PSIHOLOŠKI EFEKAT

Pregovori oko plate mogu da budu bolno uznemirujući. Kako onda možete da dobijete povišicu kakvu zaslužujete? Ako želite povišicu, psihologija kaže: Tražite mnogo! Ali, uz jedan poseban efekat kojim to morate da učinite.

 

Niko ne uživa u pregovaranju oko novca. Još je gore kada želite da dobijete koliko god je moguće više, a osoba sa kojom razgovarate želi da vam da što manje. „Asocijacija za psihološke nauke“ u Americi ima ideju za vas: Tražite sumanuto veliku sumu novca!

ako želite povišicu

Mislite da bi vam 75.000 dinara bilo dovoljno? Tražite 130.000. I posmatrajte reakciju.

Ideja je da bi to trebalo da kažete sa malim sjajem u oku i možda sa diskretnim osmehom, da biste pokazali da se pomalo šalite. Ili iskoristite bilo koji fizički tik kojim signalizirate da se šalite.

Psihološki naučnik sa Univerziteta Ajdaho, Tod Torstajnson zaista veruje da ovaj mali trik funkcioniše.

„Uključivanje šale o neverovatnim očekivanjima o zaradi mogla bi da bude relativno lak način da kandidati za posao ili bilo ko ko traži povišicu, imaju dobru početnu osnovu i da umanje negativne reakcije poslodavaca“, objašnjava on.

Ideja je da ako potencijalni poslodavac vidi veliku cifru, to ga automatski sprečava da vam ponudi neku bednu platu. Ako ste kandidat za posao, poslodavac neće biti baš siguran koliko trenutno zarađujete.

I sociološki eksperimenti su ovo podržali. Oni koji pregovorima oko plate pristupaju ovako: „Želeo bih platu od 100.000 dinara, ali u suštini bio bih zadovoljan i nečim što je fer“, dobijaju u proseku oko 3.000 više od onih koji kažu: „Radio bih i za 10.000 dinara, ali samo tražim nešto što bi bilo fer“.

Postoji i jedna zamka. Ako niste baš dobri u pokazivanju da se šalite – moguće je da će vas uzeti za ozbiljno. Onda bi to cele pregovore moglo da odvuče na sasvim drugu, pogrešnu stranu. Poslodavac bi lako mogao da pomisli da ste folirant i nerealni.

Dakle, štos je u tome da pokažete da se pomalo šalite. To će opustiti poslodavca, ali s druge strane, neće mu ostaviti prostora da vam nudi nisku platu. Dakle, zadatak i nije baš lak, ali vredi probati.

Izvor: Bizlife.rs