NAPITAK ZA SVAKI DAN

Nana, menta ili pepermint – samo su različiti nazivi za istu biljku, a čaj od nane brojni medicinski stručnjaci, lekari i nutricionisti preporučuju da se konzumira na dnevnoj bazi.

 

Prvobitno autohtona u Evropi i na Bliskom istoku, nana se danas uzgaja u mnogim krajevima širom sveta. Ona ima prijatan i delikatan ukus, a služi kao osvežavajući napitak čak i onda kada ne pomaže nekoj bolesti, jer je nana odlična za um i telo.

čaj od nane

Menta je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, u sebi sadrži antioksidativna, antispazmodična, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Postoji bar 7 boljki koje uspešno rešava čaj od nane.

Respiratorni problemi

Kao antispazmodik, čaj od nane može da oslobodi iritirajući osećaj u grlu koji tera na kašalj, čime se ublažavaju simptomi nadraženih respiratornih organa. Opušta mišiće grla i grudi, a uz ovaj čaj se mogu eliminisati svi aspekti prehlade i gripa.

Otpušenje sinusa

Menta u sebi sadrži mentol, koji je prirodni dekongestiv (sredstvo za otčepljenje nosa), pružajući olakšanje sinusima od pritiska, koji se događa u stanjima prehlade i alergije. Topla tečnost od nane može da ublaži upalu grla koja je prirodan propratni efekat sezonskih simptoma prehlade.

Kašalj

Čaj od nane smatra se jednim od najboljih oružja protiv svih vrsta kašlja. On odlično deluje kao okrepljujuće i umirujuće sredstvo i stimulans, a velike zasluge ima i kao efikasni čistač sluzi i sekreta iz pluća.

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride

Bioliver kapi za jetru i holesterol i trigleciride imaju u sebi nanu – klikni na sliku i naruči!

Bol u mišićima

Nana poboljšava cirkulaciju i ispoljava protivupalne i analgetske efekte koji pomažu ublažavanju bolova u mišićima. Mentol kao jedna od glavnih komponenti nane pomaže u ublažavanju upaljenog mišićnog tkiva.

Gubitak težine

Aroma ulja peperminta i neke od njenih organskih komponenti imaju moć da eliminišu apetit, tako da i sam miris ove supstance može negativno da utiče na prejedanje, a zatim i na gojaznost.

Gasovi

Ispijanje čaja od nane ublažava simptome nadimanja i potpomaže otpuštanje gasova iz organizma, tako što opušta mišiće i omogućava da digestivni gasovi lakše prolaze.

Groznica

Ovo je možda najmanje poznata korist čaja od mente, ali on može biti efikasan i kod osećanja povišene temperature i groznice. Mentol rashlađuje organizam i zato efektno snižava temperaturu tela, i iznutra i spolja.