PODBULOST POSLE SPAVANJA

Možda se često zapitate zbog čega vam je ujutru otečeno lice. Prirodno je da se zbog toga zabrinete ako se to događa baš svakog jutra. Osim hroničnih bolesti ili stanja, lice posle spavanja može da bude podbulo i iz naizgled nepoznatih razloga.

 

Iako ne mora da znači da je u pitanju nešto ozbiljno, ne bi trebalo zanemariti otečeno lice koje se pojavljuje pred ogledalom svakog jutra. Ipak, ovo je način da vam telo saopšti da nešto nije u redu.

ujutru otečeno lice

Ovde su neki od najčešćih razloga zbog kojih dolazi do nadutosti lica od jutarnjih sati.

Jeli ste previše soli

Odgovor na pitanje zašto je lice naduto ujutro može biti u načinu ishrane. Ako dođe do većeg unosa natrijuma pre spavanja, verovatno će ujutru biti problema, uključujući otok na licu. Ovo se dešava zato što previše soli u telu rezultira zadržavanjem vode koja može da izazove nadutost.

Pili ste alkohol pre spavanja

Možda se čini teškim na početku, ali morate da prestanete sa pijuckanjem pića kako biste izbegli podbulost lica posle spavanja. Alkohol može dovesti do dehidracije i istovremeno da proširi krvne sudove, što zauzvrat može izazvati nadutost.

Niste skinuli šminku

Čak i kada mislite da je suviše kasno da uklonite svu svoju šminku, trebalo bi da se naterate i oduprete iskušenjima spavanja bez uklanjanja preostale šminke. Savet je da se koristi blago sredstvo za uklanjanje šminke pre odlaska u krevet. Natečenost lica posle sna može da izazove i alergijska reakcija koja nastane kada tragovi maskare ili senke uđu u oči.

Spavali ste na neudobnom jastuku

Verovali ili ne, ali i jastuk može biti kriv za natekline lica posle spavanja. Prilikom spavanja, glava suviše tone u jastuk, pa se i tečnost oko očiju može nakupiti i to dovesti do nadutosti. Preporuka je da se glava drži na priličnom uzglavlju i spava na leđima kako bi se sprečilo oticanje lica.

Niste obratili pažnju na alergene

Ponekad, ljudima se dešavaju podočnjaci kada su izloženi određenim izazivačima alergija. Možda ste alergični na prašinu, polen, životinjsku dlaku, insekte, lateks, buđ, neke hemikalije, pa čak i na hranu. U alergijske reakcije, osim oticanja lica, mogu se svrstati i svrab, kijanje, problemi s disanjem, dijareja ili osip na koži.

Biocapillary kapi za cirkulaciju i krvotok

Biocapillary kapi za bolju cirkulaciju i krvotok – klikni na sliku i naruči!

Niste tretirali celulitis (flegmonu)

Celulitis ili flegmona je upala potkožnog vezivnog tkiva. Ova bakterijska infekcija utiče na kožu i izaziva simptome na njoj kao što su toplina, crvenilo i osetljivost lica. Crvenilo i otok oko oka može da ukaže na bakterijsku infekciju tkiva. Ova infekcija obično se razvija kada je već prisutan drugi tip infekcije, kao što je upala sinusa ili konjuktivitis.

Niste tretirali sinuzitis

Bakterijska infekcija sinuzitisa raspaljuje sluzokožu membrane sinusa i uzrokuje pritisak i bolne osećaje oko očiju i jagodica. Otoci ovog porekla mogu da naprave lice podbulim, stvore osećaj glavobolje i infekciju gornjih respiratornih organa.

Imate problem sa štitnom žlezdom

Tiroidna žlezda luči hormon koji je neophodan za normalan metabolizam. Ukoliko postoji nedovoljna ili prejaka aktivnost ove žlezde, dolazi do poremećaja koji uzrokuju oticanje lica uz brojne druge simptome.

Ostali uzroci

Osim ovih navedenih uzroka, do pojave podbulog lica ujutru može doći i zbog povišenog krvnog pritiska, prekomernog unosa alkohola, pušenja, nezdravog načina života, gojaznosti, nuspojava od korišćenja lekova…

Ovo su neki od saveta koji će sprečiti jutarnju pojavu otečenog lica:

  • Budite sigurni da pijete dovoljno tečnosti kako bi vaše telo bilo hidrirano
  • Ograničite unos soli i jedite više voća i povrća
  • Uvek koristite odgovarajuću šminku i nikada ne idite na spavanje pre nego što je potpuno ne uklonite
  • Nikada ne koristite šminku kojoj je istekao rok, a posebno onu koja je namenjena očima
  • Koristite kvalitetno sredstvo za redovno čišćenje lica
  • Spavajte dovoljno, jer je telu potrebno vreme da tečnost pravilno procirkuliše, što zauzvrat pomaže da se smanji otok na licu
  • Redovno vežbajte