, Jelena Jovanović, Aleksandar Georgijević, Lazar Džamić, Dr Milena Šćepanović, Djordje Otašević, Dragana Rajblović,…

A tu su i komentatori, neki stalniji od onih koji samo protrče, koji su svojom energijom i pisanjem davali posebnu draž nekim temama. Hvala i njima, iako nekad i komentarisano bez mere i ukusa, učinili ste često neke tekstove zanimljivijim od njihovog sopstvenog sadržaja. Broj poseta uvek raste kada se razigra žustra diskusija ali mi nismo težili tome, pa smo ponekad, mada retko, morali neke usijane komentatore da uklonimo sa sajta.

Bašta Balkana je non profit projekat i bez male pomoći prijatelja teško bi se održali sve ove godine. Zahvalnost dugujemo ekipi firme Mainstream d.0.0. na čijim mCloud serverima hostujemo sajt i koji su nam pomogli da tehnički i bezbednosno mirno i uspešno radimo kako bi nam broj poseta iz godine u godinu mirno rastao. Zahvalni smo i programerima koji su radili na sajtu: Predrag Damnjanović, Milan Stošić, Milorad Tošić, Miroslav Tadić i Marko Manojlović, te web konsultanti Jelena Jovanović, Slobodan Lazić, Miloš Milosavljević i Goran Živanović, koji su nam svi zajedno pomogli da broj poseta na sajtu kontinuirano raste.

A zahvalni smo i kompanijama koje su nas u proteklih 7 godina na neki način pomogle kao što su Military Shop, Home Made Company, Don Caffe, Novagod, Putuj sigurno, Fun Group, E kapija, Priroda na Dar, Trivago, E target, CreITive FonSoft, Fabrika Fotografa, SEO Expert,… Kao što se ovim putem zahvaljujemo i Google Adsense platformi, od koje nam stižu mali ali stalni prihodi kojima finansiramo samo održavanje sajta i hosting.

Nismo išli publici uz niske strasti i glavna interesovanja, već smo se držali svoje uredjivačke politike i izvršili ogroman uticaj na druge medije, posebno ove velike medije, da prepoznaju i promovišu teme iz duhovnosti i socijalne angažovanosti, da cene malog čoveka i njegova herojska dostignuća u ličnom životu.

Bašta Balkana je iznedrila nekoliko knjiga autora koji su na njoj pisali a onda to pretočili u knjigu, stvorila je mnoštvo poznanstava, mnoge je posavetovala i zabavila, ali je uvek negde bila svoja.

Meni, dok sam se bavio njome donela je mnogo sjajnih trenutaka i duboko me je promenila, naučila i posavetovala, kao ni jedan učitelj koga sam znao. Sad nju od početka ove godine vodi mladi urednik gospodin Goran Mitrović koji joj je udahnuo novi entuzijazam i doneo dodatni kvalitet i verujem da će u sledećim godinama biti još bolja, mirisnija i zanimljivija, kao što to svaka lepa bašta i jeste.

Najšerovaniji tekst putem FB je bio o nezdravoj hrani za decu i reklamama u kojima naše poznate ličnosti tu istu hranu promovišu (margarin, viršle i paštete kao zdrava hrana). Najviše komenatara ima tekst iz zdravlja – o hemoroidima. Najviše poseta u jednom danu je imao tekst o južnjačkom dijalektu – rečnik južnjačkih reči.

2016 godina je obeležena Baštom Balkana i to želim sebi da zabeležim a vama da prenesem, da se može uspeti i na ovakav i na onakav način, ali je bitno biti i ostati svoj, autentičan.

Jer, pčelice vole prirodno cveće, ne hibride

Zlatko Šćepanović

https://www.youtube.com/watch?v=prMeZvRUFgE